6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205957
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Po pierwsze bardzo waznym watkiem w zyciu Magika bylo "plus i minus". Nic slowa o tym a kazdy wie o co chodzi.

Drugi watek to smierc, on nie umarl przed blokiem tylko w szpitalu. A po drugie do konca nie bylo wiadomo dlaczego sie zabil, mowi sie ze tez przez WKU (najbardziej prawdopodobna wersja)

A teraz pytanie, bo chyba troche nie skumalem. O co chodzilo z tym kolesiem na plakatach z chipsami?

fenix19

po pierwsze to nie dokument. a za to 'plus i minus' props w ch

ocenił(a) film na 3
samciuuu

Niestety większość widzów traktuje to jako zbiór faktów.

zasada22

trochę włączę spam ale prywatnie nie można. z czystej ciekawości, dlaczego 1?

ocenił(a) film na 3
samciuuu

Za bardzo lubię Abradaba, którego niestety zgnoili w tym filmie, niesłusznie notabene, przy czym Rahim i Fokus na to zwyczajnie przyzwolili.
http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114526,12519837,AbradAb_o__Jestes_Bogiem___Wa zny_film__ale_rozmija.html

zasada22

zasada22, ale przecież nie oglądałeś filmu.

ocenił(a) film na 3
arti2807

Nie widziałem całego. Wystarczyło że zobaczyłem z kumplem te kawałki, w których przekręcili fakty, co dla mnie przekreśliło film i jest kontrofensywą na oceny pseudofanów.

ocenił(a) film na 7
zasada22

No np. z tym studiem co Magik wyciąga 15 zł w kieszeni,to jest chyba najbardziej przekręcona scena w tym filmie,może nie miał tak dużo kasy jak miał podczas nagrywania z k44,ale żeby tylko 15zł to przesada.Zrobili to żeby było więcej dramatyzmu,ale fani którzy się znają zobaczą to naciąganie w ów scenie.

ocenił(a) film na 3
ViAiPi

Tak, to też widziałem. Przegięcie pały. Jeszcze kilka miesięcy wstecz miał wykupione 1000 godzin, mógł tam po prostu mieszkać, a teraz dobiera po kilka minut jak gdyby dzwonił z budki...

ocenił(a) film na 6
ViAiPi

Już nie przesadzajcie, może akurat tyle miał przy sobie, a nie było przecież czasu, by leciał na chatę po grube miliony ukryte w szufladzie.

ocenił(a) film na 8
zasada22

jestem pełna podziwu nad Tym, ze oceniasz film wczesniej go nie obejzawszy. ba, malo, wytaczasz dzialo i prowadzisz walke na argumenty. Wszystko rozumiem, mozesz miec wieksza wiedze na temat losow magika i tego kto kiedz kogo poznal, ale na litosc boska na ocene filmu sklada sie wiele roznych spraw. mowie o muzyce, grze aktorskiej, scenariuszu, wrazeniach. uwazam ze niesprawiedliwie oceniasz produkcje, ktorej nie miales okazji zobaczyc, a 1 za bardzo krzywdzaca ocene. zachecam do schowania na moment swojego ego, odejscia od taktyki poszukiwania w filmie bledow za wszelka cene i po prostu obejrzenia go bez uprzedzen

ocenił(a) film na 3
MissBetsy

Jak już gdzieś wcześniej wspomniałem - gdybym był w kinie i zobaczyłbym scenę, w której K44 zostało wręcz zamordowane przez Fokusa i Rahima, zwyczajnie wstałbym z miejsca i wyszedł. PFK było skierowane na zysk. Film jest skierowany na zysk. To przekreśla dla mnie wcześniej wymienionych dwóch panów jak i całą produkcję.

ocenił(a) film na 8
zasada22

dobrze, to nie oceniaj. Wyrazaj opinie, masz prawo, ale nie oceniaj bo film zaufaj, nie jest warty śmiesznej 1. to nie jest skala dwustopniowa

ocenił(a) film na 3
MissBetsy

Za to, za co znienawidziłem tę produkcję, popieram Cię, nie jest wart nawet śmiesznej 1. Minusów niestety nie można przyznawać.

