Lament

Gok-seong
2016
7,0 22 tys. ocen
7,0 10 1 21602
7,7 46 krytyków
Lament
powrót do forum filmu Lament

W koreańskiej mitologii zadaniem szamanem jest przepędzanie duchów i sprowadzanie deszczu ( w tym oczyszczajacego ze zła dlatego ciągle padało i dlatego czlowiek. Który miał kontakt z diabłem został rażony gromem) Bezimienna to szamanka. Jest deszcz i jest walka z demonem. Japończyk kojarzy się w Korei z najeźdźca i złem. W filmie to szatan. Jego pojawienie się sprowadziło chorobę i opętania- dziewczynka początkowo była chora opętanie zaczęło się po spotkaniu policjanta z diabłem. Kusił on księdza udając Chrystusa, gdy ksiądz zwątpił w to, że ma do czynienia ze złem diabeł miał go już w garści. Szatan zorientował się że szamanka już wie kim jest, dlatego ożywił ciało było mu potrzebne by zmylić trop. Szaman został opętany po nieudanym egzorcyzmów w momencie gdy przybył doń kruk-poslaniec z zaświatów (zgodnie z symboliką chrześcijan) wbijanie gwoździe w figurę to coś na kształt laleczki voodoo (dziewczynka czuła ból, bo była opętana, ale to ciało szatana krwawilo). Szaman przegrał, bo handlował w świątyni (był chrześcijańskim faryzeuszem). Mial zdjęcia bo stał się nowym ciałem szatana i to były uwięzione dusze (dlatego reżyser zrezygnował z innego zakończenia filmu. Niepotrzebną figurę wprowadzało.dlatego też szaman przez chwilę jechał lewą stroną- nawyk japońskiego ciała) Policjant zawinił śmierć swojej rodziny- jego niewiara i skłonność do zła otworzyły diabłu furtkę.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa