6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205946
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Legenda!?

ocenił(a) film na 6

Tak możemy nazwac za pare lat np.Eminema i zrobic o nim film a nie o jakiejs pożal się boże Paktofonice.Różnica polega na tym że tehgo słuchali tylko miłośnicy hip-hopu i to tylko w Polsce a Eminema słuchaja wszyscy niezależnie od upodobania i kraju.Nawet sie nie przymierzam do ogladania tego gówna zostawiam to innym np. blokersom i nie majacych żadnego celu w życiu.

ocenił(a) film na 6
EddyEddyEddy

psi? kto nie skacze ten z policji

ocenił(a) film na 9
aguero1

Przeginasz koleś z tą swoją wrogością i przesadnym wyrażaniem niechęci do tego filmu. Masz jakieś złe wspomnienia, traumatyczne doświadczenia związane ze światem hip-hopu? Byłeś może gnębiony, poniżany przez dresiarzy, blokersów w koszulkach z nadrukiem "Paktofonika"?

Pogódź się z tym człowieku, że nie trzeba w ogóle słuchać muzyki hip-hopowej, ba nie trzeba nawet jej lubić - tak jak ja - żeby pójść do kina na "Jesteś Bogiem" i zachwycać się bardzo dobrym polskim kinem.

PS - "tylko debile" nie obejrzę tego filmu z powodu uprzedzeń z jakimi ty się męczysz.

ocenił(a) film na 9
aguero1

Kur*a, od jakiegoś czasu jako widz staram się przyglądać dyskusjom, które toczą się tutaj na łamach portalu, nie tylko pod tym filmem ale także pod innymi, które wśród szerokiej opinii publicznej się spodobały.Niektórzy udzie, którzy się tu udzielają kreują się na jakichś pier*olonych koneserów kina. Na poczatku myślałem, że to zwykły trolling z ich strony, że chcą po prostu wywołać flame war bez powodu. Ale nie, Wy bez kitu uważacie, ze pozjadaliście wszystkie umysły. Mam wrażenie, że dla co poniektórych lubienie czegoś co lubi masa jest 'passe', bo jest mainstreamowe. A Ty ziomeczku, który zapoczątkowałeś ten temat, skoro się nie przymierzasz do ogladania, do jak to ująłeś "tego gowna", to po co w ogóle zaczynasz ten tamat? Chcesz na siebie zwrócić uwagę, czy lubisz po prostu patrzeć jak ludzie przekonują Cię do swojej racji, a Ty po prostu starasz się zrobić z nich idiotów? Aż Normalnie specjalnie załozyłem konto żeby to napisać.

pulpz

Nie radzę sobie szarpać nerwów. Autor postu i tak nie odpowie na Twoje pytania, ponieważ z obserwacji tego tematu, wywnioskowałam, że autor czyta i odpowiada tylko na jednozdaniowe wypowiedzi ;)
pozdro 6oo

ocenił(a) film na 7
aguero1

Wy jestescie zalosni, pewnie jestescie z bielsko bialej, wychowaliscie sie na disco polo nie macie pojecia o prawdziwej muzyce!!!! wstydzie sie disco polowce!

NFGirls9983

10/10 :)

ocenił(a) film na 6
NFGirls9983

Masz racje nie jestem z bielska białej ale lubie disco polo i nie mam sie czego wstydzic.Mi biega o to generalnie ze jesli ktos powie Boys lub Masters to inny bedzie wiedział o co chodzi a Paktofonika to mało kto kojarzy, chodzi mi o nasz kraj.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
aguero1

obraziłes sie zj..ebie?

NFGirls9983

No tak PFK to na pewno prawdziwa muzyka HAHAHAHAHAHAHHA .

ocenił(a) film na 7
aguero1

Ch. się znasz, jakby powiedział blokers :-) nie siedzę w tych klimatach, ale dla mnie Magik jest wielki - Kaliber 44, czy Patkofonika to absolutne gwiazdy na firmanencie polskiego hip hopu

ocenił(a) film na 9
aguero1

Czy filmu o Eminemie już przypadkiem nie nagrano? Oglądałam. Dobry był.
Ps. Właśnie się dowiedziałam, że jestem blokersem, nie mającym żadnego celu w życiu. Szczere gratulacje pomysłowości :D

