6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82755
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Astrofizyk potrzebny!! :)

użytkownik usunięty

Nie będę rozwodzić się w tym wątku na temat "bajkowości" oraz innych licznych ukrytych wspaniałych i pięknych przesłań tego filmu. Natomiast fajnie by było gdyby ktoś znający się na fizyce, matematyce mógł wypowiedzieć się od strony bardziej technicznej. Oczywiście luźno spekulując bo niczego innego nie oczekuję :)

Więc skoro tytułowa Melancholia miała masę podobną do naszego Księżyca czyli z tego co pamiętam 1/80 masy Ziemi i plus minus 3000 tys km średnicy to czy możliwe było by wpłynięcie na zmianę jej trajektorii lotu poprzez np: użycie całego dostępnego arsenału jądrowego ludzkości. Lub czy możliwe było by całkowite zniszczenie obiektu? Przy powiedzmy 10-letnim wyprzedzeniu czasowym od odkrycia. Z tego co tam gdzieś wyczytałem ludzkość dysponuje taką liczbą uranu, iż zebranie większej jego części wystarczyło by do wysadzenia.. Ziemi. Więc..?

Ktoś chętny do wypowiedzi? :D

ocenił(a) film na 6
jak45

Nie jest istotne po jakiej trajektorii by mineła ziemię. Jak już pisałem samo zbliżenie (bez zderzenia) sie do Ziemi obiektu o takiej masie spowodowało by katastrofalne skutki geologiczne, a co za tym idzie klimatyczne. Zagłada.

ocenił(a) film na 10
sphinx_j

Całkowita racja. Tylko, że w tym filmie nie ma to znaczenia, to tylko symbolika. Szacuneczek :)

ocenił(a) film na 6
chemas

Mimo wszystko, jeśli już w jakimkolwiek filmie znajdzie się tego typu wątek (nawet tylko symboliczny), to należy skonsultować to z kimś kto jest w tej dziedzinie ekspertem.. Często oglądam filmy SF tylko dla samych absurdów w nich pokazanych (Dzień Niepodległości, W stronę Słońca, Lockout itp.). :)

ocenił(a) film na 10
sphinx_j

Oczywiście, jeśli chodzi o takie filmy jak Dzień Niepodległości, masz całkowitą rację. W zasadzie masz też rację, że zawsze, gdy jest jakiś wątek sf, powinno się podejść do sprawy poważnie. Jednak w Melancholii nieścisłości związane z hipotetyczną katastrofą kosmiczną, są całkowicie niezauważalne. Przynajmniej dla mnie. Ja także, gdy oglądam film z założenia sf, zwracam dużą uwagę na sprawy astrofizyki i często denerwuje mnie lekceważenie ich. Melancholię jednak odbieram inaczej. Pozdro

ocenił(a) film na 6

Wszyscy którzy wypowiadają się tutaj na astrofizyczny aspekt sprawy zapominają o jednym. Już na wiele dni, jak nie tygodni przed zderzeniem planeta nawet wielkosci Księżyca zrobiła by dramatyczne zmiany w funkcjonowania systemu Ziemia-Księżyc. Oddziaływanie grawitacyjne obiektu o takiej masie spowodowało by ogromne spustoszenie na Ziemi długo przed zderzeniem. Siły pływowe spowodowały by ogromne trzesienia ziemi, erupcje wulkaniczne a także ogromne zmiany klimatu. Wątpliwe jest czy ktokolwiek by doczekał momentu powiedzmy na kolka godzin przed fizycznym zderzeniem. Zainteresowanych odsyłam do fachowej literatury.

ocenił(a) film na 8
sphinx_j

no i to jest naukowe wytłumaczenie z logiką o które mi chodziło a nie pierdoły których sie w filmach katastroficznych Syrinx naoglądał,nawet mu zdolności wysławiania brakuje by taką dziecięcą filmową wiedzę przekazać a co dopiero ułożyć taka wypowiedz jak Twoja ...astronom od siedmiu boleści :)

hanibal

hahaha i dalej robisz z siebie komedie gdzie napisalem cos co rpzeczy temu co sphinx napisal i dalej pokazujesz sowje debilne lamerstwo ahaha cytat "
2 godziny temu

ciekawy przyklad z utrata czesci atmosfery ale trzesien ziemi nie pokazano" hanibal dalje kretyna bedziesz strugal bo udowodniles ze nie masz pojecia w temacie :) czekamy an wiecej twoich blyskotliwych komentow sierotko:) nie wiem tylko po co hanibal tak strasznie cisnie by sie dalje osmieszac?:/

sphinx_j

tworce glownego watku interesowalo bardziej mozliwosc zapobiegnieciu zderzenia z duzym wyprzedzeniem! póki co nie bylo rozstrząsane co by sie stalo gdyby takowa planeta juz zbliżyła sie dosyc blisko do ziemi i to oczywiste ze ruchy sejsmiczne bylyby ogromne.

