Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583792
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

...że to co czytam w komentarzach na Filmwebie niekoniecznie oddaje całą prawdę o filmie. Komentarze, szczerze mówiąc, nastawiły mnie dość negatywnie do "Kodu da Vinci". Ale przed chwilą wróciłam z kina i jestem naprawdę mile rozczarowana. Film był dobry, gra aktorska również niezła (świetnie wykreowany Sylas), ciekawe zdjęcia. Co do całej tej "religijnej" dyskusji toczącej się w każdym wątku internetowym związanym z "Kodem..." - to dla mnie totalny bezsens. Nikt nie powiedział, że jest to film dokumentalny, dlatego rozumny człowiek powinien do stworzonej fikcji podchodzić z przymrużeniem oka, moim zdaniem ludzie za bardzo emocjonują się tym wszystkim.
I jeszcze jedno - zauważyłam, że jak kilka osób okrzyknie (całkiem niezły) film mianem "porażki filmowej roku" to od razu cała rzesza podpisuje się pod tym, a co najlepsze, nawet nie potrafi podać konkretnych argumentów na to stwierdzenie.

ocenił(a) film na 8
jessamine

Jakze to? Film jest beee, bo tak i tylko ciemni tego nie dostrzegaja :))) Taka jest argumentacja znawcow.
Zgadzam sie z toba w stu procentach. Film mi sie podobal, oceniam go w swojej kategorii tzn. thriller/sensacja wysoko. Aktorzy poradzili sobie bardzo dobrze. Intryga ciekawa, moze jedynie troszke za szybko przez co nie bylo klimatu ksiazki.
Ale coz poradzic... w modzie jest zle oceniac ten film to i znajduje sie bardzo wielu konformistow, ktorzy pozniej powtarzaja "Kod jest bezdadziejny", a nawet w kinie nie byli...

ocenił(a) film na 10
jessamine

Zgadzam sie z Wami. Film jak dla mnie jest świetny. Do kina poszłam świeżo po przeczytaniu książki i sie wcale nie zawiodłam. Było sporo rzeczy, które sobie niemal identycznie wyobrażałam i byłam z tego bardzo zadowolona...
Ktokolwiek by nie zagrał w tym filmie, ktokolwiek by go nie wyreżyserował i tak wzbudzałby kontrowersje tak jak teraz i tego nie dało się uniknąć...
Ale denerwuje mnie kiedy slyszę od znajomych, że "Kod jest beznadziejny" bo tak słyszeli...wiec nie pójdą do kina... Ehhh...
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Mademoiselle

Film jest dobry, jednak zbyt wiele ludzi spodziewalo sie pradziej rewelacji i sie niestety zawiedli.
Podobalo mi sie, jak Ladgdon sie klocil z Teabingiem, ze na to, co on mowi o graalu nie ma dowodow :)

ocenił(a) film na 6
pablocoo

EEEE ale film jest kiepski.
Do porażki roku to mu daleko-nie ma co wyolbrzymiac.
Aktorzy graja słabo.Scenariusz jest też kiepski-bo ta niby teoria spiskowa jest tak beznadziejna ze psuje cały możłiwy urok filmu.Poprostu ktoś chciał za bardzo zrobic coś kontrowersyjnego i zdecydowanie przedobrzył. Idąc do kina liczyłem na film, który bedzie czymś logicznym i przemyślanym projektem.A poprostu- ktos chcial zeby bylo głosne i tyle.Nie koniecznie sensowne.
Film dostał odemnie troche powyzej sredniej czyli 6 (za dobrą akcje i te momenty które wypisujecie) wiecej w życiu bym mu nie dał.

ocenił(a) film na 9
LOL_2

Aktorzy grają słabo Twoim zdaniem? Moim zdaniem conajmniej trzy postacie były odegrane na wysokim poziomie (Langdon, Sylas, Teabing).

Ktoś chciał zrobić coś kontrowersyjnego? A może to po prostu społeczeństwo tak odbiera tę produkcję.

Film nie jest logiczny? A w którym momencie?, bo nie bardzo rozumiem

ocenił(a) film na 9
LOL_2

Aktorzy grają słabo Twoim zdaniem? Moim zdaniem conajmniej trzy postacie były odegrane na wysokim poziomie (Langdon, Sylas, Teabing).

