Ktoś za drzwiami

Quelqu'un derrière la porte
1971
6,1 358  ocen
6,1 10 1 358
Ktoś za drzwiami
powrót do forum filmu Ktoś za drzwiami

Zazrość

ocenił(a) film na 6

Dobry psycho-thriller z doborową obsadą. Wszystko nakręcone zgodnie z tradycją francuskiej szkoły filmowej i można porównać pomysł z wieloma tamtejszymi kryminałami. Akcja rozwija się powoli, ale jest zajmująca, do tego uważniejszy widz ma szansę domyślić o co biega w całej intrydze. Zakończenie niestety, jakoś nie było dla mnie niespodzianką, choć przyznaję, trzymające w napięciu.
Anthony Perkins zagrał zbyt teatralnie, ale jak ktoś lubi jego manierę to nie będzie miał nic przeciwko. Charles Bronson na poziomie, miło było go zobaczyć w roli kogoś kto rozumuje jak dziecko. Już nie jest pewnym siebie twardzielem, a przerażonym i zagubionym człowiekiem, którym łatwo manipulować. Poradził sobie znakomicie, a ja zdałem sobie sprawę z tego jak wiele tracimy z powodu tego iż Charles przyjmował mało różnorodne role.
Daję mocne 6, bo mimo wszystko to jedynie sprawnie nakręcony(świetne ujęcia) i zagrany thriller, ale nie wyróżnia się niczym wyjątkowym. Zobaczyć warto.

ocenił(a) film na 6
Lucky_luke

Zgadzam się w 99% z powyższym zdaniem. Ten 1% to gra Bronsona. Myślę, że "na poziomie" to za małe słowo, bo akurat w tym filmie był naprawdę świetny! Przyznaję, że mocno mnie zaskoczył na plus. Rzeczywiście szkoda, że nie miał więcej takich ról. Ciekawy jestem teraz jeszcze bardziej jak wypadł np. w filmie "Twinky". Może się wreszcie ktoś zlituje i zrobi napisy do niego?