5,2 2,2 tys. ocen
5,2 10 1 2203
6,2 9   krytyków
Livide
powrót do forum filmu Livide

ocenił(a) film na 3

Po tym jak przeczytałem wszystkie tematy oraz odpowiedzi na pytania w nich zadawane na
temat tego filmu, nadal nie potrafię zrozumieć większości filmu, a no więc zacznę od swoich
pytań:
1.dlaczego owa matka i córka w ogóle zosały tymi wampirami?!
2.Kim były 3 dziewczyny które zabiły bena?
3.Dlaczego pani wilson upolowała jakąś dziewczynke a potem w wannie ją ukatrupiła (kim w
ogóle ta dziewczynka była?!)
4.Dlaczego lucy widziała swoją matkę i dlaczego wątek z jej śmiercią był w ogóle poruszany?
5.dlaczego w przeszłości mała P.Wilson spokojnie patrzyła się jak to pani Jessel łamała kark
swojemu dzieciakowi, a po tym była jak służąca?
6.Co wspólnego miała ta 'księga', którą lucie wybrała?
7. w ogóle nie wyjaśnili jak to się stało, że ben, któremu na pewno nie jedna kość się
połamała, wciąż sobie chodził i do tego probował zabić swojego brata?
8.dlaczego Anna, która dawniej nie wydawała się zbytnio przychylna do ludzi pomogła lucie?
(już w innym ciele) o ile w ogóle dobrze zrozumiałem, że lucie nadal żyła, tyle że w innym ciele.
9.Co miał oznaczać ten niebieski płomień?
10.dlaczego jak obie dziewczyny pod koniec filmu spojrzały się na dom, to ten zaczął latac w
przestworzach????
To chyba wszystko, jakby mi się coś jeszcze przypomniało to dopiszę :P
może oglądałem to nieuważnie i coś mi przeszło obok oczu i uszu, nie mam pojęcia, proszę
was o odpowiedź na te pytania.
jak w końcu ogarnę o co w tym chodziło to zobaczę ten film po raz kolejny, tylko tym razem
sprobuje wszysko pojąć ;p

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 1
oloczk22

ten film chyba każdy ma rozumieć wg własnego uznania, wyobrazni. W filmie jednoznacznych odpowiedzi nie ma, nic nie łączy się w logiczną całość. Tak słabego filmu dawno nie widziałam...chyba że po prostu też nie zrozumiałam. Może to kontynuacja czegoś, tłumaczyłoby to nieskładność filmu. Tak czy inaczej ten film to strata czasu, napięcie słabe...jak i cała reszta.

oloczk22

ja mogę pomóc jedynie w odp na pytanie nr 3 (choć myślałam że to akurat bardzo jasne jest) - Wilson porywała i zabijała dziewczynki by uzyskać krew, którą "karmiła" tą babkę w śpiączce :)
cała reszta pytań zostaje bez jasnej odp - każdy może sobie interpretować i wymyślać co chce.

ocenił(a) film na 7
oloczk22

1 To nie ma znaczenia dla filmu;) Zastanów się w ilu horrorach miałeś wyjaśnioną genezę potwora/mordercy itp. I jak często psuło to efekt.
2 A to nie były przypadkiem baletnice zabite przez córkę?
3 Prawdopodobnie była to próba znalezienia "ofiary" która zdałaby ciało dla córki.
4 To wydaje się wręcz logiczne, bohaterka ma przed sobą motywy śmierci, matki i córki. Skojarzenie z własną martwą już matką pasuje.
5 Masz wiele opcji interpretacji. Mogła być w jakiś sposób skrzywiona już wtedy, mogła nie mieć wyboru (adoptowane dziecko itp)...
6 Tu nie pamiętam co to za księga była, ale tak na ślepo z wyjaśnień, np w niej skrywana była tajemnica długowieczności rodzinki.
7 W horrorach bohaterowie w zasadzie zawsze są dużo żywotniejsi niż powinni:) Poza tym mógł stać się czymś pokroju dziewczynek.
9 To po prostu dość standardowy sposób pokazania magii. Tzn zmieniający barwy ogień na pokaz, że coś się dzieje.
10 Musiałbym chyba obejrzeć jeszcze raz bo nie mogę sobie przypomnieć tej sceny. Mam zakończenie, pamiętam jak razem wychodzą, pamiętam scenę na klifie ale tu pustka.

