...ja wiem że bohaterami filmu są zindoktrynowane przez nazistowski system totalitarny dzieci, mimo
wszysto mamy jednak do czynienia z narodem, ktory z ludzi wyprodukował mydło, a dzieci właśnie
zamykał do obozów koncentracyjnych i dusił je w komorach gazowych...W obliczu tych faktów trudno
mi wzruszać się ciężkim losem dzieciaków z Hitlerjugend - za mało czasu jednak upłynęło.
Obiektywnie jednak - film ogląda się nieźle...
To będzie ciążyło na Niemcach jeszcze bardzo długi czas. Oni do tej pory mają zakazy na chyba bombę atomową i chyba w działania zbrojne też nie za bardzo się mogą mieszać (jeżeli nie jest to bezpośrednie zagrożenie). W sumie to jest mimo tych ich wszystkich wojennych działań, jeden z najbogatszych krajów świata. Ameryka pompowała w nich kasę, żeby ich uspokoić (jak kraj dobrze prosperuje to nie myśli o wojnach). Tak już niestety jest, że bogatych się wspomaga, a biednym się albo zabiera albo zostawia ich i niech sobie radzą. To jest coś co często Polaków boli, ale niestety tak działa ten system, zwany światem :) Ogólnie wojna to wojna, a te dzieci nie są winne temu, że wychowywały się w totalitaryzmie. Wbrew pozorom one też nie miały łatwo i nie miały wyboru. Kwestia wzruszania się nad ich losem to już sprawa indywidualna :) Mnie bardziej dzisiaj denerwuje to, że ok Niemcy zrobili, co zrobili, każdy o tym wie i oni też to wiedzą i mniej lub bardziej też im się za to dostało (pomińmy teraz fakt, że są bogaci) - podzielili im kraj na pół, po przesiedlali (tak jak i nas), kary też dostawali (nie tylko hitlerowcy, ale też ludzie którzy wydawali Żydów nazistom itp), wybudowali im mur na środku miasta, gdzie ludzie tracili prace i rozstawali się z rodzinami itd. Zmierzam do tego, że Niemcy zawsze będą rozpatrywani w kategorii tych złych (jakkolwiek pokojowy by ten naród teraz nie był), za to popatrzmy na naszego pożal się Boże drugiego sąsiada... Robią co chcą, z czym chcą i kiedy chcą, zajmują sobie w najlepsze Krym (bo tak) cholera wie co jeszcze nawyrabiają, wystrzeliwują jakieś rakiety, kiedyś była jakaś jazda że zajęli sobie część chyba Arktyki, to jest chory kraj i chorzy ludzie. Niemców się jakoś udało powstrzymać, a tej ruskiej hołoty to nikt nie zatrzyma, bo się wszyscy boją... Trochę zboczyłam z tematu :)
Ich nikt nie powstrzyma, bo w końcu wygrali wojnę, a reszta świata się z nimi dogadała, po trosze ze strachu, a częściowo aby mieć święty spokój bo nie mają ich pod nosem - w końcu parę państw, w tym Polska ich od nich oddziela - od usraela, to nawt ocean...
Drogie dziecko, zboczyłaś z tematu już na samym początku siejąc propagandę o jankeskiej pomocy, która pomogła wyrosnąć Niemcom na jedną z najpotężniejszych gospodarek świata. Amerykanie mają rewelacyjny PR ale to reformy Erharda spowodowały, że Niemcy są bogate a nie te grosze z planu Marshalla. Jeśli chodzi o Twój poziom nienawiści do Rosjan to nie odróżniasz się od młodzieży z Hitlerjugend. Gdybyś mogła to pewnie byś na placu Czerwonym ustawiła krematoria i dokładała do pieca ;-)
Po pierwsze żadnej propagandy nie sieję, a powiedziałam to, co myślę i to, czego mnie uczyli w szkole... Po drugie nie należę do "młodzieży z Hitlerjugend" i nie pałam nienawiścią do Rosjan, a już na pewno bym ich nie zabijała, ale to twoja opinia na mój temat, więc skoro ci lepiej tak mnie sklasyfikować, to niech będzie, myśl co chcesz, masz do tego prawo. Ja po prostu uważam, że politycy w tym kraju mają manię wielkości, nie po kolei w głowie i ciągle im mało a cała Europa boi się interweniować i na wszystko przystaje.
Drogie dziecko, właśnie dlatego siejesz propagandę bo nauczyli Cię tego w szkole. Jesteś młodziutka więc masz prawo nie wiedzieć jeszcze, że w szkole uczyli Cię wielu bredni. Szczególnie na lekcjach historii. Dlatego proponuję samodzielnie uzupełnić wiedzę w zakresie powojennej historii Republiki Federalnej Niemiec. Wtedy na pewno zmienisz zdanie o jankeskiej pomocy powojennym Niemcom. Natomiast jeśli określające Rosjan sformułowania "to jest chory kraj i chorzy ludzie" oraz "tej ruskiej hołoty to nikt nie zatrzyma, bo się wszyscy boją" mają za zadanie prezentować szacunek do tej nacji to współczuję Twoim potencjalnym dzieciom ;-) Z podobną czułością o Żydach wypowiadała się młodzież z Hitlerjugend ;-) Bund Deutscher Mädel byłby z Ciebie dumny ;-)
Nie będę powadziła dalej tej dyskusji, bo i tak cokolwiek nie napiszę, zostanę porównana do Hitlerjugend.
Drogie dziecko wystarczy, że nie będziesz rozpowszechniać nienawiści do Rosjan jako nacji to porównań nie będzie ;-)
Sorry, ale takie uprzedzenia do narodów wykazywał również sam Hitler. Jak nienawidzić Żydów- to wszystkich, jak oskarżać Niemców o mordowanie ludzie- to również wszystkich? Masz coś wspólnego z naszymi żołnierzami w Iraku? Jesteś odpowiedzialny za czyjąś śmierć, tylko dlatego, bo zrobił to obywatel Twojego narodu? Nie bądź śmieszny...
dokładnie podobne wrażenie miałem już w trakcie oglądania tego filmu...obraz stara się pomóc nam zrozumieć okrutny los przesiedlonych, niemieckie dzieci, które potraciły rodziców, musiały tak szybko dorosnąć...żal...a teraz szybka migawka do Polski, czy innych krajów okupowanych przez Niemców i ich los... łapanki na ulicach miast, transporty do obozów śmierci w bydlęcych wagonach, upchanych tak, że wszyscy sr*li pod siebie, aby i tak zginąć za moment po rozładunku (jeśli ktoś dożył rozładunku)...IRYTOWAŁY mnie te niemieckie dzieciaki...tyle