Może przegapiłem ten moment, ale był jakiś powód dla którego nazwali miejsce w którym mieszkali cyrkiem? Czy po prostu ot tak, dlatego, że się tam wygłupiali itd?
Wewnątrz tego cyrku nie dotykają ich problemy z zewnątrz.Czyli np.niewierna żona która rżnie się z pierwszym lepszym kiedy męża nie ma w domu,tęsknota za domem i rodzicami,zmartwienia czy przeżyjesz następny dzień na polu walki itd,itd. :)
Ten fragment pamiętam, ale chodzi mi o to czemu nazwa "cyrk"? Po napisaniu tego pierwsze postu, pomyślałem, że może dla tego, że mieszkali w czymś w rodzaju dużego namiotu (coś co przypomina mini cyrk) ;)
Być może.Mi się wydaje,że mówiąc o cyrku żołnierz miał na myśli to co się dzieje w ich namiocie,czyli po prostu przysłowiowy cyrk :)
P.S Pamiętam iż na początku filmu jeden żołnierz też używa określenia cyrk na ich pokój w koszarach.
Też mi się tak wydaje, ale jest też inna wersja, gdzie mówi chyba, "witaminy w syfie". Także jaki lektor, taka wersja :P Dlatego, jeśli mogę to wybieram film z napisami, ale w TV zawsze jest lektor :(