3,7 80 tys. ocen
3,7 10 1 79536
1,2 24 krytyków
Kac Wawa
powrót do forum filmu Kac Wawa

Skoro od rana słyszę, że już nawet z powodu tego fimu, który jest aż tak zły, chcą pozwać do sądu recenzenta, to pomyślałem - dobra, pójdę i zobaczę chociaż o co chodzi z tym kacem.
Poszedłem.
Od razu podkreślę, ze film jest kiepski. Ciężko nawet nazwać to coś filmem. Ale, że z natury jestem przekorny - przez cały (dłuuuuuużący się) seans, starałem się wychwycić pozytywy.
Tak więc pierwszą rzeczą cieszącą oko jest scenografia - śródmieście nocną porą jest miłe dla oka, podobnie jak wnętrza lokacji, w których rozgrwała się akcja(?). Estetyczne lokale naznaczone piętnem luksusu, podkreślające pozycję materialną bohaterów mogły stać się przyczynkiem do poprowadzenia wydarzeń w sposób dla widza zrozumiały. Niestety tak się nie stało. Chaotyczne sceny nie prowadzące zupełnie do nikąd, tak jakby twórcy nie mieli zupełnie pomysłu na poprowadzenie fabuły. Ciężko jest mi teraz naet naszkicować sobie ogólny zarys akcji - jej przyczynę i sens. Takiego chyba w ogóle nie ma. Kolejne sceny sprawowały jedynie rolę pretekstu do rozbawienia widza dialogami, któe opierały się głównie na szkielecie jakiegoś starego wyświechtanego dowcipu + k****a, p***a, dupa, sranie.
Mnie akurat bawią polskie przekleństwa - lubię ich ciężar i melodię, dlatego zaliczę to do plusów tej produkcji.
Nie rozumiem natomiast ogólnopolskiej nagonki na kreacje aktorskie w Kac Wawa - według mnie - bardzo udane. Szczególnie role męskie, bo Gąsiorowskiej nie da się strawić za żadne skarby. Fakt, ze postaci mało sympatyczne i raczej płaskie, ale ja akurat mam tego pecha, że rozumiem zamysł ogólnej koncepcji tej produkcji. Wiem, ze to pastiż, że miało być wyśmianie, obśmianie - ja to widziałem. Dlatego trochę inaczej patrzę na całość. Szkoda, ze dopiero ostatnia scena (ckliwe wyznanie Szyca), tak mocno podkreśla tor odbioru filmu.
Napisałbym więcej, ale filmweb wariuje i już drugi raz to piszę...
Oceniając film (nie stracony potencjał): 3/10

ocenił(a) film na 1
prisss

Wielkie dzięki!
Dzięki tobie i tobie podobnym, którzy poszli na film "bo o tym filmie głośno, to trzeba zobaczyć" producenci zarobią hajs i znów będą robić podobne filmy dla zgarnięcia kolejnych "milionów".

ocenił(a) film na 3
PuszkinKonserwatysta

i dobrze - filmowcy górą!

ocenił(a) film na 1
prisss

Zrobili cię w ch*ja i wiesz o tym tylko wstyd ci się przyznać :)

ocenił(a) film na 3
PuszkinKonserwatysta

Nie zrobili - jako człowiek interesujący si kinem -cieszę się, ze widziałem Kac wawa - za dwadzieścia lat będzie się o im pamiętać - jako najgorszy polski film, ale zawsze to lepiej niż zginąć w niepamięci.

prisss

przykładowo mając do wyboru mecz Barcelona - Real w Lidze Mistrzów i mecz 3 polskiej ligi poszedłbyś na mecz 3 ligi ponieważ lubisz piłkę nożną? Czyli musisz zobaczyć mecz polskiej 3 ligi aby się upewnić, że jest słabsza niż liga mistrzów? 90% nie ma takiej potrzeby, ponieważ każdy z wielu osób nie od dzisiaj ogląda filmy, zna zdolności aktorów i scenarzystów i wiemy czego można się spodziewać. Ja jestem po obejrzeniu kilku polskich komedii z ostatnich miesięcy i jest równia pochyła tego typu kina. Ludzie mają już dość tego szajsu i pora aby uszło z nas powietrze, trafiło akurat na ten film ale zasłużenie! Ja za 20 lat będę pamiętać dobre filmy a nie słabe, jesteś wyjątkiem...

