Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 106954
5,7 22 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

film niestety ciężko i dobitnie minął sie z historia.Anne Boleyn inaczej sobie wyobrazalam.Wg mnie powinna byc to osoba okrutna,za wszelka cene dążąca do osiagniecia celu.Tuatj widzimy skrzywdzona kobiete,ktora szuka zemsty.Scarlett natomiast jako jej siostra jest hmmm zbyt cukierkowa i przerysowana.Nie widzialam tu gry emocjami.Fatalnie zagrała.Mimo źle rozrysowanego schematu i zbytniego zaglebienia sie w pobudki bohaterow Natalie jak zwykle sie rewelacyjnie wywiazala.Grala emocjami,budowala napiecie.Idąc za nia widzielismy co czuje i potrafilismy wyjasnic jej zachowanie.
Film miał-rewelacyjna muzyke,świetne kostiumy no i (nei liczac Scarlett) przyzwoita obsade.Jednakze-scenariusz zbyt oparl sie na psychologiźmie i niepełnym przekazie historycznym.Reż i scenarzysta mieli jakąs dziwna wizje.Ja tego nie kupuje.Obejrzec mozna,ale nie trzeba sie odrazu z niego uczyc historii.Zapamietajcie,że Anna zostala powieszona i stworzyla odłam religii x))).6/10

ocenił(a) film na 7
Jane_Mary20

Ja myślę jednak, że Anna nie była do końca osobą tak demoniczną, urodziła się z z wadą wrodzoną (polidaktylia)co w tamtych czasach mogło stanowić pewien problem i wpłynąć na jej wizerunek u prostego ludu. Co do twojego ostatniego zdania mija się z prawdą, Anna została ścięta nie powieszona, a kościół anglikański stworzył Henryk by unieważnić swoje pierwsze małżeństwo z Katarzyną Aragońską

lutornaimad

tak,ale zauważ,że w filmie to Anna podsunęła pomysł wprowadzenia nowej religii Henrykowi.Gdyby natomiast się zagłebić w historie to możemy widziec o tym,iż Katarzyna była szydzona i szczuta przez Annę,aż wkon\ńcu odesłana do jakiegoś klasztoru.Z tego co pamiętam tutaj nie było takich scen,ale mogę sie też mylić,bo film oglądałam jakiś rok temu.

Jane_Mary20

a co do powieszenia top fakt nie wiem czemu tak napisalam.ZOSTAŁA ŚCIĘTA.Tak w filmie jednak pare jeszcze rzeczy minęło się z historią.

ocenił(a) film na 7
Jane_Mary20

Zgadza się w filmie tak jest to ukazane. Druga Kaśka(kuzynka Anny) skończyła jeszcze gorzej ścięta toporem za zdradę Henryka

lutornaimad

Skończyła gorzej? Ścięcie toporem jest gorsze od ścięcia mieczem? Czy jak to rozumieć?;dd

e_w_a_

gilotyna z reguły była niezawodna.jedno cięcie i po sprawie a topór...
no niezawsze x)). ale chodzi tu nie samą odpowiedz ale sens-metafore-glebsza mysl.hello? chodzilo,że gorzej ale w kontekscie nie-doslownym. troche czytaj miedzy wierszami na przyszlosc ;)