ocenił(a) film na 7
zasada22

wystarczy spojrzeć na obsadę żeby wiedziec że na zysk to "jesteś bogiem" na pewno nie było skierowane... nie ma karolaków, szyców, adamczyków. wydaje mi sie raczej, że ten film to jest jakieś takie wprowadzenie do historii, jak gdzieś pisał Hagen- jak ktoś nic nie wie o PFK to pójdzie, obejrzy i jak podchwyci, to będzie szukał i słuchał dalej. a jak nie, to następnym razem wybierze skierowaną na zysk komedie z karolakiem. a tak swoją drogą, oprócz fabuły, historii warto zwrócic uwagę, że ten film jest po prostu porządnie i dobrze zrobiony.

ocenił(a) film na 8
zasada22

dopytam: co w tym złego że film ten czy inny jest skierowany na zysk. Póki nie dotyka to naszej kieszeni nie powinno to nikogo w obecnych czasach poruszać. Nikt nikogo nie zmusza do pójścia do kina.

ocenił(a) film na 3
MissBetsy

Skoro miał być film biograficzny, oparty o fakty, to ludzie, którzy to przeżyli (Fokus i Rahim) nie powinni zgodzić się na przekręcanie owych faktów na rzecz dodania dramaturgii. Tym bardziej, że przekreślili tym samym Abradaba i całe K44.

ocenił(a) film na 6
zasada22

Ale tego nie uczyniłeś... Ja wówczas wstałbym nagi bijąc brawo. Gadać można wszystko kiedy to tylko teoria a nie rzeczywistość. Był to dla mnie wówczas nie smak ale muzyka k44 w filmie zrewanżowała wszystko. Poza tym w całej sytuacji jest ziarnko prawdy.

zasada22

czytałam wcześniej. też go lubię ale wiesz no to tak jak nowi fanatycy pfk będą obniżali oceny bo wyczytali na wiki że rah wcześniej już rapował. i ja wiem czy zgnoili? tzn dobra, z joką wyszli na niedobrych sku*wysynków cisnąc bekę z rahima ale znowu też takiej tragedii nie było.

samciuuu

Te z uważam, że do zgnojenia daleko. Zresztą w tym wywiadzie Abradab nie ma jakichś wielkich pretensji.

ocenił(a) film na 3
arti2807

Jasne że nie ma, bo jest skromnym gościem. Na koncercie każdy z publiki może wejść za scenę i pogadać z nim jak z kolegą na przystanku. Traktuje każdego obcego fana (lub nawet i nie fana) jak równego sobie. Nie można tego powiedzieć niestety o Fokusie, który faktycznie uważa się za bożka.

ocenił(a) film na 3
samciuuu

Rahima jeszcze przełknę, bo prywatnie jest naprawdę w porządku gościem. Myślę że to sprawa Fokusa, że ten fragment został pokazany w taki sposób. Zwęszył pieniądz i już nic go nie powstrzyma, niestety.

zasada22

to brzmi, jakby fokus uznał, że jak pokaże daba w złym świetle to to mu dorzucą 2 klocki ekstra. ehhh no ale dobra, dzięki za odp

ocenił(a) film na 3
samciuuu

Miało brzmieć jak "jeśli zgodzę się na pokazanie daba w złym świetle to mi dorzucą 2 klocki ekstra". Z resztą co ja gadam, to jest gość, który nagrywał z Dodą... ; )

ocenił(a) film na 6
zasada22

Wkręcasz sobie więcej niż Mag z chipsami ....

ocenił(a) film na 3
Namiestnik_SS

To mówisz, że muszę unikać okien na wyższych piętrach?

ocenił(a) film na 7
fenix19

swoją drogą, props dla Dawida że nie bawił się w szukanie jakiejś jednoznacznej odpowiedzi czemu Magik skoczył, bo tego nikt nie wie i się nie dowie. a czepianie się już takich detali jak to, że w filmie Magik umiera przed blokiem jest śmieszne, jak szukasz ścisłych faktów to od tego są dokumenty- o PFK chociażby ten http://www.filmweb.pl/film/Paktofonika.+Hip-Hopowa+podr%C3%B3%C5%BC+do+przesz%C5 %82o%C5%9Bci-2009-659773

