7,3 137 tys. ocen
7,3 10 1 136967
5,7 45 krytyków
Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa
powrót do forum filmu Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa

Być może dla kogoś, kto nie oglądał wcześniej polskich film ,,gangsterskich" mogło to być ciekawe, ale ktoś ,,siedzi" w temacie to nie znalazł tam nic nowego.
W filmie wykorzystano ,,historie prawdziwe", które przez polską kinematografię były wykorzystywane po kilka(naście) razy. Napad ,,stulecia" na wypłaty dla pracowników ZOZ-u, strzelanina w Parolach, gang mutantów. To wszystko już było. Co do klimatu przełomu lat 90/00 tutaj wykorzystano ,,sprytne" zabiegi - pokazano stare kamienice (chyba Praga/Wola?), ,,szczegóły" jak np. samochody, gdzie pokazano tylko środek, dom ,,Wodza" ładny, ale tak domy nowobogackie nie wyglądały na przełomie wieków itp., itd.. Sceny ,,przesłuchań" - w opuszczonych fabrykach, a gdzie lasy? Także to właśnie chyba brak ,,klimatu" lat 90/00 mnie najbardziej rozczarował, bo liczyłem na dużo więcej. Obecnego PV można i wręcz trzeba krytykować, ale według mnie, klimat przełomu wieków do dzisiaj w polskim kinie najlepiej został odwzorowany w PitBullu biorąc pod uwagę zarówno film (I część) i serial, a w ,,Jak zostałem gangsterem" według mnie niespecjalnie przyłożono się do stworzenia klimatu przełomu wieków (gdzie stadion X-lecia, gdzie Pałac Kultury, gdzie Pruszków, gdzie Bazar Różyckiego itp., itd.).
Są też plusy - dla mnie urywki dotyczące realnych wydarzeń z lat 90-tych, Walden, odgrzebania Kołcza/Kwadrata, trochę ,,świeżej" krwi wśród aktorów, ,,dobre" momenty, kiedy film ogląda się całkiem fajnie, ale to zdecydowanie za mało.
Ostatnia rzecz - muzyka - niby lista robi wrażenie, ale może warto było ,,pójść pod prąd" z muzyką, jak ma to miejsce chociażby w ,,Młodym Papieżu" a nie wykorzystywać zgrane Child in Time (Najlepszy), czy ,,kopiować" motyw Extreme Ways, który był wykorzystany w Ultimatum Bourne'a.
Także podsumowując - film średni, chyba że dla kogoś jest to pierwsze zetknięcie z ,,polskim kinem gangsterskim" i nie naoglądał się za dużo w tym temacie.