Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole

Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
2010
7,2 35 tys. ocen
7,2 10 1 34788
7,3 14 krytyków
Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole
powrót do forum filmu Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole

Może animacja świetna, ale jak dla mnie był za krwawy. Dlaczego przyzwyczajać małe dzieci do widoków pełnych przemocy, walki bratobójczej, nienawiści, a nawet nawiązywania do ideologii hitlerowskiej (dzielenia rasy na lepsze i gorsze).

Technicznie świetny film, ale na poziomie świadomości, tego, jakie wartości on proponuje,i wpaja najmłodszym nieświadomym niczego - tego nie mogę zaakceptować i temu stanowczo się sprzeciwiam.

Epatowanie przemocą, walką, nienawiścią - po co to jeszcze w filmie, skoro świat wokół nas już taki jest? :((

mystic_dream

Zgadzam się całkowicie - film z ograniczeniem wiekowym od 7 lat, ale oczywiscie nie było problemu żeby wchodziły na niego i modsze dzieci - a przy tej ilosci bójek miały się czego bać. Chociaż pomyśl i technika były świetne - można było zrobić z tego coś lepszego.

mystic_dream

Ja go bardzo chcę zobaczyć, miałem po zwiastunie nadzieję że to naprawdę może być film dla dzieci, bo takich już prawie nie produkują. Żółwik Summy mnie zawiódł, dziecku bym go nie puścił bo jest po prostu kretyński. Czytam wasze wypowiedzi i czuję, że będę myślał to samo. No, ale przyznajcie że ostatnio dla dzieci najbardziej nadawała się Księżniczka i Żaba

mystic_dream

mystic_dream, z tym, że za krwawy to chyba przesadziłaś/łeś. Film troszkę brutalny, racja, ale krwi to ja tam praktycznie nie widziałem ;)

ocenił(a) film na 8
mystic_dream

zupełnie nie rozumiem o co wam chodzi... prosta, treściwa fabuła z jasnym przekazem, piękne krajobrazy i ładna muzyka.
Moim zdaniem film jest idealny dla dziecka i gdybym sam jakieś miał to z całego repertuaru wybrałbym właśnie Legendy sowiego królestwa. ;)

ocenił(a) film na 8
braindead138

mystic_dream, w takim razie powiedz mi, czy "Król lew" też Twoim zdaniem był nie dla dzieci? Tam też były mroczne sceny, walki bratobójcze, podziały, i nawet krew... ja byłem na LSK w kinie i jego wykonanie bardzo mi się podobało. Fabuła, może nie była jakaś wyjątkowa, ale młody widz z pewnością tego nie wie. Natomiast 3D... chyba najlepsze na jakim byłem do tej pory, nawet "Avatar" był moim zdaniem dużo gorszy.

ocenił(a) film na 8
stanrad3

Byłem dzisiaj rano na "Sowich..." z synem , lat 12.
Jakiejś brutalności nie zaobserwowałem.
Ot zwyczajnie , walka o władzę
No......na ostro trochę........

nightgale

proponuje przeczytać ten wers dwukrotnie:
"walki bratobójczej, nienawiści, a nawet nawiązywania do ideologii hitlerowskiej (dzielenia rasy na lepsze i gorsze)"
Pierwsze skojarzenie po "orędziu" złego charakteru od razu nasunął mi skojarzenie z hitlerem (co prawda młodsi nie będą wiedzieli ocb), ale bratobójcza walka nie jest dobrym obrazem dla maluchów.

ocenił(a) film na 8
mystic_dream

ale jakie właściwie wartości ten film "proponuje"? o co chodzi z tą "indoktrynacją"??

ocenił(a) film na 10
mystic_dream

Bardzo dobrze, że źli byli tak wstrętni, że przypomina nam to nazistów. Służy to temu, żeby nadać kontrast, który podkreśla zachowanie dobrych postaci i ich właściwe podejście do życia w społeczeństwie. Mi się bajka bardzo podobała. Piękne krajobrazy i ładna muzyka sprawiają przyjemność.
Propaguje wartości... hmm myślę, że właśnie pokazuje, jakie takie hitlerowskie podejście do ludzi (dzielenie na lepszych i gorszych) jest niewłaściwe. Niech się dzieci uczą. Problem mógłby być, jakby dzieci bardziej identyfikowały się ze zdradzieckim bratem, niż jego "dobrym' odpowiednikiem.
W harrym potterze też masz taki sam motyw - dzielenie na szlamuy i czarodziejów czystej krwi. W ogóle rasizm był pewnie od zawsze - hitler go nie wymyślił :/