oloczk22

Ad. 9 Błędny ognik i ćmy mają symboliczne znaczenie. Myślę, że ten pierwszy może się odnosić do zbłąkanej czy też uwięzionej duszy Anny (i może dlatego Anna się unosi nad ziemią jak ognik?), a ćmy są łącznikiem między światami żywych i umarłych... lub coś w ten deseń. :p

oloczk22

2. To mogły być te małe baletnice ze wspomnień lub dziewczynki, które zabiła, dla krwi P. Wilson. Babcia Wampirka przecież "jeść" musiała.
3. Dla krwi! To chyba jasne. Chociaż P. Wilson jakoś za bardzo nie miała ze "zbieraniem krwi" problemów. X(
4. Bo może ona znalazła jej ciało? Kto tam wie? Może to ma coś wspólnego z filmem "Najście"?
5. Eeee... Żeńska wersja Igora?
6. Z tej "Księgi" wypadła chyba ćma czy jakoś tak. A w tym całym "Rytuale Przeniesienia Dusz" ta wampirza staruszka użyła ciem. [http://www.motylenocne.dzs.pl/symbolika/symbolika-ciem/]
7. Jak masz tam wampiry, to i inne zmory.
8.Może nie tak, że nie byłą przychylna... Była wampirem, a dla nich ludzie to chodzące worki z krwią, a jak może pamiętasz Anna jakoś za bardzo nie socjalizowała się z rówieśnikami. Z pewnością mamuśka trzymała ją pod kloszem... A co do pomocy Lucie... Może miała Anna już dość i chciała R.I.P. ?
9. Może to były Błędne ogniki? Ale nie przypominam sobie, żeby tam jakieś bagno było. Dlatego sądzę, że to ma coś wspólnego z duszami, albo śmiercią...
10. Hym... Tego jakoś nie odgadłam :C .... Pewnie jakieś wampiryczne zagadnienie...

ocenił(a) film na 3
oloczk22

temat stary, ale wyjaśnię jedno, bo wyżej trochę mylnie jest
9.Co miał oznaczać ten niebieski płomień?

Dom stał niedaleko bagien, a nad bagnami unoszą się tzw. błędne ogniki
"Błędne ogniki to zjawisko dostrzegalne nocami nad bagnami, mokradłami i torfowiskami, mające postać niewielkich światełek unoszących się ponad powierzchnią. Od wieków wiązane w wielu kulturach świata ze sferą zjawisk nadprzyrodzonych i światem duchów."

oloczk22

ja nastepnym razem polecam zacząć od informacji że spojlerujesz....

carnivore1

popieram , spojler jak ta lala ,widoczny bez otwierania wątku..

oloczk22

1. O wiele ciekawsze pytanie, to jak zostały, a dlaczego nie wiem? Bo chciały? Bo ktoś je przemienił? Bo zawsze nimi były?
2. Możliwe, że były to jakieś potwory należące do nauczycielki. Być może przemieniła swoje uczennice, a być może to zaginione dzieci z początku.
3. Dziewczynka była dziewczynką. Prawdopodobnie pielęgniarka polowała na dzieci, a potem podawała ich krew nauczycielce. Szalenie wątpię, aby ktokolwiek zapisywa łtej babie kroplówki.
4. Może chodziło o ukazanie podobieństwa między Anną a Lucy.
5. Może była potworem? W sensie złą osobą. Zresztą widać jak pogardliwy stosunek miała do życia. Możliwe, że nauczycielka jej coś obiecała.
6. Nic. Jeśli chodzi o to potem to była przenośnia - trzeba było włamać się do innego domu.
7. A dlaczego w ogóle go usiłował zabić? Prawdopodobnie został przemieniony w potwora/wampira/sługę podobnie jak te dziewczynki, które zaatakowały jego, a co za tym idzie prawdopodobnie nie był już człowiekiem.
8. Zapewne nienawidziła matki i chciała się od niej uwolnić, a to była jej szansa.
9. To już mniej więcej ktoś wyjaśniał wyżej.
10. Jakoś nie mogę tego skojarzyć. Wiem, że Anna latała, ale dom?