ocenił(a) film na 8
Syrinx

jak dotąd to tylko ty się smiejesz idjoto skonczony i chyba z własnej głupoty ....razi mnie w ogóle twoje formułowanie zdań ...ty jesteś jakiś jebnięty??czy tylko głupi ...masz chociaż podstawówkę skończoną ??? PRZECIEŻ TY SMIECIU PISAC NAWET NIE UMIESZ TAK JAK TRZEBA WIEC STUL JUZ TEN PYSK !!! CYT"tworce glownego watku interesowalo bardziej mozliwosc zapobiegnieciu zderzenia" co to kur*wa za składnia ???jak już to -twórcę głównego wątku INTERESOWAŁA bardziej możliwość ZAPOBIEGNIĘCIA zdarzenia ....ty sie pajacu w ogóle ośmieszasz swą pisownią,pomijając głupotę co jest oczywiste ...i takich błędów stylistycznych w twoich wypowiedziach jest mnóstwo,o braku całkowitym interpunkcji nie wspomnę.

hanibal

nie masz wiedzy w temacie to piszesz "jak dotąd to tylko ty się smiejesz idjoto skonczony i chyba z własnej głupoty ....razi mnie w ogóle twoje formułowanie zdań ...ty jesteś jakiś jebnięty??czy tylko głupi ...masz chociaż podstawówkę skończoną ??? PRZECIEŻ TY SMIECIU PISAC NAWET NIE UMIESZ TAK JAK TRZEBA WIEC STUL JUZ TEN PYSK !!! CYT"tworce glownego watku interesowalo bardziej mozliwosc zapobiegnieciu zderzenia" co to kur*wa za składnia ???jak już to -twórcę głównego wątku INTERESOWAŁA bardziej możliwość ZAPOBIEGNIĘCIA zdarzenia ....ty sie pajacu w ogóle ośmieszasz swą pisownią,pomijając głupotę co jest oczywiste ...i takich błędów stylistycznych w twoich wypowiedziach jest mnóstwo,o braku całkowitym interpunkcji nie wspomnę." dodac nalezy typowy objaw lamera i kretyna " "razi mnie w ogóle twoje formułowanie zdań ...ty jesteś jakiś jebnięty??czy tylko głupi ...masz chociaż podstawówkę skończoną ??? PRZECIEŻ TY SMIECIU PISAC NAWET NIE UMIESZ TAK JAK " hanibal wyznaje zaade "nie znam sie to sie wypowiem" oraz "nie wiem co odpisac to napisze cos o gramatyce itp" boski trep z ciebie smutne to... in powtórka zakompleksionego obszczymurka ""tworce glownego watku interesowalo bardziej mozliwosc zapobiegnieciu zderzenia" co to kur*wa za składnia ???jak już to -twórcę głównego wątku INTERESOWAŁA bardziej możliwość ZAPOBIEGNIĘCIA zdarzenia " ahahahahhaha koles czy ty na serio nei widzisz jakiego zakompleksionego skretynialego kundelka z siebie robisz? w poniedzialek w szkole pochwalisz sie pani nauczycielce jak wojujesz an filmwebie :)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

na różnych debili w necie trafiałem ...ale ty jesteś stary super,hiper ku*rwa idiota ....i to ty z siebie robisz kundla burego takiego zawszonego,a raczej nie robisz bo już nim jesteś pewnie od urodzenia...,co to języka nawet ojczystego nie umie pojąć a w dyskusje o astrofizyce się wdaje

hanibal

szczekaj dalej a wiedzy ci nie przybędzie i tak polecam ten czas zamiast szczekania poswiec na czytaniu o astronomii , fizyce chocia dla ciebie to i zwykły atlas z astronomi dla dzieci to za duzy poziom na wstep ...:/ ps. a teraz gradka dla pajacyków hanibalowych "ktury hanibal jest takim osłem rze twierdzi rze słonce nie jest rzułte" rozkmin to ahahahahhahahaha

