6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205940
6,8 49 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Dziwne nastały czasy. Idolami dla młodych ludzi, zostały półgłówki w klatkach,
okładające się pięściami i kopniakami, lub jak tu, ćpuny deklamujące wulgaryzmy
w rytm syntezatora. Obawiam się o przyszłość cywilizowanego świata.

użytkownik usunięty
wertuqq

:D Kolejny "ynteligent", który dowiedział się o pfk przez film. Drogi zatroskany, zespół powstał pod koniec lat 90 i nie jest znany od dziś, i jest to na pewno jeden z ambitniejszych zespołów rapowych w Polsce, jaki istniał, to już właściwie legenda. Po prostu posłuchaj tekstów i skonfrontuj je sobie z dzisiejszym rapem typu firma. Nie, nie chodzę w workowatych spodniach, słucham przeróżnej muzyki od jazzu przez Mozarta i Profokieva po elektronikę a do zespołu mam sentyment i szacunek. Już nie udawaj zatroskanego losem ludzkości wytrawnego znawcę muzycznego :D

Słuchasz muzyki klasycznej a nie potrafisz poprawnie napisać nazwiska kompozytora ? "Profokiev" ? Kto to taki ? Może mnie oświecisz i wytłumaczysz, co takiego odkrywczego jest w tekstach raperów, prócz nihilizmu i użalania się nad sobą ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty

Wskaż, chociaż jedną moją chamską wypowiedż, która by niebyła odpowiedzią na chamski komentarz pod moim adresem.

wertuqq

Każda twoja poprzednia wypowiedż została zablokowana. Gratuluję zniżenia się do poziomu.

crazy_race

I tu akurat się mylisz, nie znam powodu zablokowania a jeżeli przeczytałbyś resztę moich komentarzy, zauważysz, że nigdzie nie używam wulgaryzmów.

crazy_race

Jest różnica między klnięciem jak się jest prowokowanym, a klnięciem bez powodu. Nie chrzań o zniżaniu się.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
olszansky

gdyby pozostały same takie "inteligentne" postacie jak kolega to kto by do łopaty poszedł ? Nastała by era kamienia łupanego, i "elita" by wygineła bo nie potrafi pracować...

ocenił(a) film na 6
UPADLY_WIDZ

Faktycznie trzeba nie lada umiejętności aby operować kawałkiem drewna z metalową końcówko nabierająco-kopiącą. Zwykły śmiertelnik umiejący czytać i pisać ni chu chu,

Niskobudzetowy

hahaha oj w życiu już nie jednych widziałem co brali się do kopania... no niestety, nie każdy się do tego nadaje !

ocenił(a) film na 2
UPADLY_WIDZ

kwestia wprawy. wystarczy pare godzin. a do zaprojektowania czegoś/zaprogramowania komputera/napisania artykułu itp. trzeba sie pouczyć zdecydowanie dłużej. nie mitologizuj pracy fizycznej (choc bynajmniej nie ma tez co umniejszac jej wagi)

ocenił(a) film na 3
UPADLY_WIDZ

Z całym uszanowaniem kolego ale "przerzucać worki" to każdy może... choćby nie wiem jak to było nie przyjemne jest to praca dla każdego jakby już musiał i był w takiej ostateczności. A zdawać ciężkie egzaminy na studiach, uczyć sie na blachę kilka tysięcy stron, wykonywać skomplikowane obliczenia, pisać prace naukowe już nie każdy może. Wymaga to więcej skupienia i koncentracji niż machanie łopatą i na pewno nie jest to praca mniej ciężka.

Bourjois

worki też trzeba wiedzieć jak i gdzie ułożyć, bez worków nie było by nic

ocenił(a) film na 3
UPADLY_WIDZ

nie ujmuję wagi pracy fizycznej no ale porszę Cię...chyba nie uważasz ,że noszenie worków i składanie ich w miejsca wymaga większej filozofii ?

ocenił(a) film na 8
wertuqq

Znasz jakikolwiek tekst paktofoniki?
co do profokieva akurat w wersji ang. tak wlasnie zapisuje sie to nazwisko

dnl_

Tak znam i dalej twierdzę, że raperzy to w większości nieudacznicy, wylewający swe żale w prymitywnych rymowankach.
P.S. Mieszkamy w Polsce, więc piszmy w języku polskim. Prokofjew - poprawna pisownia.

