4,6 17 tys. ocen
4,6 10 1 16692
3,0 5 krytyków
Janosik. Prawdziwa historia
powrót do forum filmu Janosik. Prawdziwa historia

Warty obejrzenia

ocenił(a) film na 7

Sugerując się średnią ocen można stwierdzić, że to nieszczególny film. Jak dla mnie
jednak był niezły i naprawdę warto go zobaczyć, żeby wyrobić sobie własną opinię.

Film świetnie oddaje realia początku XVIII wieku i wiernie z historycznymi faktami pokazuje
zmitologizowaną postać Janosika. Stoi w zupełnej opozycji do serialu z Perepeczką.
Plus ładne zdjęcia Tatr (Karpat), ale z samym montażem już dużo słabiej. Ogólnie film
niezły, choć miał trochę "mielizn scenariuszowych", kiedy po prostu nużył.

Jeszcze co do pierwszoplanowego aktora, mi pasował do "prawdziwego Janosika",
Perepeczko był zbyt wyidealizowany.

ziggy15

Bardzo mnie cieszy, że są ludzie, którzy potrafią w tak wyważony sposób przedstawić swoją opinię. Bardzo dobry komentarz.
Są dwie "janosikowe prawdy" - legendarna, jak z malowanek na szkle i historyczna, mniej może atrakcyjna, ale jednak znacznie bardziej prawdziwa.
Jak dla mnie, obie "prawdy" mogą spokojnie sobie funkcjonować obok siebie, nie wchodząc sobie w drogę. Sięgamy do tej, która nam bardziej pasuje.
Serial z Perepeczką to absolutny przebój, obraz - za przeproszeniem kultowy. Uwielbiam go i właśnie oglądam w jedynce po raz tysięczny. Budzi się we mnie mały chłopiec. I w ogóle nie przeszkadza mi świadomość, że pokazany w nim Heros lśniący od potu na umięśnionym ciele, broniący biednych, był w rzeczywistości filigranowym kogucikiem, który miał w nosie biedotę - wspomagał chłopów tylko po to, by dawali mu schronienie. I nie rabował ich tylko dlatego, że... nie byłoby czego rabować.

Leeons