Lewiatan

Leviafan
2014
7,4 32 tys. ocen
7,4 10 1 31599
7,3 36 krytyków
Lewiatan
powrót do forum filmu Lewiatan

Niemalże tak jak Państwo i stojąca za nim wszechpotężna machina gospodarczo-polityczna. Zwiagincew spogląda krytycznym okiem na współczesną Rosję: jej obraz, jaki wyłania się z "Lewiatana" jest zdecydowanie niewesoły, choć, na dobrą sprawę, podobną historię można by równie dobrze przedstawić w polskich realiach. Wbrew pozorom jest to bowiem przypowieść o charakterze uniwersalnym, podparta biblijnymi odniesieniami (które skądinąd wydają mi się najsłabszym elementem filmu, bo zahaczają o banał i pretensjonalność). Twórca "Powrotu" w równym stopniu obnaża ciemne interesy polityków, jak i pełną hipokryzji bierność Kościoła Prawosławnego, dając do zrozumienia, że "rząd dusz" stał się w równej mierze skorumpowany, co prawo świeckie. Konkretne, wyraziste, chwytające "za jaja" kino na światowym poziomie. Może Polakom też przydałby się taki Putin u steru, żeby wreszcie zaczęli kręcić filmy, które da się oglądać?

Caligula

Za "Idę" się zabierasz ?

ocenił(a) film na 8
WalterHofer

W końcu chyba zaliczę, pewnie jeszcze przed rozdaniem.

ocenił(a) film na 7
Caligula

Przed chwilą wróciłem z kina zagoniony tam ekstatycznymi recenzjami. Film jest dobry. Te same "północne" krajobrazy co w Powrocie, relacja ojciec-syn. Przedstawia pewnie rzeczywisty problem upadku we współczesnej Rosji, przy czym mnie najbardziej porusza ten w wymiarze osobowym. Myślę, że o Polsce można by nakręcić takie samo kino, tematów nie brakuje. Co do mojej opinii, to jednak Lewiatan jest słabszy, mniej "chwytający za jaja" niż Powrót. Poza tym nie rozumiem tego przestawienia w połowie filmu - kończy się wątek społeczno-polityczny i zaczyna się osobisty dramat bohatera czyli kino psychologiczne. Nie dało się połączyć? albo trzymać jednej kwestii? "Idę" sprawdź koniecznie, na pewno ta sama liga co Lewiatan. Dla mnie miks, co wydaje się niemożliwe, Pokłosia i Niewinnych Czarodziei...