ocenił(a) film na 3
Mario_de_Opario

Ty z kolei masz wybiórczą pamięć. Skończcie już z tymi porównaniami, bo są one bez sensu.
Nawet Raczek, który wie o kinie więcej niż wszyscy tu razem wzięci, obejrzał Kac Wawę, ponieważ chciał mieć realne odniesienie przed recenzją - to oczywiste.
Chcesz mi powiedzieć, że 90% ludzi nie ma potrzeby oglądania filmu bo z góry ocenia go w gowie na podstawie obsady, kraju pochodzenia i zwiastuna? - lol

ocenił(a) film na 2
prisss

Jakby Raczek oceniał filmy nie oglądając ich to nie byłby krytykiem tylko oszustem i debilem. A zwiastun może w pewnym sensie służyć za swego rodzaju wyznacznik możliwej jakości filmu. Bo przecież zwiastuny z założenia mają zachęcić do obejrzenia filmu i nieraz pakują do nich najlepsze sceny, więc jeśli zwiastun się nie podoba to na 99,(9)% cały film też się nie spodoba

ocenił(a) film na 3
moooras

"Jakby Raczek oceniał filmy nie oglądając ich to nie byłby krytykiem tylko oszustem i debilem" -doskonale podsumowałeś te 90% oceniających

ocenił(a) film na 2
prisss

Tego nie wiesz, że 90% oceniających nie widziało filmu

ocenił(a) film na 3
moooras

"jeśli zwiastun się nie podoba to na 99,(9)% cały film też się nie spodoba"
ja tam się lubię czasem pozytywnie rozczarować.
Błagam, ludzie - nie bądźcie groteskowi - świat nie jest albo czarny albo biały

prisss

Jest.

ocenił(a) film na 3
wuj_Jozef

to przykro mi z twojego powodu

prisss

A mi z Twojego.

ocenił(a) film na 3
wuj_Jozef

szkoda, bo masz fajnego nicka - to z NAS?

prisss

Chyba nam obu jest dobrze ze swoimi poglądami na czerń i biel ;) Nicka mam z "Sowy, córki piekarza".

ocenił(a) film na 1
wuj_Jozef

Monochromatyzm chyba niestety jest nieuleczalny.

użytkownik usunięty
prisss

troche cie w ch*ja zrobili, to musze przyznac - tak to jest w polsce, ze jesli film jest slaby, to trzeba zrobic szum, bo wtey sie sprzeda - i wlasnie zostales upolowany, stales sie targetem tego filmu. Odradzam komukolwiek chodzenia na taki shit jako bunt chociazby. Oni celowo zrobili ta akcje z sadem, bo inaczej nikt nie kupi biletu, to oczywiste... ;) Sa zalosni

ocenił(a) film na 3

No dobra, ale co was boli, że ktoś na to poszedł? Widzicie jakie jest zainteresowanie? O tym filmie się mówi - nie ważne w jaki sposób ta dyskusja została wszczęta. Ja poszedłem świadom jakości tej produkcji - po prostu chciałęm zobaczyć to na włąsne oczy. Nie spodziewałem się złotych gór. Spodziewałem się syfu - ale nie było aż tak źle jak Polska o tym pieje.
"tak to jest w polsce, ze jesli film jest slaby, to trzeba zrobic szum, bo wtey sie sprzeda" - podaj mi 3 przyklady podobnych sytuacji. (Tylko nie filmy gruzy, bo wtedy akurat motywacja widza była zupełnie inna)

użytkownik usunięty
prisss

nie bede dawal przykladow, nawet nie chce mi sie nad tym zastanawiac - powiem tak tworca filmu dziwnym absurdem w swoim umysle prawdo-podobnie stwierdzil, ze taki tytul osiagnie sukces - klapa, nie wyszlo. To pozostaje ostatnia deska rachunku, aby naklonic ludzi do pojscia do kina - zrobic wokol filmu kontrowersje, wtedy tepy lud pojdzie (nie mowie koniecznie o tobie), ale rozumiesz o co chodzi... dla tego ja w ramach butnu nie pojde na ten film, czemu? Bo nie mam zamiaru placic za nieudany produkt i lapac sie na zalosne tricki producenta. Obejrze go, jak bedzie w tv (czyli gwarantuje Ci, ze bardzo niedlugo), bo pewnie film bedzie tani, wiec szybko trafi na ekrany TVN lub HBO ;). Ale placic za ten shit nie zamierzam z wlasnej kieszeni - w zyciu, predzej go sciagne, ten film nie ma u mnie szacunku, a Ty go wspierasz - jak sie nazbiera wielu takich, jak Ty, to film mimo faktu, ze jest zwyklym plagiatem osiagnie sukces i w naszym kinie bedzie tylko gorzej - dla dobra Polskiego kina nie zaplace za ten film i tyle - o to w tym chodzi

ocenił(a) film na 3

plagiatem czego?