ocenił(a) film na 8
Syrinx

Miodek jak by cie czytał to by albo wylewu dostał, albo na polonistykę wziął jako eksponat a zajęcia nazwał żywy przykład "jak nie trzeba się wyrażać,a nawet nie wolno"

hanibal

miodek to sie najbardziej smieje z takich jak ty czyli forumowych miodkow ! nie no kolejny raz pokazujesz jakim jestes debilem i serio myslisz ze to wszystko to nie efekt pisania szybkiego na klawiaturze itp ps "nie znasz sie to sie wypowiadasz nie masz nic do dodania to cos o pisowni kwiczysz ahhaha hahaha forest gump na 110% jestes ahhaha "CZYTAM FORUMOWYCH MIODKOW DLA BEKI" prosze juz skoncz osle bo serio przykro sie robi ze jestes takim kretem :((( albo nie poszczekaj jeszcze troche bawisz mnie co raz bardziej z kazdym postem :)!!!!!!

ocenił(a) film na 8
Syrinx

a ja sądzę że bulwersujesz się tak właśnie i pienisz bo uświadamiam ci jakim jesteś debilem ....i może nawet powoli dociera to do ciebie

hanibal

ja bulwersuje? ahahahhaha ja mam bekunie boska z ciebie ahhahahah hanibal dajesz ruf ruf szczekaj 3...2...1...START

ocenił(a) film na 8
Syrinx

jest takie powiedzenie ..."nie dyskutuj nigdy z debilem, bo sprowadzi cie do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"....i na tym wlasnie koncze "dyskusję" z tobą ośle bo sprowadzisz mnie do swojego zerowego poziomu a tam już wlasnie pokonasz doświadczeniem

hanibal

Czekamy na merytoryczność z twojej strony póki co jest jej 0!!! Ironią jest to ze debil przytacza cytaty o dyskusji z debilem:/ Biedny czlowieku...:)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

czasu mi szkoda na przegadywanie z nikim ...a za zapewne nikim jesteś,tego jestem pewny w 100% ...więc żegnam i życzę miłego dalszego życia w przekłamaniu jaki to jesteś inteligentny analfabeto ....The end !!!

hanibal

nie koncz...prosze jeszcze chwile bedzie smutno bez ciebie :/

ocenił(a) film na 8
Syrinx

zapewne smutna jest twoja wegetacja,bo który debil jest szczęśliwy przedkładając swe rację z uporem maniaka nie wiedząc że błądzi i jest debilem ...to pierwszy objaw choroby psychicznej,zaprzeczenie tzn debil nie wie ze jest debilem i nie mozna cie za to sadzic ,,,trzeba cie leczyc ...

hanibal

Daj coś jeszcze! Na pewno stać cię na więcej :))

ocenił(a) film na 8
Syrinx

tobie wystarczy,i tak nic nie rozumiesz co sie w kolo dzieje

hanibal

dalej... jednak nie potrafisz :/ rozczarowałeś mnie może coś z z cyklu ruf ruf ps. ale serio po co ci to było przegrałeś na wstępie i na koniec:/

ocenił(a) film na 8
Syrinx

przegrales to ty w dniu własnego poczecia ,,,,

hanibal

jednak nie rozczarowujesz "Forfescie Gumpie ":) bez urazy dla Forresta :D:D:D:D

ocenił(a) film na 6
Syrinx

Nie istnieje obecnie i najprawdopodobniej przez najbliższe kilkaset lat nie będzie istniała technologia dająca możliwość zmiany kierunku lotu/orbity obiektu wielkości planety. W tej chwili wciąż problemem jest duża asteroida. Dlatego jeśli nawet twórcy filmu faktycznie o to chodziło, to twórca ten notorycznie chodził wagary zamiast na fizykę. A swoją drogą mało jest filmów, które respektuja prawa fizyki. Chodzi mi głównie o SF. Przykłady

sphinx_j

z tym kilkaset lat to mocno przesadziles :) wystarczy spojrzeć na różnice w ostatnich 100latach:)

ocenił(a) film na 9
sphinx_j

Oj to, to. Święte/naukowe słowa!

