Jako w piekle, tak i na Ziemi

As Above, So Below
2014
6,2 44 tys. ocen
6,2 10 1 44207
5,1 12 krytyków
Jako w piekle, tak i na Ziemi
powrót do forum filmu Jako w piekle, tak i na Ziemi

Mam pytanie

ocenił(a) film na 7

Nie czytałem dokładnych opisów filmu, widziałem jedynie plakat na ulicy i stąd pytanie. Czy ten film jest plagiatem filmu "Katakumby" sprzed kilku lat czy też jest inna fabuła. Z góry będę wdzięczny, ponieważ jeżeli byłoby to coś jak "Rec" i jego plagiat "Kwarantanna" to przynajmniej będę wiedział by sobie odpuścić na dobre.

ocenił(a) film na 7
tc1987

Mistrzu. Jeśli nawet oba filmy dzieją się w katakumbach pod Paryżem to nie znaczy, że to plagiat.
Fabuła jest zupełnie inna. Osobiście powiedziałbym, że jest to horror z dodatkiem Indiana Jones.
Byłem właśnie w kinie i jak to zwykle nie żałuję. Film był naprawdę godny.

ocenił(a) film na 7
kuba461

Ale wiesz że istnieją filmy plagiaty jak np. Kwarantanna i stąd warto było spytać by nie tracić tych 1.5 h na coś co i tak nie będzie czymś więcej niż kopią. Teraz już zobaczyłem już trailer i komentarz więc zaznaczę "zainteresowany" zamiast "nie obejrzę" :).

ocenił(a) film na 7
tc1987

Zawsze jakiś postęp :)

kuba461

kóba46198754
film jest kichowaty i żaden przymiotnik tego w zupełności nie określi
lipa lipa
katakumby i blair i rec i hu... wie co jescze taki mixer wcześniejszych hojojów
kumasz amigo?

ocenił(a) film na 7
proximacentaurii

A powiedz mi amigo, jaki ten film musiałby być abyś powiedział, że nie jest kiczowaty?
Bo widzę, że masz wymagania jak Windows Vista.

kuba461

zapewne zauważyłeś ile już tu siedzę i ile mniej więcej oceniłem filmów
czy pałam agresją i jakimś tam hejtem do ciebie ?? eee nie za stary jestem na to
co do moich wymagań to jak już powiedziałem stary dinozaur ze mnie i tęskno mi za tamtymi latami gdzie zamiast efektów 3d i GORE jących wątków były ciekawe propozycje owiane ciekawymi wątkami i w dośc ciekawy sposób intonowały napięcie
wyprzedzając twoje pytanie napiszę że takich hojojów było jak na tamte czasy sporo
ostatnimi czasy taki obraz ukazał mi się w Obecności

ocenił(a) film na 7
proximacentaurii

A już się bałem, że zaraz się zacznie jakiś gimusiarski hejt :)
Ogólnie też trochę tu jestem i też trochę filmów widziałem. W pełni się zgadzam co do Obecności. Genialny film, ma klimat oraz świetna rola Very Farmigi.
Faktycznie mało takich filmów grozy w dzisiejszych podłych czasach, ale ogólnie w miarę dostosowałem się do obecnego poziomu.

kuba461

a mi tego "dostosowania " niestety brakuje i pewnie dlatego myślę archetypowo
i tak już pewnie pozostanie

proximacentaurii

"ile już tu siedzę" - no, nie ma jak dobry wic przed snem. dzięki :)

harkonen_mgla

hehe no ty to wymiatasz
pewnie już ze sto lat masz jak nie lepiej
coś za szybko chodzisz spać
pewnie z uwagi na staż wiekowy

proximacentaurii

po zupce z wkładką i kwadransie z tv trwam można tylko spać - dożyjesz mych lat to sam się o tym przekonasz

ocenił(a) film na 8
tc1987

Fabuła jest inna. Grupka ludzi bez wyjścia utknie w katakumbach, ale w wyniku wybuchu i nieuwagi. Zgubią się. Nikt ich tam gonić nie będzie, a sami schodzić to będą coraz niżej i niżej i niżej przez co trafią do piekła. Nie chcę opowiadac za dużo, bo to nie wypada, ale z filmem Katakumby z 2009r to się w ogóle nie łączy.
Rec? Jeśli chodzi o kamerę to tak. Ciemność+wyładowane latarki,migające światła, krzyki i ciemność to też podobnie.
W filmie "Jako w piekle tak i na ziemi" nie ma zombie.

ocenił(a) film na 7
dragon73

Ale ja pisałem o schemacie zrzyn a Kwarantanna to w 95 procentach bezczelna zrzyna bez własnej inwencji, nie chodziło o powtórkę z kamiennicy i opętanych wirusem :). A jakby nie było specyficzne miejsce akcji przy znajomości tamtego nasuwało to jak rozumiem błedne skojarzenie ;).

Dzięki.

ocenił(a) film na 4
tc1987

Kwarantanna była potrzebna, aby stworzyć "Terminal", który był ciekawym pomysłem innym niż [Rec] 2. Czekam do listopada na Apokalipse ;) A co do samego "As Abowe So Belov" jeszcze nie oglądałam, ale zapowiada się fajnie, tym bardziej, że (podobno) nie przypomina Katakumb :D Nie wiem czemu próbujecie porównać go do Reca, przecież jest wiele filmów kręconych kamerką, nie tylko Rec (np.Projekt Monster lub Paranormal Activity).

ocenił(a) film na 7
Musicxd

K...a sorry ale po raz kolejny powtórzę - pytałem czy to plagait innego filmu z katakumbami pod Paryżem jako bazą na horror, a REC i Kwarantanna zamieściłem jako taki symbol plagiatu dla potencjalnego porównania.

Więc proszę mi nie przypisywać czegoś czego nie napisałem :).

A mówiąc złośliwie to sequel Kwarantanny był inny niż Rec 2 bo nie wiedzieli jeszcze z czego zrzynać i tyle :). Choć przyznaję że akurat druga część jako tako dała się oglądać skoro już.

ocenił(a) film na 7
tc1987

Koniec końców rzeczywiśćie ciężko oskarżać o plagiat patrząc po fabule jak i formie produkcji.

No i dobrze, oglądało się zdecydowanie lepiej niż tamten film sprzed kilku lat. Na ten moment ocena 7 to chyba wyważona będzie w stosunku do całości.