Król Lew

The Lion King
1994
8,3 600 tys. ocen
8,3 10 1 599815
8,5 67 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

w scenie której umiera mufasa jest identyczna do tej w której znajduje się simba, a mimo to simbie udało się wyjsc z tego, a mufasie nie - i o co tu chodzi?

bandofbrothers

Nie wiem dlaczego podpiąłeś swoją wypowiedź pod moją. Czy czytanie boli? Nie wspomniałam nic o shreku.

ocenił(a) film na 9

oderwę się na chwilę od tematu shreka i odpowiem na pytanie..
to jest tylko bajka, tu nie jest miejsce na logikę tylko na to żeby zainteresować dzieci i w przystępny sposób przekazywać im jakąś wiedzę o świecie. Nie analizuj bajek , bo stracisz całą przyjemność z oglądania.
Co do shreka ... bajka fajna, ale zdecydowanie nie dorównująca KL, czy innym klasykom wymienionym przez bandofbrothers (dodałabym kilka pozycji, głównie te z czasów tuż po "Królewnie Śnieżce"). Przesłania zbyt wielkiego w shreku nie dostrzegłam - fajna animacja, ale do obejrzenia żeby zabić czas w święta czy coś ..:P

użytkownik usunięty
karaibka

A po co ci przesłania, przecież i tak nikt tego nie wykorzysta w życiu codziennym

użytkownik usunięty

nie wiem czy jest sens z tobą rozmawiać... zaraz dojdziesz do wniosku, że po co nam edukacja skoro i tak umrzemy...
pozdrawiam.

użytkownik usunięty

Jak koś ma zamiar zostać pijakiem, złodziejem, mordercą to i tak nim zostanie i żadna bajeczka mu w tym nie przeszkodzi

użytkownik usunięty

Oczywiście, że nie, bo najważniejsi są rodzice i otoczenie. Rodzice uczą dziecko co dobre, a co złe, a bajki takie jak np. Król Lew ugruntowują dziecko w tych wartościach i uczą je rozpoznawać. Pokazują np. co to jest ból i cierpienie, czym jest prawdziwa przyjaźń... Film próbuje dzieci ukierunkować w stronę dobrych wartości i by wyciągały odpowiednie wnioski z tego filmu, z jego przekazu... by za wzorce miały pozytywnych bohaterów i po to wyraźnie są zaznaczone w filmie "czarne" charaktery, by dziecko rozumiało co jest u nich nie tak.

Z resztą pewnie sam dobrze to rozumiesz ;]

ocenił(a) film na 10

Z nim to chyba wogole szkoda gadać... POdaj mi jedną bajkę z piękniejszą muzyką niż w Królu Lwie.. Jak czytam że Shrek jest lepszy to mi włosy na glowie deba staja...
Po co przesłanie w filmach sie pytasz??
Po to np. aby wiedziec co jest dobre a co zle...
No sorry ale jak ten gosc mowi że Shrek jest zabawniejszy i wogole graficznie lepszy...
Po co to wszystkie 3D i inne tehcniczne bajery jak dzieci wejda na Shreka do kina i w wieku 20 lat o nim zapomna.. A ja znam ludzi którzy Króla Lwa oglądają mając 30-40 lat... Może nie masz uszu nie słysząc pieknej muzyki ZImmera w tle Króla Lwa.. Na moje oko jesteś 20-23 latkiem słuchajacym hip-hopu i patrzącym na legendę Bruce Lee i marzysz zeby bic sie jak on... Tylko w twoim filmie tez nie ma logiki: Jak Bruce Lee rozwla tylu ludzi na raz... albo jak Któryś z aktorów bije drugiego to dźwięk uderzenia nie jest w twarz tylko najczesciej w cos innego...
Chyba że nie masz uszu to tego nie usłyszysz..
I jaka w tym filmie logika??
Tyle na ten temat :)

użytkownik usunięty
caroliscool

-Shrek wniósł do kina nowy powiew jakości
-Król lew to była kolejna z wielu bajeczek Disneya
-20 - 23 lata tutaj dobrze trafiłeś, ale hiphopu nie słucham
-odpierdul się od Bruce Lee,
- z moim słuchem jest wszystko w pożądku

użytkownik usunięty

nudzisz facet już...
jedna z wielu bajeczek Disneya... no tak, najlepiej tak powiedzieć o filmie, który zdobył uznanie setek tysięcy osób. a to, że tobie się nie spodobał to już go dyskwalifikuje.. :)

ocenił(a) film na 9

zgadzam się z zizu09 :P
@manypakiao7 - przesłania w bajkach są głównie po to , żeby dzieci miały z tego jakąś naukę na przyszłość .

użytkownik usunięty
karaibka

no właśnie dzieci, nie ja

użytkownik usunięty

próbowaliśmy ci tylko wytłumaczyć PO CO są przesłania w bajkach... bajki są z zasady DLA DZIECI i przesłania są DLA DZIECI. jak już ci wytłumaczyliśmy po co są przesłania w bajkach (że są dla dzieci) to już doszedłeś do wniosku, że tobie one są niepotrzebne... no i może i są tobie niepotrzebne, ale nie mów, że są wcale niepotrzebne!! kombinujesz jak koń pod górę. idę o zakład, że piszesz tu tylko po to by prowokować ludzi do odpisywania tobie na te twoje beznadziejne prowokacje..

użytkownik usunięty

próbowaliśmy ci tylko wytłumaczyć PO CO są przesłania w bajkach - jakbym nie wiedział
bajki są z zasady DLA DZIECI - i dlatego tak nisko oceniłem KL. Jak byłem młody to się zachwycałem tą bajką, ale jak ją sobie ostatnio odświeżyłem to doszedłem do wniosku że to nic specjalnego, najzwyklejsza bajka i nic poza tym

użytkownik usunięty

no to ok, rozumiem że może ci się nie podobać, ale nie musisz się zaś czepiać wszystkich wokół, którzy mają inne zdanie i wkręcać im, że KL to g...o. ja oceniam ten film według swojego gatunku, a w swoim gatunku ten film jest arcydziełem ;] tyle.

ocenił(a) film na 10

Spróbuję to tak wytłumaczyć, abyś nawet ty zrozumiał.

Simba był większym "hardcorem" od Mufasy i do tego był młodszy. Simon i Pumba zrobili mu przeszkolenie komandosów. Mufasa miał reumatyzm.