ocenił(a) film na 7
fenix19

Reżyser w wywiadzie sam powiedział że to nie bedzie film dokumentalny tylko fabularny przez co tez Gustaw był zupełnie inną postacią . Teraz wole sie bardziej nie wypowiadac bo jeszcze nie błem na filmie :)

ocenił(a) film na 7
fenix19

Jak czytam coraz to nowych wypowiedzi o tym jak to fakty w filmie są poprzekręcane to aż sie we mnie gotuje. TO NIE JEST DOKUMENT. Wszystkich, którzy tak bardzo nie mogą pogodzić się z tym, że film mija się z prawdą odsyłam do Przewodnika Krytyki Politycznej. Tam scenarzysta dokładnie tłumaczy, ze w ciagu 1,5 h po prostu nie da sie wszystkiego opowiedzieć i często trzeba np. kilka wydarzeń zlepiać w jedno.

ocenił(a) film na 7
kosiara127

Fokus za bożka?Akurat byłem na jego koncercie i każdy z nim rozmawiał,mało tego nawet browary postawił co niektórym,ja się akurat załapałem ;p Był lekko podpity a chajsu i tak ma tyle że może poł Polsce browary postawić i jeszcze mu zostanie.Też jest równy gość,tylko po prostu jak gadasz musisz uważać na słowa.Każdy ma inny charakter.

Co do tematu,żeby pokazać całe życie pfka,całe 2 lata to film by musiał trwać co najmniej cały dzień.Trzeba coś pogodzić,coś zrobić gorzej żeby kolejna rzecz wyszła lepiej.

ocenił(a) film na 8
fenix19

idealna kontynuacja... film pt. plus i minus o historii kalibra.. konczylby się jak joka wiezie w taksówce rahima, a magik odchodzi do pfki... do tego wątki 3xklan i kwadrat squad itd itp.

a sam film musiał być sprasowany w czasie... inaczej byłby to już dokumentalny film... to by nie było to samo. historia aż prosiła się o sfabularyzowanie co zostało uczynione bardzo dobrze. Ten kto zna historie kalibra i pfk to zna... ten kto chce poznać na pewno pozna. Film jest tylko bodźcem do poszerzania wiedzy, a nie źródłem wiedzy

fenix19

przecież ojciec znalazł go na chodniku żywego, kto powiedział, że umarł pod blokiem?

ocenił(a) film na 10
fenix19

z tego co wiadomo to magik udawał schizofrenie zeby sie wymigac od wojska dlatego było kilka scen typu koles na plakacie albo jak rzucił kamykiem w fokusa i mowi ze chyba go ktos sledzi

ocenił(a) film na 7
fenix19

bardzo głupie pytanie zadam,więc z góry proszę żebyście nie jechali po mnie... co to znaczy WKU?

ocenił(a) film na 7
kasiek09876

Wojskowa Komenda Uzupełnień.

ocenił(a) film na 7
Elektroniusz

dalej nie kumam

ocenił(a) film na 7
kasiek09876

Wojskowa komenda uzupełnień (WKU) – jednostka administracji wojskowej (należącej do administracji rządowej – niezespolonej) w Polsce zajmujące się administracją rezerw osobowych.
W skrócie chodzi im o to ,że Magik chciał się wymigać od wojska i udawał schizofrenika ,żeby nie przejść poboru.

ocenił(a) film na 7
siasiarzyna

no wielkie dzięki :) już wszystko wiem :)

ocenił(a) film na 7
kasiek09876

Słabe w tym filmie też było to że nie pokazali,całkowicie ominęli wątek z WKU,a to był najważniejszy,jeden z tych co przesądził o tym co się dalej stało z Magiem.Tylko i jedynie tego żałuję na dłuższą skalę,dalej już wszystko ok,oprócz tego studia i 15 zł.

ocenił(a) film na 7
ViAiPi

To 15zł. i tak dobrrze pokazali. Tzn. też wkurzył mnie ten fakt, ta scena ,ale pokazali ,że chociaż ma cokolwiek żeby tam chwilę dłużej posiedzieć :p. WKU też brakowało, ale czy przesądziło to o tym co się stało z Magikiem to też nie możemy być tego tacy pewni. Nigdy się tego nie dowiemy.