mystic_dream

Obejrzałem już i powiem tak:
Bajki nie koniecznie muszą być skierowane tylko dla dzieci. To że ograniczenie wiekowe jest do lat 7 a młodsze dzieci mogły wchodzić to wina rodziców i kasjerek sprzedających bilety, nie filmu. Dystrybutor dał ograniczenie, czyli postąpił dobrze. Osobiście uważam, że dzisiejsze siedmiolatki widziału już naprawdę SPORO, więc ta bajka może ich tylko czegoś nauczyć dobrego, bo co złe to już znają. Jak dla mnie najlepsza animacja jaką widziałem (pomijam oczywiście klasykę typu Król Lew, bo to się w żadne rankingi nie wlicza)

ocenił(a) film na 9
seamus

najwazniejsze tez jest to patrzac kto zrobil ta animacje;] snyder on nigdy nie robil filmow dla dzieci;] tym bardziej mysle tak tez o sowach:)
dla mnie jedna z najlepszych animacji ostatnich lat:) pod wzgedem techniczym, wykonania to uklon dla snydera to genialnie mu to wyszlo:) jedno jest narazie lepsze od tego to toy story 3;p

ocenił(a) film na 10
mystic_dream

Wydawcy oszukują rodziców, pokazując im słodką bajeczkę na plakatach, człowiek idzie na film a tu wychodzi thriller :) ale bardzo ładny :)

ocenił(a) film na 7
mystic_dream

"Może animacja świetna, ale jak dla mnie był za krwawy"
Oj nieprawda, podczas scen walki nie było w ogóle krwi, a i tak zasłaniali ciosy itp. w sumie mnie to trochę zawiodło, ale w końcu to jest dla dzieci (między innymi) i trzeba iść na kompromisy.
Sam film w miarę dobry, nie jest świetny ale zły też nie. Mogli trochę więcej Hugo Weaving'a dać.
Moja ocena - 7/10

ocenił(a) film na 9
mystic_dream

Ha ha ! No tak już nazizm - wg tego co mówisz, Polacy to naziści bo budują (próbują) autostrady, w końcu za Hitlera właśnie tyle ich zbudowano !

ocenił(a) film na 9
mystic_dream

Przez takich idiotów niedługo nie będzie można oddychać, no bo przecież Hitler też oddychał - ku***, jestem neonazistą :/ no tak, mówmy dzieciom od małego jaki świat jest cudowny, oszukujmy je całe życie - same się przekonają jaki jest naprawdę.

ocenił(a) film na 8
New_World_Order

I podziękują za to ślicznie rodzicom.

ocenił(a) film na 9
mystic_dream

W bajkach z CartoonNetwork i Jetix jest więcej przemocy i nienawiści, a w większości są także ogłupiające. Legendy sowiego królestwa to bajka mądra, doskonale zrobiona i w dobry sposób pokazująca totalitarny reżim. Coraz mniej jest takich bajek...

ocenił(a) film na 8
doliwaq

Dokładnie, w japońskich pokemonach i innym badziewiu rzeźnie są znacznie dosadniejsze. Ktoś pamięta Tygrysią Maskę z Polonii 1??? Bajka ta leciała o 15tej a krew i łamane kręgosłupy były w każdym odcinku!:) Nie chcecie to nie oglądajcie, zatroszczcie się o to co Wasze dzieci oglądają, zainteresujcie się a nie potem płacz, bo nie mieliście na to czasu! Poza tym ja w tym filmie nawet jednej stróżki krwi nie dojrzałem. Uważam że film promuje równość i pozytywne wartości więc jak najbardziej nadaje się dla dzieci i młodzieży!

PabloPicasso

Anime z zasady przeznaczone jest dla starszych widzów. Oglądałam to i jakoś nie zauważyłam efektów ubocznych w mojej psychice :)

mystic_dream

"Może animacja świetna, ale jak dla mnie był za krwawy"
W całym filmie jak Patryk567 nie dopatrzyłem się ani jednej kropelki krwi. Wynika z tego, że bezkrwawe filmy są dla Ciebie zbyt krwawe.

mikamves

Ciężko się nie zgodzić :) Po za tym przemoc w tym filmie była na takim samym poziomie jak w królu lwie.