Jak wyżej chociaż film potrafi nieźle przestraszyć. Jeżeli ludzie tzw "Zachodu" w ten sposób wyobrażają sobie wojnę i represje ze strony tzw "Zółtych" to faktycznie może już czas na przełom cywilizacji.
Ale przecież to jest luźny filmik, skierowany głównie dla młodzieży. On nie ma pokazywać jaka wojna jest realna lub jaka może być. Nawet sam wątek represji jest pokazany szczątkowo, bardziej chodzi o pokazanie jak ludzie mogą się zmienić lub jak zacząć działać nie patrząc tylko na siebie, że można działać "bohatersko". Choć moja refleksja może być mylna, Ja ogólnie podszedłem jak do filmiku który można oglądnąć i miło spędzić czas.
Nie ma czegoś takego jak luźny filmik o wojnie partyzanckiej. Owszem nakręcono kilka komedii typu "jak gonili hitlerowca to mu opadały spodnie" ale zawsze zaznaczono że to komedia. Nawet w "Czerwony Świt" śmierć jest wszechobecna i każdy błąd kończy się czyimś zgonem. Od razu mówię że nie chodzi mi o drobiazgowe pokazywanie tortur, ran, gwałtów tylko konsekwencji np. ognia z km-ów na śmieciarkę, wydolności ludzkiego organizmu. Faktycznie luźny film a szkoda bo mogło powstać coś naprawdę fajnego, nie mówię że na miarę Kompanii Braci ale np. Lost.
Zawsze można przeczytać książkę, znaczy się całą kolekcje i porównać czy tak było w oryginale czy tak pokazał to ten reżyser. Zresztą zobaczy się po kolejnych częściach co z tego wyjdzie.
Niby prawda, ale dlaczego filmy dla młodzieży mają być słabe? Początek całkiem niezły, ale bohaterowie byli sztuczni. Dodatkowo z rozwojem akcji zanikała fabuła i w niektórych momentach nie mogłam powstrzymać ziewania :/ niestety nie było to miło spędzone półtorej godziny. Nie polecam nikomu nawet dla zabicia czasu xD jestem pewna, że znajdzie się coś lepszego