Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
1999
7,4 241 tys. ocen
7,4 10 1 240508
7,0 50 krytyków
Jeździec bez głowy
powrót do forum filmu Jeździec bez głowy

2/10

ocenił(a) film na 2

Fabuła na tyle pokręcona, żeby zaskoczyć tylko młodszych widzów. Ponadto żałuję, że Burton nie zrobił z jakże dobrej książki czegoś lepszego niż to co oglądałem przed chwilą... Dla mnie film był tak nudny, że faktycznie przysypiałem. Zaraz się oczywiście odezwą fani Burtona i Depp'a mówiący mi, że znam się tyle co świnia na gwiazdach. Może się znam, może nie ale ocenę wystawiłem taką na jaką w moim przekonaniu "Jeździec bez głowy" zasługuje.

pachomir

Wolno ci mieć swoje zdanie. Ja się bynajmniej z nim nie zgadzam.
Po prostu, filmy Burtona nie są dla wszystkich.

ocenił(a) film na 8
pachomir

Pokręcona fabuła? W jakim sensie pokręcona? Według mnie wszystko układało się dosyć wyraźnie. A że film nudny? Cóż, mnie tam nie nudził, jak dla mnie bardzo dobry, solidny horror z fajnym klimatem i niesamowitą scenerią. Swoją drogą jedyny film Burtona który lubię. Ale to już kwestia gustu.

guliver_filmweb

to, że fabuła pokręcona to ironia jest.
ja tam jeszcze filmu nie oglądałam, więc się nie wypowiadam. ale za jakąś godzinę na tvn będzie leciał, więc w końcu obejrzę:)

ocenił(a) film na 3
guliver_filmweb

Horror ?
To jest komedia.
IMO słaba komedia.

ocenił(a) film na 3
pachomir

Chciałbym napisać że ten film jest szmirowaty ale nawet tego się nie da o nim powiedzieć bo... ten film jest NUDNY.

Jakiś kolo bez łba lata na koniu po okolicy i zcina łby innym. WOW.
Normalnie mistrzostwo oryginalności...

Ocena 3/10.

Słabizna.

ocenił(a) film na 8
_MAX_

A mnie się film spodobał. Właśnie skończyłem oglądac na tvn. Miał swój klimat. Może nie jest jakiś wibitny ale mnie się podobał. 8/10. Ale rozumiem że nie każdemu przypadł do gustu. Jedak ocena 2 to myśle że nieco krzywdząca dla tego filmu. Pozdrawiam

_MAX_

Tak. Tyle, że takie streszczanie fabuły to żaden argument, bo takie cuś o KAŻDYM filmie można napisać.
Film nie jest dla wszystkich, fakt. Ale Barton nie jest typowym, hollywoodzkim reżyserkiem, który robi filmy dla kasy, podporządkowując się masie!
A tak btw. w którym innym filmie, jak Ty to ująłeś, "Jakiś kolo bez łba lata na koniu po okolicy i zcina łby innym", skoro mówisz, że to nie oryginalne?

ocenił(a) film na 8
MR_ciachciach

Fabuła nie jest powalająca, ale to tym bardziej brawa dla Burtona, że udało mu się stworzyć takie dzieło.

ocenił(a) film na 9
pachomir

Jak dla mnie to zagmatwane. Tyle nazwisk, funkcji etc. Ale trzeba się wsłuchać i przynajmniej skłania do myślenia. Jeżeli ten film zasługuje na 2/10 to skala powinna być od -10 np. dla 'wybitnych' polskich produkcji. A że takiej nie ma, bądź co bądź, nie jest to za bardzo adekwatna ocena. Ale każdy ma prawo do własnego zdania. W moim odczuciu, świetna gra aktorska Deppa, nieoklepany pomysł na fabułę. Jednak jak na horror zakończył się zbyt cukierkowo. Ale spokojnie mogę mu dać 8/10.