Tyle dużego dobrego słyszałem o tej animacji ...i właściwie tyle mogę tutaj powiedzieć nic
wiecej. Film dla mnie nudny ... cholernie nudny. W ogóle nie przemawiał do mnie klimat
tego sowiego królestwa. Chyba wole tradycyjne bajki na których można się uśmiać. Na
uwagę zasługuje tutaj wyłącznie animacja ... ale to i tak niewiele. Jak dla mnie tylko 3/10 nie
polecam
trudno teraz zrobić filmy na miarę Avatara,
sprawnie zrobiona animacja, z odpowiednią dramaturgią, zastanawiam się czy jest dla dzieci,
myślę że tak, warto aby wiedziały co może je spotkać gdy wychodzi się na ulicę spod skrzydeł rodziców:)
Ja nie analizowałem tego w ten sposób aby taki właśnie morał wyciągnać :) Ogólnie film niespecjalny jak już powiedzialem ... a na morały jestem chyba za stary :)
lol, 3/10?
Twoje zdanie. Najwyraźniej film nie odpowiedni dla ciebie :)
Moim zdaniem jedna z najlepszych produkcji animowanych ostatnich lat. Mój gust jest jednak niestandardowy.
Przyznam, że również się rozczarowałem. Nie powiedziałbym, że film jest zły i nudny, ale jednak oczekiwałem po nim nieco więcej... chyba nawet dużo więcej. Na szczególne pochwały zasługuje faktycznie wyłącznie animacja (żałuję, że oglądałem film na moim siedemnastocalowym kineskopie). A jeśli idzie o animacje z ostatnich lat, to "Wall-E" i "Jak Wytresować Smoka" moim zdaniem biją tę produkcję na łeb.
Również jestem rozczarowany. Po tylu pochwalnych opiniach nastawiłem się na epickie widowisko z przesłaniem, a dostałem nudną bajkę bez klimatu i z nieciekawą historią. Właściwie film powstał pewnie tylko po to, żeby pokazać parę scen w slow-motion które i tak emocji ani ciarek żadnych nie wywoływały. Muzyka też słaba. Nie wiadomo też czy to było dla dzieci (infantylne teksty i dowcipy) czy dla dorosłych (kilka wątków czy momentów, albo cały ten wątek "nazizmu" który wydaje mi się dość... przesadzony w interpretacji, bo co z tego, że te sówki były rasistami?). Jedyne co na plus to efekty i cała animacja, no ale co z tego, jeśli wszystko inne kuleje?
Najlepsza animacja ostatnich lat? Co, wyście Up! nie widzieli!?
Bardzo trafione stwierdzenie i sam bym tego lepiej nie ujął (ostatnimi czasy cierpie na zanik tworczy ). Ogólnie rzecz ujmując to zastanawia mnie tylko jedno w Twojej opinii ... a mianowicie ocena. Odbieramy film chyba podobnie a jednak nie do konca.
Często podwyższam ocenę za takie rzeczy jak chociażby technika wykonania filmu. W tym przypadku animacja na pewno ją zawyża.
Zresztą każdy ma swój system oceniania, to raczej nieistotna kwestia.
Mi sie właśnie muzyka bardzo podobała. Było wszystko tak jak trzeba. Oceniłem na 9 ale wiedząć, że film nie był promowany w Polsce i widząc waszą opinię podwyższyłem :]
Tak samo klimat wzorowy - nazwy tych krain, zachowanie się poszczególnych bohaterów, motyw dwóch braci, ciekawe imiona (choć Twilight i Digger nie podeszły, powinno się je przełożyć na polski język), przesłanie, że wojna to nie bohaterskie czyny ale przede wszystkim olbrzymie straty, i morał, że marzenia sie spełniają - to wszystko tworzy niepowtarzalny klimat jak na animację.
Jak dla mnie to jest film dla wszystkich. Nie ma sensu rozwodzić się nad tym czy przeznaczony dla dzieci czy nie.
Do tego cudowna jak nie najlepsza animacja i bardzo dobre efekty.