Słyszałem wiele opnii na temat tego filmu i musze przyznac że jakoś sie nimi nie przejołem. ciekawy film podobał mi sie oczywiscie bez rewelacji. jednak zaskoczył mnie szum wokół niego na temat wiary itd... meczy mnie że tak dużo ludzi bierze sobie tak wiele do serca co zobaczy... wiadomo że wiara jest osobista cechą każdego indywiuum. czemu matrixa nikt nie najechał za to że porzedstawiono w nim dotychczasowy świat zupełnie inny...
Ludzie otwórzcie oczy to był film a nie biblia z której powinno sie czerpać inspiracje. nie można brać za fakt to co podaje sie w mediach miejcie otwarte oczy...
pozdrawiam
"czemu matrixa nikt nie najechał za to że porzedstawiono w nim dotychczasowy świat zupełnie inny... "
No własnie, czemu matrixa nie, a kod tak, oh czemu?
Jeśli lubisz łamigówki to polecam np. paradoks Zenona:
Strzała - Załóżmy, że lecąca strzała pokonała określony dowolny odcinek drogi. Można więc powiedzieć, że w momencie startu można ją było znaleźć na początku tej trasy, a na mecie na końcu. Pytanie jednak, gdzie przebywała w trakcie pokonywania tej drogi. Można odpowiedzieć, że w połowie czasu pokonywania tego odcinka musiała być niewątpliwie w połowie odcinka. Powstaje jednak znowu dylemat, gdzie była w trakcie gdy pokonywała połowę połowy tego odcinka. Znowu można odpowiedzieć, że w 1/4 odcinka. Powstaje jednak znowu dylemat gdzie była w 1/8 czasu... Takie rozważanie prowadzi nas w końcu do wniosku, że albo musi istnieć tak mały odcinek drogi, który da się pokonać bez czasu, albo tak mały czas, w trakcie którego strzała nie pokonuje żadnego odcinka. W przeciwnym razie nie można by w każdej chwili jej lotu ustalić, gdzie przebywa. Jednak obie alternatywy - małego odcinka i małego okresu są nie do przyjęcia, bo cały odcinek składać się musi z sumy takich małych odcinków - co prowadziłoby do wniosku, że na pokonanie całego odcinka nie potrzeba też czasu. Podobne rozumowanie można przeprowadzić dla małych okresów czasu, z którego wyniknie, że strzała nie może się w ogóle poruszać.
Ale mediami, wiarą itd. to się raczej nie zajmuj.