PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=742931}
6,8 325  ocen
6,8 10 1 325
4,7 3 krytyków
Love & Peace
powrót do forum filmu Love & Peace

...a otrzymałem mdłą, kolorową landrynkę. Niestety nie poznałem wcześniej plakatu, który wiele wyjaśnia - mamy do czynienia ze sztampowym japońskim pop-kiczem 1wszej wody. Na dobitkę tanie i przewrotne moralizatorstwo w tonie bożo-narodzeniowym (WTF?) na poziomie przedszkolnym. Zamiast trąbionego alternatywnego rocka jest tu jedynie (a jakże) japońskie disco-polo. Podkłady melodyczne z "parapetu" Yamaha dewastujące uszy pomijam minutą ciszy. Do tego tona pstrokatego plastiku, neony, sztuczne ognie i jeden zapity, stary alkoholik. Tylko dla "fanów gatunku". ;(

ocenił(a) film na 6
Wa770

Ty sobie zdajesz sprawę, że to jest komedia, tak? W dodatku (jak to u tego reżysera bywa) ze sporą ilością kiczu, absurdu i groteski. To również w pewnym sensie parodia filmów, o których piszesz. Co do muzyki, to zgadzam się w zupełności, ale ona właśnie taka miała być. Rozumiem, że możesz nie lubić lub nie rozumieć japońskiego kina, bo to przecież zupełnie inna kultura od naszej, ale Shiona Sono to ty szanuj. ;-)

PS. W ramach poszerzenia horyzontów polecam zobaczyć kilka jego filmów. Krzywda ci się nie stanie, a być może znajdziesz coś co trafi w twoje gusta. Zwłaszcza, że wśród tych tworów znajdziesz produkcje w przeróżnej konwencji i stylistyce.

ocenił(a) film na 3
Dr_Gonzo35

Nie wpadłem na to, że to może być parodia. ;-) Nie mam nic do Shiona Sono, napisałem tylko wstępne odczucia. Napomknąłem, że film dla "fanów gatunku", można powiedzieć, ... dla znawców kultury Japonii. Jeśli obiecujesz, że nie zostanę pokrzywdzony może jeszcze sięgnę po ww. reżysera...