ocenił(a) film na 8
wertuqq

Nie cierpie takiego generalizowania, w ten sposob mozesz zaszufladkowac cala muzyke, przeciez wiekszosc piosenek popowych/rockowych/tu wstaw jakikolwiek gatunek muzyczny ma teksty o nieudanej milosci, ciezkim zyciu itp itd. Tak samo czesc tekstow traktuje o pozytywnych aspektach naszego zycia, wliczajac w to rap - znam duzo radosnych kawalkow. I tak samo zdarzaja sie raperzy posiadajacy wiekszy talent i zasob slownictwa, i tak samo w innych gatunkach sa lepsi i gorsi wykonawcy.

użytkownik usunięty
dnl_

Ależ stereotypy to co co najlepiej utrwala się świadomości takich jak wertuqq. Metal i rock do darcie ryja, elektronika to tępe łup łup dla ćpunów, hip hop to domena dresiarstwa. No i już pan wszystko wiedzący wertqq czuję się "mądrze".
Oczywiście stereotypy mają gówno wspólnego z prawdą

Tak jak twoje rozumowanie z inteligencją.

użytkownik usunięty
wertuqq

http://z1.demoty.pl/9d77c59fe1867e41ba77b12c115fe5c4ba353bcb

ocenił(a) film na 1

Dobra dziecinko może wrócisz na swoje demoty i tam będziesz trollował.

użytkownik usunięty
Mesjasz_to_ja

To twój chłopak, że go tak bronisz? Dobra teraz poważnie o co ci kuhwa chodzi? Gdzie ja niby trolluje? Napisanie o tym, że część z was żyje w świecie stereotypów co jest poniekąd prawdą jest trollingiem.Prawda jest taka, że filmweb już dawno stał się pośmiewiskiem jeśli chodzi o merytoryczne dyskusje.

Nagle banda uprzedzonych dla których ta muzyka nie jest , dowiedziała się że istniał taki zespół jak Paktofonika i zaczyna swoją śmieszną, bezcelową wojenkę o tzw prawdziwą muzykę, która zginie i przepadnie pod nawałem innych tematów w sieci niezauważona.

przyhamuj trochę

użytkownik usunięty
Vimo

Nie ma sprawy, tylko może moderacji mogłaby po prostu zrobić porządek ze wszystkim i po prostu usunąć ten temat? Przecież to oczywiste, że takie tematy to spędy trolli pisane przez trolii i soryy ale naprawdę twierdzę, że filmweb już dawno przestał być miejscem rzeczowych dyskusji. Dostanę bana za to co właśnie napisałem? :D

Zgadzam się. Dante raperzy to elita

dnl_

Ale przecież kolega napisał wyraźnie ,, ".. ,, że raperzy to w > WIĘKSZOŚCI < nieudacznicy..." czyli nie WSZYSCY! Więc gdzie to generalizowanie?!? L]lol

ocenił(a) film na 8
scricxovan

Będziemy się teraz spierać czy generalizowanie dotyczy całości grupy czy większości? Jak nie masz o czym pisać to lepiej tego nie rób

wertuqq

Prokofiew - tak się pisze po polsku. Żaden Profokiev (WTF!)

Wracać bambusy do swojego rapu, bo widać lepsza muza przerasta was nawet nazwą :D

Moondog

ale jesteście czaderami, koleś pomylił się w pisowni i wielkie mi halo. Ważne , że dogadaliście się o kogo chodzi.

tkropkab

Niech sięn ajpierw nauczy pisać po polsku, a potem niech się wypowiada. Tyle.

ocenił(a) film na 6
Moondog

A Ty kolego najpierw naucz się pisać na klawiaturze, a dopiero potem się wypowiadaj.

Don_Donald

Hoho ho :-)

ocenił(a) film na 5
Moondog

Dobrze napisaane, ważne żeby zrozumieć o kogo chodzi. Nadmierny formalizm jest zgubny, bo jak w tym przypadku niszczy dialog i prowadzi do braku porozumienia.

ocenił(a) film na 9
Moondog

"Niech sięn ajpierw nauczy pisać po polsku" przygarniał kocioł garnkowi. Niezła wpadka Panie mądraliński.

ocenił(a) film na 1
Soczi87

Przygarniał?

tkropkab

Fajnie, że przez przypadek pomylił się 2 razy :D

Moondog

A mi się wydaje, że pisze się Проко́фьев XD

Gwenhwyvar

No, po rosyjsku tak, tylko bez tego znaczka nad o, które wskazuje na wikipedii na akcent.