ocenił(a) film na 10
jesse89

Przygoda z paktofoniką zaczeła sie na początku ich istnienia. Byłam na ich koncercie za życia Magika, na K44 nawet kilka razy.Nie dlatego ich słucham że Magik sie zabił a pomimo. Na film sie nie wybierałam ale ktoś mnie zaprosił i pomyślałam ok lubie ich muzyke moge pooglądać... Od kilku lat nie byłam na polskim filmie w kinie ale na ten ide jeszcze raz. Nie jestem blokersem, nie jestem psycholem, mam cel w życiu i trochę empatii aby zrozumieć że czasem problemy potrafią zmusić człowieka do takiego czynu- nie pochwalam ale potrafię zrozumieć. Ten film to nie jest biografia ani Magika ani Paktofoniki. To jest film oparty na faktach ale nie składa się z samych faktów, jest tu problem chronologiczny przekręcanie niektórych faktów a Magik pomimo świetnej gry aktorskiej Marcina Kowalczyka jest ukazany w dość powierzchowny sposób. To był człowiek który miał swoje demony i nawet jeśli niektóre powstały tylko w jego głowie to nie był ćpunem po libacji który zapomniał ze nie umie latać. A z tym Eminemem to lekka przesada. To że wszyscy o nim słyszeli to nie znaczy że to legenda, bo to by znaczyło że żyjemy w świecie legend o pokroju Paris Hilton, czy Justin Biber.

ocenił(a) film na 9
Insomina

Słusznie mówisz, ale to chyba nie jest odpowiedź na mój komentarz, tylko pana wyżej, prawda?
Bo jeśli nie, to nie wiem o co chodzi.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
aguero1

trochę w roli podsumowania: nigdy nie słuchałam hip-hopu, ale że ogólnie interesuję się muzyką wybrałam się na ten film. Oglądałam "8 milę" więc spodziewałam się czegoś mniej więcej w tym stylu. I faktycznie film bardzo mi przypominał tamten. Było w nim parę kompletnie nietrafionych, widać , że na siłę dołożonych scen (jak to w filmach fabularnych), ale ogólnie był dobrze nakręcony, zdjęcia i aktorzy na poziomie.Jak na polski film - naprawdę można pooglądać. Zawiodłam się jednak bo spodziewałam się tego, że gdy wyjdę z kina pomyślę "wow, paktofonika to naprawdę był świetny zespół, muszę się dowiedzieć więcej, posłuchać innych kawałków". Chodzi mi o to ,że zespół, który jest nazywany legendą powinien wbić mnie w fotel. Jeżeli to jest najlepszy polski zespół hip-hopowy, to nasuwa się tylko jeden wniosek - polski hip-hop jest kiepski. Tak jak nie poruszył mnie los chłoptasia z sali samobójców, tak nie poruszył mnie los rapera nie dającego sobie rady z czymś z czym każdy z nas jakoś codziennie się zmierza - z życiem. I gdyby te piosenki były genialne - wybaczyłabym mu wszystko. Ale genialne one nie są...i to by było na tyle.

aguero1

Bądźmy szczerzy: Paktofonika jest zespołem ledwo znanym w Polsce. Ich rozpoznawalność poza naszym krajem jest absolutnie zerowa.