użytkownik usunięty
prisss

no blagam cie, Kac Vegas - ja powiedzialem w tamtym zdaniu cos nietrafionego, czy ty tego powaznie nie wiesz?

ocenił(a) film na 3

co poza tytułem łaczy te filmy?

użytkownik usunięty
prisss

no blagam cie, myslalem, ze nie jestes debilem - chociazby ta sama akcja, wszystko jest identycznie skopiowane - ogladales kac vegas? no blagam cie

ocenił(a) film na 1

popieram tu prisss'a, znaczy ostatnie stwierdzenie, a nie że dał się nabrać i kupił bilet:D
Nie porównywał bym tych 2 filmów, bo poza tym, że ów gniot żeruje ma podobny tytuł i żeruje na sukcesie Kac Vegas, to z produkcją amerykańską nie ma nic wspólnego. Kac Vegas ma nam coś do przekazania, obrazuje nam prawdziwą męską przyjaźń, która przetrwa niezależnie od okoliczności, że ciężkie przeżycia tylko ją utwardzają i wszystko to podane w komediowej oprawie, a tu... cycki w 3d...

użytkownik usunięty
wisznu

hehe :p Dobrze to zakonczyles ;)

prisss

Nie istnieje coś takiego jak obiektywna recenzja, ten sposób wypowiedzi służy do oceny, a ona z góry jest subiektywna.

ocenił(a) film na 3
PiotrZielu

moja jest obiektywna

ocenił(a) film na 1
prisss

Twoja obiektywna ocena jest w rodzaju "sąd, sądem, ale sprawiedliwośc musi być po naszej stronie".

ocenił(a) film na 3
KronX

Dziwię się, że odniosłeś takie wrażenie. Ja tak tego nie odbieram.

prisss

Twoja bezczelność przekroczyła poziom szamba.
NIKT w Polsce nie napisał ani jednego dobrego słowa o KACU WAWA.
Nikt z 38 mln Polaków. Tylko anonimowe nicki z Filmwebu to robią.
Nikt kto ma nazwisko i imię nie napisał niczego pochwalnego.
Mimo, że film obejrzało ponad 100 - a może i 200 tys. ludzi.

O czym to świadczy ?
O tym, że każdy widz po seansie poczuł się wydymany na 30 zł.
Oprócz wynajętych konfidentów pod nickami na Filmwebie. TYLKO oni chwalą ten syf.

PRISSS, skończ ten bełkot albo pokaż mi 1 zadowolonego widza.
Może być nawet pochwalny tekst o KACU z gazetki TESCO albo "Gościa Niedzielnego".

ocenił(a) film na 3
artpost1

Gdzie napisałem, ze widz powinien być zadowolony? Czytaj ze zrozumieniem, to oszczedzisz sobie czasu.

artpost1

Jeśli to było do mnie to informuje, że filmu nie widziałem bo cena biletu, tytuł, oraz rozmowa Raczka i Czajii mnie zniechęciły.

artpost1

"Gość Niedzielny" to najlepiej sprzedający się tygodnik opinii w Polsce, więc porównywanie go z gazetką TESCO jest lekko niepoważne.

użytkownik usunięty
prisss

prisss avatar masz elegancki ;)

ocenił(a) film na 3

tak jakoś wypadło:)

ocenił(a) film na 2
prisss

No i spoko, a polactwo oczywiście się pieni, że jak Kac Wawa, to musi być jeden i najgorsze inwektywy.

ocenił(a) film na 1
prisss

Raczek może i obejrzał w kinie. Ja też obejrzę, ale zwyczajnie zassane z neta. Ze spokojem że nie wyrzuciłem kasy w błoto, a co gorsza do kieszeni jakiegoś ścierwojada. Na razie wystawiam ocenę 1/10(za wszystkie te podłe zagrania, które serwują nam producenci) i od filmu zależy czy ją zmienię.

