6,7 2,5 tys. ocen
6,7 10 1 2491
5,0 5 krytyków
Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce
powrót do forum filmu Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce

Fajnie jest zobaczyć nas kraj na przełomie ustrojów.
Kombinatorstwo to nasza natura.
Jeszcze te stroje.
Boże co za kiczowate ubrania i fryzury dziś patrząc na nie mam niezły ubaw.

rony123

Tak było tylko w wielkich miastach. Na prowincji w 1989 roku jeszcze pełną parą działały PGR-y, ludzie przychodzili do państwowych molochów na 8 godzin klepiąc przestarzałe telewizory, itp. Owszem, czuło się już, że to wszystko zaraz się rozleci, ale większość ludzi nie miała pojęcia w którą stronę to pójdzie i co będą porabiali za 2-3 lata.
A co do mody, to jej szczątki były jeszcze obecne pod koniec dekady lat 90. A to już prawie nasze czasy.
No i ten wszechobecny VHS (i dziki product placement Hitachi i Baltony). Dziś wierzyć się nie chce, że tak kiepski technicznie standard jak VHS mógł tak opanować świat.

ocenił(a) film na 7
kaem1972

"No i ten wszechobecny VHS (i dziki product placement Hitachi i Baltony). Dziś wierzyć się nie chce, że tak kiepski technicznie standard jak VHS mógł tak opanować świat." A technologia cyfrowa wypalania na płytę CD lub DVD jest lepszy od analogowego nośnika VHS? Raczej wątpię bo po paru latach dane z płyt szybko znikają i ciężko je uratować(choć bywa i tak że mogą to być płyty o krótkim żywocie po wypaleniu na płytę danych lub po intensywnym korzystaniu z płyt). Jak Japończycy coś wynajdą to następnym pokoleniom wierzyć by się nie chciało że tak kiepski standard jak DVD mógł opanować glob. Bez urazy ale ja tak uważam.

ocenił(a) film na 7
Marik1234

Tfu tam gdzie jest zdanie " A technologia cyfrowa wypalania na płytę CD lub DVD jest lepszy od analogowego nośnika VHS?" powinno być lepsza a nie lepszy. Za błąd przepraszam.

Marik1234

Miałem na myśli, że VHS był kiepski w porównaniu z innymi standardami, z którymi wtedy (lata 70. i 80.) konkurował. Konkurencją były systemy takie jak U-matic, Betamax, SVR, V-2000, Video 8.

ocenił(a) film na 7
kaem1972

Aha. Trochę się pomyliłem ale cóż każdy ma do tego prawo.

ocenił(a) film na 8
rony123

W klimacie początku lat 90. polecam także film „Amok”. Jeśli chodzi o product placement, to trudno dziś ocenić, czy nie było go więcej (Ampex, Panasonic, Atari, Xerox). Po cichu liczyłem też, że w filmie zostanie lepiej pokazany biznes handlu filmami na VHS, który prowadził jeden z prywaciarzy (w tej roli Stefan Friedmann).