Don_Bugatti

dziwi i przeraża mnie takie gadanie: 'po co robić film o Pfk i Magiku, zróbmy o Eminemie, w końcu on jest ze Stanów i wszyscy go znają, jest lepszym raperem i używa mniej przekleństw...' ludzie drodzy: zacznijmy od tego, że nie ma czego porównywać, kłócić się kto lepszy, kto gorszy, kto komercja, kto nie... bo Polska i Stany to zupełnie inna mentalność, bo nasz hip hop a ich to troche inna bajka, i tak jak oni nie do końca zrozumieliby co my nawijamy o naszej codzienności, tak my nie załapiemy w stu procentach problemów amerykańskiego getta. może nam sie podobać albo nie podobać, ale czemu zawsze zakładamy, że to co amerykańskie (czy chociaż oby niepolskie) jest lepsze i bardziej zasługuje na docenienie? chłopaki z kalibra, chłopaki z pfk...zrobili coś nowego, coś co wielu chwyta za serce. mówili rzeczy, które do ludzi trafiały (i trafiają dalej, przynajmniej do mnie). robili to z prawdziwej niezakłamanej zajawki, nie dla hajsu. a wtedy ciężko było to robić. mamy więc film: o normalnych, nie plastikowych chłopakach z pasją, problemami, o muzyce, zabawie słowem. jakąś historię. osadzoną w naszej, polskiej rzeczywistości. film może nie jest idealny, ale uważam, że jest na dobry temat. poświęcony komuś, komu naprawde warto. róbmy filmy o ludziach którzy są nam bliscy, osadzajmy je w znanych nam realiach. to jest dla nas pewny grunt. coś naszego. po co zamieniać to na inne rzeczy. poza tym, nie czepiajmy się rozhisteryzowanych nastolatek, które teraz pokochały Pfk, bo przecież to modne, nie wkurzajmy się na sterty bzdurnych komentarzy. ja nie uważam tego obrazu za arcydzieło. myślę, że jest po prostu niezły. np. zupełnie inaczej widziałam postać Magika. był moim zdaniem najbardziej irytującą postacią w całym filmie : ). ciekawi mnie strasznie czy film naprawde dobrze oddaje jego osobowość, i mam szczerą nadzieję, że nie. ALE. ale mimo, że mnie jakoś film nie zmiażdzył i nie powalił, to jednak łezka się w oku zakręciła, i pomyślałam że kurde, to niesamowite, że siedze w kinie i oglądam film o czymś, co jest mi bliskie.

Maily

A byłeś kiedyś w Ameryce, że się o niej wypowiadasz? Bo ja byłem na Śląsku i takiego syfu i biedy jak tam nie widziałem nigdy, bo jestem z Warszawy i jestem przyzwyczajony do cywilizowanych warunków. Chłopaki z Pakto byli polskimi białymi murzynami (chociażby od węgla).

ocenił(a) film na 10
aguero1

Ludzie czy wy nie rozumiecie, że to jest film o polskich artystach ( tak, artystach) a nie o jakiś American Dream's. Film jes świetny, pokazuje realia tamtych czasów. Większość ludzi uważa hip hop i rap za tandetę dla młodych ludzi i rapowanie o biedzie, ulicy i prochach. Zgadzam się, tak wygląda 70% hip-hopowych utworów, ale uszanujcie proszę te 30% wspaniałego przekazu. Próbujcie posłuchać te teksty, ale słuchać i słyszeć. Starajcie się zrozumieć każde zdanie i zastanowić się nad nim. Wysłuchajcie chociażby ,, Chwile ulotne" albo ,,Dla pewnego swego", a może chociaż trochę zrozumiecie prawdziwy hip-hop.

użytkownik usunięty
aguero1

Jesteś Bogiem > 8 Mila (to przy tym filmie bajeczka)

ocenił(a) film na 6

Bajeczke to ci twoja stara czyta na dobranoc

użytkownik usunięty
aguero1

twoja nie żyje chuju

aguero1

o życiu Eminema film już powstał i to dawno, uważam że warto obejrzeć ten film, polecam osobom, które słuchają paktofoniki

ocenił(a) film na 9
aguero1

Nie karmcie trolla.

nowakpoczta

Paktofonika
Jestem Bogiem

”…. Mam jedną pie**oloną schizofrenię
Zaburzenia emocjonalne
Proszę, puść to na antenie
Powiem Ci, że to fakt
Powiesz mi, że to obciach
Pie**olę Cię….
Wytłumaczy mi ktoś, tak skrótowo, jakie pozytywne (prospołeczne, empatyczne) przesłania niesie muzyka hip-hop, zwłaszcza (słowa piosenek) zespołu PKF. Chyba, że źle (subiektywnie) to interpretuję, bo podejście aksjologiczne do wartości można mieć różne.
….???
Aha….i Pe.eSik
(Zgodnie z Wiki):
Marihuana
„….Wpływ na zdrowie psychiczne
Choć stosowanie marihuany nie prowadzi do uzależnienia fizycznego, może doprowadzić do uzależnienia psychicznego.
Palenie marihuany przez ludzi młodych związane jest z ryzykiem znacznego i nieodwracalnego obniżenia ilorazu inteligencji.
Współczesne odmiany marihuany ze względu na duże stężenie THC kosztem nikłej zawartości CBD, prawdopodobnie prowadzą u osób o pewnym szczególnym genotypie do stanów psychotycznych lub nawet do schizofrenii, jednak w przypadkach, gdy marihuana jest nadużywana[32].
…..
…. Na podstawie badań zleconych przez amerykański Narodowy Instytut Nadużywania Narkotyków (NIDA) kilkuset par bliźniaków wykazano, że osoby, które zaczęły palić marihuanę przed 17 rokiem życia, są 3,5 raza bardziej narażone na podjęcie prób samobójczych w przyszłości niż osoby, które zaczęły palić później[33]. Inni badacze konkludują, że samobójstwa są skutkami problemów zdrowotnych, finansowych lub rodzinnych, a używki są od nich "ucieczką", a nie ich przyczyną[34]. …”.