A co do Twojego tematu, to nie wiem dlaczego, ale dziwnie śmierdzi mi podpuchą.
Albo jesteś trolem, albo wyższą ewolucyjnie formą tych "klakierów". Próbujesz się uwiarygodnić nie wygłaszając przesadnie pochlebnych opini, ale mimo Twoja opinia ma wydźwięk pozytywny. Dlatego też dałeś ocenę 3/10 bo wiesz że to najwyższa, która tak bardzo nie rzuca się w oczy przy tej kupie.

A cała idea nie pójścia na to gówno do kina polega na tym, że małymi wpływami zniechęcisz producentów do tworzenia takich szmir i trzy razy się zastanowią zanim postanowią po raz kolejny zmarnować swoją kasę.

ocenił(a) film na 3
lomniak89

Z tego miejsca zwracam się do marketingowców Kac Wawy:
Jeżeli jest jakaś kasa za promowanie waszego filmu, to zapraszam na priv

ocenił(a) film na 1
prisss

No to pozostaje troll...

ocenił(a) film na 1
prisss

Przepraszam, ale to nie jest parodia. To zapis "rzeczywistych wydarzeń". Tak twierdzi tworca.

ocenił(a) film na 3
tearofmankind

reinscenizacja

użytkownik usunięty
prisss

Ja tam cię rozumiem (może tylko szkoda wydanej kasy). Sama spróbowałabym podejść do KW bez uprzedzeń, nawet wyszukując jakieś pozytywy (co pewnie byłoby diabelnie trudne). A czemu? Żeby zyskać bardziej realny obraz, taki bez uprzedzeń. Nie znoszę hejtowania dla samego hejtowania. Nie mam zielonego pojęcia, dlaczego niektórzy stosują wobec ciebie takie ''argumenty'', jakie stosują (chociażby z tą kupą), bo rzeczywiście starałeś się być obiektywny. To, że wymieniłeś parę drobnych plusów chyba przesłoniło niektórym całą resztę. Just lol.

ocenił(a) film na 3

szok. Ponad 80 postow a tylko jeden normalny. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
prisss

Samojłowicz, Czaja, Karwowski czy ktoś z obsady tego filmu? Proszę się przyznać, ukaż swe prawdziwe oblicze twórco/aktorze.

ocenił(a) film na 1
prisss

Oj. Cieszę się z konstruktywnej oceny, choć ja jak do jeża podchodzę do filmów z ocenami 5-6/10. Nawet biorąc pod uwagę 3/10 to raczej do oglądania się nie nadaje :)

prisss

Obiektywnie to jest to że poszedłeś do kina. I o to chodzi producentowi, który robi aferę z recenzji Raczka, nie obchodzą go twoje opinie tylko kasa. Każdy może wieszać psy na filmie oby tylko kupił bilet, a ty się nabrałeś. Sprawa przeciw Raczkowi może nawet nie trafi do sądu, bo to są koszty i na pewno Raczek nie zapłaci ani złotówki odszkodowania, na ale dzięki temu kilku jeleni się nabierze i kupi bilet.
Tu nie chodzi o zrobienie arcydzieła, tylko zrobienie kasy.

ocenił(a) film na 3
Pablo_833

Nabrałbym się, gdybym słuchał nastolatków, którzy filmu nie widzieli a oceniają.
Ja widziałem, oceniłem i nie czuję się nabrany, bo spodziewałem się czegoś gorszego.

prisss

A mi sie podobal, bylem z mama i kotem. Oboje sie swietnie bawili. Byly lorze dwu osobowe, wiec bylo wygodnie. Bardzo dobry film dla rodziny na weekend zeby sie troche posmiac i zabawic. Jestescie przeciez polakami, jak mozecie tak negowac polski film. zamiast wspierac polskom kinematografie niszczycie ja i zniechencacie obcokrajowcow do oglondania polskiego kina. wspulczuje wam i waszym bliskim.

ocenił(a) film na 1
prisss

Mistrzowski avatar : )

prisss

PRISS: Nie zrobili - jako człowiek interesujący si kinem -cieszę się, ze widziałem Kac wawa - za dwadzieścia lat będzie się o im pamiętać - jako najgorszy polski film, ale zawsze to lepiej niż zginąć w niepamięci.

Jako człowiek interesujący się kinem , to dość późno założyłeś profil i mało filmów oceniłeś :)) Wolisz chyba robić hype na ten film :))))))