John Rambo

Rambo
2008
6,8 77 tys. ocen
6,8 10 1 77270
6,0 18 krytyków
John Rambo
powrót do forum filmu John Rambo

Nie będę tu rozważał nad samym filmem który uważam za najlepszy z serii. W kinie byłem zachwycony, stąd moja radość gdy film wyszedł na dvd. Jeszcze tego samego dnia pobiegłem do wypożyczalni. Jednak to co ujrzałem w domu wywołało we mnie szok... Wydanie jest strasznie przeciętne. Obraz filmu choć bardzo wyraźny jest obcięty po bokach co wpływa negatywnie na odbiór ze strony widza. Menu prezentuje się dobrze lecz znacznie słabiej od tego do czego przyzwyczaił nas w swoich qdvd wydaniach poprzednich części Vision. Muzyka w niektórych momentach filmu jest wyraźnie przygłuszona (co ciekawe sytuacja poprawia się gdy włączymy polskiego lektora). Plus należy się za ciekawe dodatki. I teraz przechodzimy do głównego grzechu tego wydania. Film sam w sobie jest krótki jak na dzisiejsze standardy (91 minut z napisami ok 81 bez nich) lecz tu nie wiedzieć czemu jest jeszcze krótszy! Owszem nic z filmu nie wycięto ale po jakiego psa za przeproszeniem skracać przecież dość krótki obraz? Wszędzie znajdujemy informacje, na każdej stronie mówiące że film ma 91 minut. Tu zaś trwa on nieco ponad 86 minut... Jak tego dokonano i przede wszystkim: Po co? Odpowiedzieć nie potrafię. Oby wydanie sklepowe nie posiadało wymienionych przeze mnie niedociągnięć...

użytkownik usunięty
turekrambo

Film jest krótszy bo w systemie PAL jaki mamy w Europie filmy zawsze sa o 4% krótsze niż w systemie NTSC - wynika to z nieco szybszego wyświetlania filmu w tym systemie. Każde europejskie wydanie będzie miało taki czas trwania. Możesz napisać dokładnie jakie są dodatki w polskim wydaniu? Ja sprowadziłem sobie wydanie angielskie w świetnie się prezentującym metalowym pudełku i dodatki sa takie:

* Audio commentary with Writer/Director Sylvester Stallone
* Featurettes: (with Play All)
- "It's a Long Road: Resurrection of an Icon" (19:45)
- "A Score to Settle: The Music of Rambo" (06:04)
- "The Art of War Part 1: Editing" (6:47)
- "The Art of War Part 2: Sound" (3:16)
- "The Weaponry of Rambo" (14:22)
- "A Hero's Welcome: Release and Reaction" (9:31)
- "Legacy of Despair: The Real Struggle in Burma" (10:16)
* Deleted Scenes: (with Play All)
- "Do You Believe in Anything?" (2:30)
- "Who Are You Helping?" (4:37)
- "Boat Ride" (4:08)
- "Let's Keep Going" (2:22)

Czyli całkiem niezłe, jedynie wycięte sceny są słabe bo wszystkie oprócz ostatniej to nieco wydłużone wersje rozmów Johna z Sarą.

Czas trwania filmu podany na pudełku to 87 minut.

A tak to wygląda:

http://img244.imageshack.us/img244/315/dsc00397vl3.jpg

W porównaniu do tego o czym piszesz polskie wydanie dvd to parodia:) W polskim wydaniu mamy dodatkowo trailer i ok 16 minutowy film z planu. Są jeszcze zwiastuny innych filmów. Czy możesz powiedzieć gdzie zamówić można twoje wydanie te angielskie? Czy na nim też film jest skrócony? Licze na odpowiedz pozdrawiam.

użytkownik usunięty
turekrambo

Tłumaczyłem już na czym polega to "skrócenie" filmu. Tak, w każdym wydaniu europejskim film będzie "skrócony".

Wydanie które kupiłem można zamówić online w brytyjskim sklepie HMV.

użytkownik usunięty
turekrambo

http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=12;5;78;-1&sku=810357

Koszt wraz z przesyłką to ok 64 zł.

Jednak uprzedzam, że to wydanie NIE MA POLSKIEJ WERSJI JĘZYKOWEJ - mi to nie przeszkadza, wystarczy żeby były angielskie napisy i nie mam problemu z rozumieniem, a na sytuacje gdybym miał oglądać film z kimś kto potrzebuje wersji PL zrobiłem sobie kopię zapasową do której dodałem polskie napisy. To akurat żaden problem :)