Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole

Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
2010
7,2 35 tys. ocen
7,2 10 1 34780
7,3 14 krytyków
Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole
powrót do forum filmu Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole

Cóż można powiedzieć o tym filmie? Można powiedzieć, różne, rzeczy... Że historia ograna, że efektów w kinie i tak sporo i bez tego filmu, iż dubbing w innych filmach był również i to lepszy, że niejeden film Disney'a wyciskał parę łez lepiej niż Esmeralda ;-)... A ja Wam powiem tak. Historia mi się podobała - walka dobra ze złem widoczna jest w wielu filmach i w tej chwili trudno o coś oryginalnego, lecz historia w tym filmie broni się poprzez postacie (o ile można nazwać sowy właśnie w ten sposób.... oj Można :-D), dzięki którym akcja idzie do przodu a film mija jak z bicza strzelił. Efekty - Ha... pokuszę się o stwierdzenie (i Wiele osób chyba się zgodzi), iż nawet nie tyle wody, ale takiego ognia i oddania praw fizyki w filmie nie Widzieliście. Sam AVATAR nie miał tak wspaniałego ognia (sceny, powiedzmy batalistyczne), o wodzie, która jest jak "żywa" i podmuchach wiatru na piórach sów nie wspomnę. Wizualny Majstersztyk :-P. Dubbing - Świetny, oczywiście nie ma tu tak wielu perełek jak w Shreku, kiedy do głosu dochodził Osioł ( w tej roli znakomity i niepowtarzalny Pan Jerzy Stuhr), ale postacie były wiarygodne (niekiedy przerysowane - ale o to pewnie chodziło :-) ), w dodatku to jest film przygodowy, momentami nawet bardzo zabawny (rozmowy między Diggerem, a Twilight)... Wyciskacz łez - Przez Esmeraldę płakał bym gdybym musiał ten film oglądać, a tu było parę momentów do wzruszeń i przemyśleń. Oczywiście opisuję tu swoje odczucia i oczywiście jestem zafascynowany tym filmem stąd, taka wysoka ocena (może jak ochłonę zmienię ocenę....eeeee, Nie :-P). Powiecie - Kaszana! A ja - Zjadłem ją ze zmakiem. Polecam wszystkim film piękny i warty tych paru złotych - w 3D znakomity. I nawet na niedociągnięcia (których zapewne Niejedna osoba się dopatrzy), można przymknąć oko. Polecam.

piotr184

Podpisuje się pod tą wypowiedzią. Sam bym lepiej tego nie ujął:)

ocenił(a) film na 9
piotr184

Noo,szczerze mówiąc namówiłeś mnie do pójścia do kina na ten film. Akurat dziś mamy premierę w kinie, więc się wybiorę. Choć na początku powiedziałem sobie "Nie idę na ten film bo to... bajka". Zmieniam zdanie :-)

piotr184

Mnie tez namowiłaś szkoda ze nie mam z kim isć bo wszyscy twierdza że to film dla dzieći a ja im na to że to Snyder robił a oni na to ,, Kto?''

ocenił(a) film na 8
Balalajka_

Ja też nie miałem z kim iść, bo wszyscy mówili że to be, że to dla dzieci. W końcu zebrałem się i poszedłem samemu (przed chwilą wróciłem) i nie żałuję :)

ocenił(a) film na 9
piotr184

Warto się wybrać nawet samemu.
Dodatkowo, efekt 3D w IMAX robi piorunujące wrażenie. Oczywiście nie ma tu wyskakuyjących z ekranu piłek, ani dziwnych elementów.
Po prostu zamieszczono w obrazie głębię, powiedzmy fizyczność, którą możemy namacalnie odczuć.
Oczy sów: Mówiło się o, iż AVATAR wiódł prym w tym elemencie (i, rzeczywiście tak było), do tej pory :-)
Zdziwiło mnie tylko jedno. Wszedłem do kina w Piątek wieczorem, w Łodzi w IMAX na godzinę 21 i wyobrazić sobie można moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem w 95%.... pustą salę!!! Niesamowite, poważnie powiem, iż ja gdy zobaczyłem spot reklamowy tego filmu jakieś pół roku temu, to się doczekać nie mogłem, ba powiem więcej, biorę się za książkę, by móc wyłuszczyć sobie wszystkie elementy, których nie zawarto w filmie. A, że to trylogia, będę miał porównanie przy następnych filmach. Na które po prostu wyczekuję już z niecierpliwością.

ocenił(a) film na 9
piotr184

Dubbing świetny??? Co to to nie. na tłumaczenie można przymknąć oko, ale na dobranie głosów niestety nie.