Witam,
Bez obijania w bawełnę, potrzebna mi pomoc osób które lubią ten film oraz ludzi którzy orientują się w temacie :) Potrzeba mi analiza samej bitwy pod grunwaldem, ponieważ muszę ją skonfrontować z obrazem Matejki i opisem bitwy z "Krzyżaków" Sienkiewicza i muszę powiedzieć ze nie wiem jak mam się za to zabrać:/ Obraz już opracowałem ale z filmem nie mogę się uporać. W sumie to tylko sceny batalistyczne, żadnego przesłania tam nie widzę no może tylko śpiewanie pieśni na początku, sama śmierć wielkiego mistrza tez taka jakaś nie wymowna.
Jak ktoś chce pomoc to zapraszam do dyskusji :)
Pozdrawiam :)
Pod jakim kontem chcesz to analizować? Jakieś gimnazjum? liceum? Studiujesz? Jak tak- to czy filologię jakąś, czy jakieś kierunki artystyczne, czy historyczne? :D
Ja studiuję archeologię i pod kontem zgodności z historią to oba dzieła zmuszony jestem zmieszać z błotem :)
Historyk sztuki oba dzieła pewnie mógłby opiewać, a historyk może i mniej kręciłby nosem na film, ale dostawałby apopleksji na widok obrazu, podobnie jak archeolog :P
W skórę filologa się nie przedzierzgnę, bo się ich boję :P
Na maturę z Polskiego? Z historii? Nadal nie wiem o co pytasz...
Jako archeolog mogę powiedzieć, że przynajmniej starali się oddać uzbrojenie i realia materialne- jak na ówczesny stan wiedzy i możliwości :)
Chorągwie biorące udział w bitwie- zgodne ze słynnym "Banderia Prutenorum" Długosza. Jeśli są jakieś błędy historyczne w obrazie, to raczej wina Sienkiewicza, a nie ekipy filmowej :)