6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205946
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

1.mag przedstawia ziomkom projekt nowej piseonki "jestem bogem"
2.oni neguja, mowia, ze to lekka przesada (a wies co to znacz "jestem słoniem")
3.ktorys z nich (rah albo fokus) proponuje, zeby wydac to na singlu
4.mag wpada w furie i krzyczy

i tu na na scenie dramatu pojawia sie zagwostka. dlaczego mag wpadl w szal? czy jeak wydaliby "jestem bogiem" na singlu to ten kawalek nie pjawilby sie na plycie?
przeciez wiele zespolow wydawalo single i jakos one pojawialy sie na ich longplayach. czy moze w rapie obowiazuje inne standardy? prosze o wyjasnienie.

nick_name_

Co do standardów w rapie to oczywiście jest tak jak wszędzie. Są wypuszczane single przed wydaniem albumu i te piosenki się mogą pojawiać na tym albumie. Z resztą nawet sama Paktofonika wydała singiel do utworu "Ja to ja" w listopadzie 2000 roku, na którym znajdował się także track "Priorytety". Było to przed wydaniem albumu a i tak oba kawałki są na Kinematografii :)

Co do sceny w filmie to raczej Mag się wkurzył ze względu na to, że koledzy sprzeciwiali się jego pomysłowi. A tekst o umieszczeniu na singlu mógł uważać za sarkazm.

R_Kidler

wiec czemu sie sprzeciwial, przeciez na singlu wydaje sie wlasnie najbardziej obiecujace kawalki, zeby zachecic potencjalnego odbiorce do kupna calego albumu, a wg maga kawalek "jestem bogiem" bylby w deche, wiec na taki singiel byloby jak znalazl. o co wiec chodzi?

odpowiedz widze tylko jedna - scenarzysta tego filmu to skonczony idiota. nie ogarnia podstawowych mechanizmow dzialajacych na rynku muzycznym, a ktore mozna poznac po paru kliknieciach w wyszukiwarce google.
do tego:
* gdzie jest ta epka, ktora niby krzysztof kozak wydal bez wiedzy maga i reszty? nigdzie o niej nie slyszalem. scenarzyscie cos sie przysnilo?
* rah rapuje przed skladem k44 w mieszkaniu maga, a dab i joka maja z niego beke. wtf? ot tak zapomnieli, ze nagrywal z nimi kawalek "psychodela" i ze sie znaja ze wspolnych wystepow z 3xklan?
* mag sluchajacy k44 w kiblu ;D nie znalem maga osobiscie, ale zeby sluchac samego siebie na kasecie, to trzeba byc niezle zadufanym kulfonem, chyba ze to byl glowny zamiar tworcow filmu, zeby go w takim swietle pokazac
* z tego co czytalem to nie kozak tylko wlasnie ten ich drugi wydawca (w filmie gustaw) wyobracal pfk na kase, a w fabule filmu pokazali go jako potulnego misia, ktory kupowal z magiem arbuzy. moze to scenarzysta powinien skoczyc z tego okna a nie mag?
* mag nie wystapil nigdy w teledysku do "jestem bogiem". ujecia zostaly zarejestrowane juz po jego smierci.

takich baboli w filmie jest mnostwo. nie rozumiem, dlatego tworcy umyslnie zrobili z widzow idiotow. cos by sie stalo, gdyby nie przeinaczyli tych najbardziej rzucajacych sie faktow w oczy?
szkoda, ze rezyser i scenarzysta sobie zakpili z nas.

ocenił(a) film na 6
nick_name_

bardzo ciekawe zagadnienia.

najbardziej z nich wszystkich nurtuje mnie następujące (pozwolę sobie przekopiować):

"gdzie jest ta epka, ktora niby krzysztof kozak wydal bez wiedzy maga i reszty? nigdzie o niej nie slyszalem. scenarzyscie cos sie przysnilo?"

czy akcja z Kozakiem i wydaną czwórką rzeczywiście miała miejsce ?

ocenił(a) film na 6
olafwen

https://www.youtube.com/watch?v=FGTsT0TBQKM&feature=plcp