Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 106955
5,7 22 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

a ja powiem, ze jestem troche zawiedziona.. tyle osob sie tym filmem zachwycalo.. uwazam ze historia Henryka VIII jest bardzo interesujaca i wiadomo ze mozna z niej zrobic fajny film.. ten film przedstawia tylko czesc jego historii.. w sumie najwazniejsza bo z niej zrodzila sie Elzbieta, ale mam niedosyt po tym filmie.. krotki i jakos mam wrazenie strasznie skrocona historia.. lubie filmy historyczne, ale myslalam ze bede go w stanie ocenic wyzej.. a tak poza tym uwielbiam i Scarlett i Natalie i uwazam ze obie sa sliczne;), a Eric Bana do postaci Henryka mi nie pasuje.. no a poza tym Henryk VIII byl brzydki i gruby:P, a zarowno tu jak i w serialu "Dynastia Tudorow" jest przedstawiony jako przystojny, szczuply i wogole cudowny:P

jona13

Brzydki i gruby stał się dopiero pod koniec swojego życia. Jako młodzieniec lubił sporty, polowania itp, więc mógł wyglądać całkiem nieźle jak na standardy średniowieczno-renesansowe. Pozatym był wyedukowany, pisał wiersze, nawet jakąś piosenkę skomponował - na dobre odbiło mu na późniejszych etapach panowania. Więc przedstawienie Henryka inaczej niż na powszechnie znanym obrazie (rudy grubas o zaburzonych proporcjach ciała) ma swoje uzasadnienie.

jona13

no wiesz gdyby chciano przedstawic całą historię władcy, film zapewne trwałby 4 godziny , a nie 2.. poza tym tytuł wskazuje na to, że fabuła skupia się głownie na historii sióstr a nie na henryku..

ocenił(a) film na 7
jona13

Mam takie samo wrażenie, w ogóle nie czuć ducha epoki, nie wyczuwa się napięcia związanego z dworskimi intrygami, coś co w tamtych czasach równało się ze stratą głowy. Mimo, że na prawdę aktorzy zagrali bardzo dobrze i mimo tego że miałem ogromną ochotę wystawić 8 za to że Natalie i Scarlet wyjątkowo wczuły się w rolę to film wyszedł taki nijaki i ocena spada do 7. Film nie nudził ale dodanie trochę materiału budującego otoczkę moim zdaniem wyszłoby na zdrowie.

Guliwer_2

tak, ale jesli ktos czytal jakas ksiazke o Henryku tak jak ja... i widzial jakies obrazy przedstawiajace jego wczesniejszy okres to wie ze mimo wszystko mial gruba twarz i drugi podbrodek.. nie byl tez ladny.. wysportowany i wyedukowany, a takze kreatywny byl nie zaprzeczam.. powiem nawet wiecej, ze byl swietnie wyszkolony i nadawal sie na wladce.. ale w filmie jest przedstawiony w taki a nie inny sposob.. a sposob w jaki Anna go w ostatniej chwili zdobyla (mowie o chwili porodu swojej siostry) to juz przerasta moje mniemanie o tamtym okresie..