Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 106954
5,7 22 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

wg mnie książka choć nie jest to najlepsza książka Philippy. Najlepsza jest czarownica moim zdaniem. a waszym??

specjalnie chciałam najpierw przeczytac książke a dopiero potem obejrzec film wiec czekalam jakies 3 miesiace od premiery ale oplacilo sie.

ogolnie film mnie raczej zawiódł. mogli go zrobic lepiej...

ocenił(a) film na 7
aqatkaaa

Książka i film są zupełnie różne, także mógł Ci się nie podobać film :). Książka jest fantastyczna i wg mnie najlepsze P. Gregory i na pewno bije film na głowę.

ocenił(a) film na 8
tygrysulka

Najpierw obejrzałam film i spodobał mi się, potem przeczytałam książkę i stwierdzam, że jest znacznie lepsza. Ale to dlatego, że to książka. ;)
W filmie nie zmieściłaby się cała historia ze wszystkimi szczegółami, ale te kilka 'najważniejszych scen' (romans jednej, potem drugiej siostry, ich rywalizacja i upadek Anny) moim zdaniem było dobrze wybranych i nawet nie drażnią mnie nieścisłości które pojawiły się między oryginałem a scenariuszem (a rzucają się w oczy). Film to film i jako film jest dobry - już dawno oduczyłam się oczekiwać pełnej adaptacji wszelakich książek, bo to niemożliwe. :)
Swoją drogą, czy książka jest przetłumaczona na polski?

ocenił(a) film na 8
Katze

tak, jasne. Tytuł to Kochanice króla, ale słyszałam że jest także wersja nazywająca się "Siostra królowej". Ja czytałam książkę z wydawnictwa "Książnica"