ocenił(a) film na 9
mariandisconapolu

Czemu wybrałeś tylko ten kawałek? Czyżby reszta tekstu nie pasowała do posta, który napisałeś?

aguero1

pożal się boże paktofonice?! sam jesteś pożal się boże, skoro nie masz szacunku dla twórców Polskiego hip-hopu. Gratuluję, jeśli lubisz Eminema, słuchasz sobie jego piosenek z Rihanną, rzeczywiście dobra muzyka -.- Pewnie nawet nie pofatygujesz się, żeby wejść na tekstowo i nie wiesz o czym śpiewają. Mnie śmieszą ludzie, którzy lubią Pezeta czy Ostrego, a nie mają szacunku dla PFK. Przecież oni wzorują się na PFK. Gdyby nie PFK nie mógłbyś słuchać Miuosha, Małpy, Donguralesko, Słonia, Piha, Ostrego, Pezeta czy chociażby Peji.

mockeryy

Skąd informacje, że wymienione osoby WZORUJĄ się na Paktofonice? Bardzo mnie to ciekawi, bo Paktofonika nie jest żadnym pionierem jeśli chodzi o polski rap (chociażby Peja był lata wcześniej), więc ciężko tu mówić o wzorowaniu się. Nie przypominam sobie także żadnych wypowiedzi w wywiadach rzeczonych artystów, które by chociażby wspominały o inspirowaniu się Paktofoniką. Czy możesz nam wszystkim wyjaśnić źródła swojej tezy?

mockeryy

Piszesz ze gdyby nie PFK nie moglbym sluchac PIHa. Przypominam ze PIH i Tymi, jako Jeden Siedem nagrali w tym samym roku co PFK (2000) swoj pierwszy album (Wielka Niewiadoma), mało tego nagrali nawet w 2000 roku wspolny kawałek z PFK (A robi sie to tak ). Moim zdaniem, juz w 2000 roku PIH był o niebo lepszy niż Magik, Fokus czy Rah, a już na pewno nigdy sie na PFK nie wzorował. Co do Ostrego, on nagrywał w tym samym czasie co PFK, podobnie Pezet, nie mówiąc już o Peji , który przygodę z rapem rozpoczął ładnych parę lat przed PFK. Z Twojego postu można wywnioskować, że uważasz PFK za twórców pl hh. Twórcami pl hh była Molesta, Warszafski Deszcz, czy też, notabene wspomniany przez Ciebie, Peja, ale w żadnym wypadku nie PFK ! HH jest moją największą pasją i mierzi mnie wypisywanie bzdur na temat tej muzyki.

ocenił(a) film na 9
aguero1

Sorki ziomek ale film o Eminemie powstał w 2002roku "8 mila"

ocenił(a) film na 6
adrian_adi0

Wiesz co spi....aj

ocenił(a) film na 9
aguero1

zdechnij ;)

ocenił(a) film na 6
Rozyk0700

ty zjebie pewnie ostro ćpasz. Ogladnij sobie "Nad życie " o Agacie Mróz a nie "Jesteś Bogiem " bo to ci psyche ryje.Ona była kimś a o nim zrobili to gówno bo niespodziewanie odechciało mu się żyć i teraz chwalicie i wysoko oceniacie. Stuknijcie się w te głupie łepetyny

ocenił(a) film na 9
aguero1

Małolat trafił się. Przykre...