Ktoś chciał zrobić coś kontrowersyjnego? A może to po prostu społeczeństwo tak odbiera tę produkcję.

Film nie jest logiczny? A w którym momencie?, bo nie bardzo rozumiem

ocenił(a) film na 10
jessamine

A Sophia? czemu ludzie ja pomijaja, Aundray dobrze zagrala, co do niej macie?? Dala z siebie wszystko!!!!!!!!!!

Mona

to ze dala wszystko nie znaczy ze wyszlo jej to dobrze. Ja osobiscie nie widze tej aktorki w tej roli. Zbyt slodkie to dziewcze zeby grac policjantke w czyms takim. I niestety na filmie ona jako jedyna mi nie pasowala

Mona

to ze dala wszystko nie znaczy ze wyszlo jej to dobrze. Ja osobiscie nie widze tej aktorki w tej roli. Zbyt slodkie to dziewcze zeby grac policjantke w czyms takim. I niestety na filmie ona jako jedyna mi nie pasowala

ocenił(a) film na 10
Niput

A mi pasowała. Kogo bys dał do tej roli Moze Jessce Albe, co? Moim zdaniem Aundray jest swietna aktorka.

ocenił(a) film na 9
Mona

Audrey jest faktycznie bardzo dobrą aktorką, jednakże chyba inne role lepiej do niej pasują niż ta. I jak ktoś tu gdzieś już zauważył - Sophie miała kilka strasznie banalnych (w sensie prymitywnych) kwestii, przez co dla niektórych mogła wydać się mało inteligentna ;) Ale ogólnie było OK.

Jeszcze jedna myśl, która nasunęła mi się podczas przeglądania kolejnych wątków:
Dlaczego ludzie, którzy czytali książkę Browna, zarzucają filmowi "brak napięcia" ??? Przecież to jest niemożliwe, żeby trzymało nas w napięciu coś, czego przebieg i zakończenie od dawna znamy. No ale widać już nie mają się do czego przyczepić :)

ocenił(a) film na 9
Mona

Audrey jest faktycznie bardzo dobrą aktorką, jednakże chyba inne role lepiej do niej pasują niż ta. I jak ktoś tu gdzieś już zauważył - Sophie miała kilka strasznie banalnych (w sensie prymitywnych) kwestii, przez co dla niektórych mogła wydać się mało inteligentna ;) Ale ogólnie było OK.

Jeszcze jedna myśl, która nasunęła mi się podczas przeglądania kolejnych wątków:
Dlaczego ludzie, którzy czytali książkę Browna, zarzucają filmowi "brak napięcia" ??? Przecież to jest niemożliwe, żeby trzymało nas w napięciu coś, czego przebieg i zakończenie od dawna znamy. No ale widać już nie mają się do czego przyczepić :)

ocenił(a) film na 6
jessamine

Dokladnie, dla osob, ktore czytaly ksiazke, w film wydaje sie nudny, bo wiedza co sie stanie...
Co do Audrey, tez wolalbym kogos innego w rolu Sophie... chocby Sophie Marceau

pablocoo

Oglądałem pare filmów na podstawie książek, i np., na takim wywiadzie z wampirem nie nudziłem się kompletnie, bo film jest równie dobry jak książka, w przypadku kodu, żeby się nie nudzić, film musiałby być 3 razy lepszy niż książka.

jessamine

Nie mogłabym się bardziej zgodzić :) Idealnie to napisałaś. Ludzie chyba zapominają, że jest to tylko ekranizacja książki, która została wymyślona tylko po to aby zgarnąć kasę i wywołaś skandal. A jako ekranizacja powieści Browna jest naprawdę dobra.

ocenił(a) film na 8
Skylaria

Ja też się mile rozczarowałem tym filmem. Tylko czemu Silas nie miał czerwonych oczy? Czy to było takie trudne do zrobienia? To jest jedyna co mnie bardzo "bodło" w filmie, reszta OK.

ocenił(a) film na 8
Skylaria

Ja też się mile rozczarowałem tym filmem. Tylko czemu Silas nie miał czerwonych oczy? Czy to było takie trudne do zrobienia? To jest jedyna co mnie bardzo "bodło" w filmie, reszta OK.