LOL

LOL (Laughing Out Loud) ®
2008
6,6 8,8 tys. ocen
6,6 10 1 8833
LOL
powrót do forum filmu LOL

LOL to film, który trafia do Polski (po cichu)- bo jedynie za pośrednictwem kanału cINEMAX. w USA szykują już jego anglojęzyczny ramake z (o, zgrozo!) Miley cyrus w roli glównej.
Tym większa więc szkoda, że obraz ten nigdy nie będzie znany szerokiej polskiej (w szczegolności) nastoletniej widowni.

Ta francuska komedia obyczajowa to naprawdę warte uwagi i wyjątkowo strawne filmowe danie. nie jest to kolejny banalny i głupawy film robiony z myślą o młodej widowni.

Francuzi o rozterkach młodości, trudnych realcjach z rodzicami i poszukiwaniu własnego miejsca w życiu potrafią opowiadać wyjątkowyjątkoowo treściwie, a zarazam zadziwiająco lekko.

Glównymi bohaterkami dzieła lisy Azuelos są 40-letnia matka i jej nastoletnia cóka (tytułowa LOL). Obie kobiety znajdują się w okresie życiowych burz i trudnych wyboró. MAtka usiłuje poukładać sobie życie osobiste i intymne po trudnym rozwodzie. Córka pragnie zaś (jak każda nastolatka) doświadczyć prawdziwej miłośći, poszaleć i przeżyć "ten pierwszy raz".

Sylwetki obu kobiet oraz ich trudne relacje ukazane są rttutaj w sposób wyjątkowo wnilkiwy i szczery. Chociaż film LOL obfituje w sceny izdarzenia z których można by wysmażyć poważny dramat rodzinny film ani na chwilkę nie traci lekkiego tonu i często wyzwala uśmeich na twarzy widza.

Wielką zaletą są tu naprawde dobre dialogi i dosć wiarygodny portret wspołczesnej młodzieży. Młodzi w LOL choć ładni, modnie wystylizowani mająswoje problemy z krwi i kości i bynajmniej nie są aniołkami.
Co więcej niezła jest tu ścieżka dźwiękowa obfitująca w popularne idnie rockowe hity.

Czuć w tym filmie szczerosć i entuzjazm. Energia i wdzięk jakie ma w sobie ten film zawdzięczamy przede wszytskim obsadzie.
Świetna jest ttuaj Sophie Marceau w roli matki tytułowej LOL. co więcej młodziutka Christa Theret jest rónorzędną partnerką dla osławionej gwiazdy fransuckiego kina i za kilka lat czeka ją (zapewne) wielka kariera.
Niezły jest również Jeremy Kapone w roli młodego, wrażliwego i uroczego Maela.

To co może być odbierane jako wada LOL to fakt, iż film porusza wiele trudnych tematów i wiele wątkó, które nie zawsze są w satysfakcjonujący sposb rozwinięte. Film również popada w nadmierny sentymentalizm w momencie przeniesienia akcji do Londynu.
Można również narzekać, iż odważny wątek seksualności kobiet (w różnym wieku) i ich życiowych oczekiwań i potrzeb nie został zarysowany bardziej wyraziście i nie doczeka się satysfakcjonującej konkluzji.

LOL Lisy Azuelos to ciekawe i bardzo dobrze zagrane kino, które powinno się spodobać (głównie) żeńskiej cześci publiczności. W filmie czuć tu kobiecą rękę, która pozwoliła (mimo natłoku postaci i wątków) nakreślić całkiem głębokie portrety psychologiczne glównych bohaterów tej opowieści.

LOL to dobre kino młodzieżowe , które jest czymś więcej niz tylko podążającą ze trendami ekranową błyskotką.

ocenił(a) film na 6

no właśnie jak dla mnie to wszyscy byli za ładni, sami modele i modelki, ani jednej brzydkiej osoby nie było, albo chociażby przeciętnej. Tylko w angli same maszkary. bez sensu

ocenił(a) film na 6
pudelka_2

według mnie tytułowa bohaterka była przeciętna a nawet niezbyt ładna, a film świetny szkoda że go jeszcze nie puścili w TVN albo Polsacie. Ja go znalazłam we Francji i tam go kupiłam ;p

bar

Zgadzam się... Główna wcale nie grzeszyła super urodą, tak samo jak jej koleżanki. Dałam 8/10, bo zazwyczaj nie oglądam głupich komedyjek romantycznych, a tu się nie zawiodłam. Oglądałam go już kilkakrotnie (mam na laptopie ;p) i po prostu zawsze zachwyca mnie tak samo. Godny polecenia! :)

ocenił(a) film na 6
maaj_banes

jestem ciekawa jak wy wyglądacie i wasze koleżanki skoro one były przeciętne, bez złośliwości.

pudelka_2

ja was dziewczynki pogodzę, młodzież jak młodzież, ale sophie marceau jak zawsze piękna. co klasa to klasa. pozdrawiam miłośników kina francuskiego.

cappot

faktycznie dla Marceau czas stanął w miejscu. chociaż mam wrażenie, że ona występuje teraz w każdym francuskim filmie wyświetlanym w Polsce. inna sprawa, to nie dałem rady obejrzeć filmu do końca. powód - długie kłaki wszystkich kolesi tam występujących. tragedia. mam nadzieję, że ta moda tu nie trafi. oczywiście zdaję sobie sprawę, że to, lekko sprawę nazywając, co najmniej dziwna reakcja :)

arcoll

film na początku mnie wciągnął, ale od pewnego momentu stał się z każdą minutą coraz nudniejszy. 7/10