ocenił(a) film na 6
adrian_adi0

Przykre to jest oglądanie tego filmu.Nie rozumiem dlaczego tak się jaraja wszyscy tym filmem, ide o zaklad ze nie intersuje cie np. film o naszym papiezu Janie Pawle II czy np. Katyń ty wolisz to gówno o ćpunie.Jeszcze nazywacie ich legenda, to jest przykre, pewnie chcecie sie do niego upodobnić bo fajnie jest być ćpunem albo alkoholikiem w dzisiejszych czasach a oglądajac to jeszcze bardziej jest chec na sprobowanie czegos nowego a pozniej konczy sie to katastrofa typu samobójstwo. Więc proszę mnie nie wkur...wiać takimi komentami, i tak wiem że mam racje "dorosły" tępaku

ocenił(a) film na 7
aguero1

Film jest dobrze zrobiony, przyzwoicie zagrany i nie przynudza. Nie robimy ostatnimi laty zbyt dużo dobrych filmów, wiec nie powinno dziwić, że ludziom się on podoba. Legenda ma różne oblicza, dotyczy ona zazwyczaj ludzi, który coś zrobili i zostali zapamiętani, zwłaszcza jeśli do tego zginęli tragicznie. Różne są rozmiary i typy działań, ale niemal każde środowisko ma swoich nieśmiertelnych doli. Dyskredytowanie czyiś zasług - dla danego środowiska - tylko dlatego, że nam się tak podoba, jest nie na miejscu.

ocenił(a) film na 9
aguero1

Akurat widziałem te filmy.
PFK Kompany

ocenił(a) film na 6
adrian_adi0

Aha "Nad życie" to jest film o godziwej osobie jaką była Agata Mróz. Na niej powinniśmy się wzorować a nie na Magiku bo by nie powstal żaden głupkowaty film jakby ten ch...j nie skoczyl, taka jest prawda.Agata była wspaniała siatkarką i to choroba ja zabiła a nie głupota i prochy.

użytkownik usunięty
aguero1

problem jest taki, że nad życie to słaby film, więc Agata raczej nie cieszyłaby się z filmu o niej.

ocenił(a) film na 6

A jestes bogiem to co dobry, wiesz co nie masz gustu i tyle ale mniejsza z tym musialem go ogladnac bo szanuje polska siatkowke i kibicuje im a paktofonika zdobyla rzekoma slawe jak to mowicie poprzez glupie teksty w swoich kawałkach a film zrobili jakies niedouczone skur...ysyny z poprawczak pewnie!!!

użytkownik usunięty
aguero1

o kim by nie był to jest to świetnie zrealizowany film, takie powinno tworzyć się w Polsce, natomiast nad życie to gniot, mający na siłę wzruszyć widza i jeszcze kiepsko wykonany. kto twierdzi inaczej ma słaby gust.

ocenił(a) film na 9

Dokładnie...

ocenił(a) film na 9
aguero1

Sam jesteś CH....:)

aguero1

kazdy ma gust idioto i tyle

ocenił(a) film na 6
xabsinthx

Wiem o tym że o gustach sie nie dyskutuje ale tu musialem bo mi was szkoda.Waszym autorytetem jest pier..olony ćpun!!! Ten kraj schodzi na psy. P.S. KISS MY ASS

aguero1

ten koles nie jest moim autorytetem. bardzo mi milo, ze szkoda Ci innych ludzi. kraj na psach jest juz dawno jezeli chodzi o filmy i wszystko inne a w dupe - sam sie pocaluj :)

aguero1

Nie czytałem wszystkiego bo mam lepsze zajęcie, ale napiszę tylko, że jeśli PFK byłaby z USA to też by ich słuchał cały świat dziękuje.

ocenił(a) film na 4
aguero1

NA WSTĘPIE MÓWIE, ŻE NIE JESTEM ŻADNYM FANEM PFK!
Słuchałem pare piosenek paktofoniki, są całkiem niezle i wpadaja mi w ucho, lubie je podspiewywac. osobiscie mam wyje**ne na jakiegos tam magika i fokusa czy rahima, nie interesuje mnie jacy sa, co dobrego a co zlego robia. Podobaja mi sie ich niektore utwory to wszystko. Nie zaczalem tez nagle sluchac pfk gdy wyszedl film, slyszalem je wczesniej a o grupie slyszalem duzo duzo wczesniej jak bylem bardzo bardzo maly :) Natomiast jesli chodzi o film to jest słaby, nie podoba mi sie. byl nudny i wlasciwie o niczym na dodatek nie mam pojecia po co naklamali obrazajac przy tym bez potrzeby pewna osobe... Pozdrawiam rezysera z mojego miasta :) Ocena 4/10

aguero1

zostawcie typa (aguero1) w spokoju. niech sobie poprzeklina i pojdzie na kolejny odcinek "na dobre i na zle" haha