Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583801
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

czy wie ktoś gdzie można znaleźć tekst ewangelii gnostyckich po Polsku bo bym se poczytał z chęcią. Dla tych co niewiedzą co to są ewangelie gnostyckie juz odpowiadam są to ewangelie uznane przez kościól za herezje, Dan Browna wykorzytał fragmenty tych ewangelii w sojej książce. Podobno jedną z takich ewangelii napisał sam Jezus czy może ktoś mi pomóc. Byłbym wdzięczny, z góry THX.

madmax_88

Teksty gnostyckie nie są definiowane tylko przez to, że zostały uznane za herezję, ale są to zapisy popularnego w I i II w. pne. ruchu gnostyckiego, który przejawiał sie w wielu formach (m. in. manicheizm) na dużym obszarze. Cała biblioteka jednej z gnostyckich sekt zostałą znaleziona w Egipcie, w Nag Hamadi (niesłusznie podawanego jako miejse znalezienia zakazanych ewangelii chrześcijańskich, w tym tak zwanej ewangeli Jezusa). Co do tekstów. można je dostać w bibliotekach czy punktach ksero wydziałów religioznawczych różnych uniwersytetów, tam proponuję suzkać. Pozdro

ocenił(a) film na 10
madmax_88

jeśli interesują Cię te Ewangelie napisz. Mam je w formacie dokumentu Worda i mogę przesłać ci je mailem. Mój mail to anena_@buziaczek.pl

anena_

Ewangelie apokryficzne zostały przetłumaczone i wydane w Polsce w niezłym opracowaniu ,,Apokryfy" pod redakcją ks. prof. M. Starowiejskiego. Jest to wydanie dwutomowe. Wydane zostały także "Apokryficzne Apokalipsy i listy apostolskie" a obecnie trwają przymiarki do wydania apokryficznych "Dziejów apostolskich".
Jeżeli jesteś z Warszawy to ewangelie apokryficzne można kupić w księgarni seminaryjnej przy kościele seminaryjnym przy Krakowskim Przedmieściu. Raz znalazłem je w którejś z przyklasztornych księgarni w Częstochowie.