Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 178360
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Wszystkim lubiącym klimaty krucjat polecam absolutnie genialny cykl Zofii Kossak
Szczuckiej:

Krzyżowcy - tomy I & II
Król trędowaty
Bez oręża

ocenił(a) film na 9
gurh

@gurt jesteś zajebisty gość :D że wrzuciłeś ten temat. Dawno temu szukałem na stronie empiku tych książek i nie znalazłem, porzuciwszy ostatecznie poszukiwania....a teraz znowu mi o tym przypomniałeś :) luknąłem raz jeszcze no i SUKCES!:D i nawet III i IV tom jest :)
ps. Nie wiesz przypadkiem jakim stylem są pisane te książki ? Czy jest np. kilku głównych bohaterów i akcja dzieje się z ich perspektywy czy raczej autorka prezentuje nam to w formie narracji ?

ocenił(a) film na 8
davidstar

Ja co prawda jak na razie przeczytałam tylko " Króla trędowatego", ale mam już " Bez oręża" i przymierzam się do przeczytania. Z tego, co zdążyłam przeczytać i zauważyć, autorka prezentuje nam akcję w formie narracji trzecioosobowej, ale narrator jest wszechwiedzący. Styl dosyć fajny do czytania, niezbyt ciężki, książka wciągająca i dobrze wykreowani bohaterowie ( np. uwodzicielska i uparta Sybilla w " Królu Trędowatym").

ocenił(a) film na 6
davidstar

Jeśli chodzi o styl, to moim zdaniem nie jest najłatwiejszy, przynajmniej w pierwszych dwóch tomach, kolejne dwa są nieco lżejsze. Zwłaszcza na początku było mi cieżko wciągnąć się w narrację, ale za to potem nie mogłam się oderwać. Bohaterowie są zarówno fikcyjni, jak i historyczni, ale spora część książki poświęcona jest wydarzeniom historycznym opisanym w szerokim ujęciu, a nie z punktu widzenia poszczególnych postaci. Na pewno powieść Kossak-Szczuckiej jest bardziej zgodna z prawdą niż film Scotta. Ja polecam.

gurh

Podłączam się do @davidstar - extra, że temat jest. Mam jeszcze jedną prośbę. Podałeś tytuł powieści, a czy mógłbyś zarzucić jakieś opracowania historyczne? Nawet monografię, teksty źródłowe, cuś w ten deseń. Coś, na czym Szczucka i Scott się opierali - tzw. "prawdziwe wersje".

ocenił(a) film na 9
gurh

Ja polecam "Dzieje wypraw krzyżowych" S. Runcimana. Pisane przystępnym językiem.