Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583771
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Na nic zdały się protesty i wezwania do bojkotu ze strony środowisk katolickich. "Kod da Vinci" w reżyserii Rona Howarda przyciąga do kin tłumy widzów. I trudno się temu dziwić. Ten bardzo sprawnie zrobiony sensacyjny kryminał z religijnym tłem jest pozycją jak najbardziej godną uwagi. Jego zaletami są na pewno klimat, stopniowe budowanie napięcia i nakręcanie spirali zagadkowości z każdą minutą filmu. Epatuje on symboliką, legendami i historią, które dla przeciętnego zjadacza popcornu mogą okazać się przeszkodami nie do pokonania na drodze do jego zrozumienia, tak więc obawy o odciąganie od wiary są mocno przesadzone. Za to rozrywka jak najbardziej jest, a przecież o to głównie chodzi większości widzów. I nie ma o co rozdzierać szat.

użytkownik usunięty
Mortuus

Hm... Mi się wydaje, że ta cała afera wokół 'Kodu' tylko przysporzyła mu popularności...
Mimo że jestem całkowitym 'zwolennikiem' i książki, i filmu (czyli, tak jak napisałeś, szat nad nimi nie rozdzieram), to po części jestem w stanie zrozumieć stanowisko Kościoła. Za bzdurne uważam teksty o obrażaniu uczuć religijnych itd., ale wydaje mi się, że nie tu leży problem. Księża atakują ten film (i książkę), bo ukazuje, jaki kruchy jest obraz, który wykreował Kościół na przestrzeni dziejów. Pokazuje, ile istnieje źródeł i przesłanek dotyczących tego, co Kościół przedstawił tak, a nie inaczej. I jeśli ludzie zaczynają się nad tym zastanawiać, to muszą być naprawdę bardzo silnej wiary, żeby nie popaść w pewne zwątpienie... Bo mimo że ten obraz jest fikcją, to jednak zmuszającą do refleksji...
A co do filmu - 7/10. Od książki znacznie gorszy moim zdaniem, ale ogląda się bez bólu.