Czytając ten komentarz i całą dyskusje wyobraziłem sobie dyskusje z krową, której chce się wyjaśnić subtelne różnice w kolorze trawy na łące. Krowa ma w dupie kolory - ona po prostu trawę żre. Podobnie jest z osobami, które zastanawiają się nad zagadnieniami astrofizyki w filmie, który jest przypowiastką filozoficzną. Zamiast ten film przeżywać, odkrywać nowe treści, rozumieć przekaz podobnie do krów próbujecie ten film przeżuć i zeżreć. Wielkość planety, kwestie jej orbity itp. kwestie nie mają w tym filmie absolutnie żadnego znaczenia.

lands

Może nie zauważyłeś ale autorowi wątku własnie o ten aspekt chodzi więc nie wiem czemu to cie dziwi :) do tego nie zwalnia to twórcy filmu zadbać chociaż o jakieś bardziej sensowne rozwiązanie niż owy taniec śmierci:) już lepiej by było jakby przedstawiono to w taki sposób, iż planetka sobie leci na kolizyjnym torze, a nie przelatuje obok jak o włos ,wraca , mija ziemie i znowu wraca :)

Syrinx

Jeśli dorośniesz von Tierowi choć do pięt to mu napisz jak ma kończyć swoje filmy. Ten reżyser ma swoją poetykę i tyle w temacie.

lands

1 nie na temat . 2. polecam antychrysta tez powiesz ze to nie gniot? jak widac von tier nie dorasta mi w wiedzy w temacie! A wątek ten nie tyczy sie tego o czym piszesz ... z reszta przeczytaj głowny wątek to zrozumiesz ze twój udział nic nie wnosi! Tak tak kazdy wie ze to tylko taki przekaz itp ALE TO CO PISZESZ TO NIE NA TEMAT! rozumiesz różnicę ? póki co film powstał a Ja nie pisałem mu listów jak ma konczyc swoje filmy ... ponosi cie nadinterpretacja . Jak masz ochote odpowiedzieć na głowny temat to zapraszam jak nie to masz inne tematy pod tym filmem OMG :/

ocenił(a) film na 8
lands

kazdy normalny wie ze film ma zamysl głeboki,filozoficzny,ale gdy juz ktos dal taki temat i jeszcze pseudo mędrcy sie przekrzykują wiedzą zaczerpniętą z filmów fabularnych katastroficznych to aż kuje w oczy.Odwierty,potencjały atomowe kolonizacje marsa itd ...a szkoda gadać ...

hanibal

ale serio po co dalej sie wypowiadasz jak nie w temacie i znowu sie osmieszasz? po co ci to? hanibal pierwszy na forum "nie wiem ale sie wypowiem " mega bekunia ahhahahahahahah ps "kłuje w oczy" a nie kuje w oczy miodku filmwebowy :)))))

ocenił(a) film na 8
Syrinx

zjadłem literkę debilu ...ty mnie pisowni nie ucz analfabeto !!! i nie pisze do ciebie bo z debilami nie dyskutuje

hanibal

taka mała bekunia z ciebie i dalej nie wiesz czemu :))) hahahah

ocenił(a) film na 8
Syrinx

czemu ty kretynie nie widzisz ze to ty sie osmieszasz ,tylko ty sie śmiejesz ...kto się jeszcze smieje ze mnie prócz niby ciebie ???bo ja widze ze ty tylko próbujesz grac zajebistego luzaka ...a odgrywasz tylko tępaka ....

ocenił(a) film na 8
hanibal

kłuje*

hanibal

za późno trepie miodek jest rozczarowany :) ahahhahaha to moze dodasz cos na temat? nic nie dodasz? tak myślałem :DDD

hanibal

Racja!!!

ocenił(a) film na 9
lands

Nie widzisz, że oni obaj się tu nawzajem wyżywają?
My wszyscy, skoro nie ma nas w encyklopedii, we "who is who" i na scenie żadnego teatru czy w czołówce filmu - mamy tu scenę i występy, w których na 5 minut możemy zaistnieć...

jak45

no hanibal to postac tragiczna jakby nie patrzeć :) ale czy on to widzi?:)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

ja jestem postacią tragiczną,ty ironiczną ...

hanibal

twoją ironie juz udowodniłeś nascie postów wcześniej przecież podałem ci przykład :) hanibal na scenei niczym marny marionetkowy aktor a JA widownia która decyduje w która strone popchnąc hanibala by bardziej sie osmieszał :)

ocenił(a) film na 8
Syrinx

nie rozumiesz nawet prostego przekazu ...ironiczną tzn że jesteś po prostu tylko śmieszny

hanibal

dziecko drogie ty sam nie rozumiesz po co tu piszesz jak wiedzy w temacie zero i trolowac sie dajesz jak marionetkowate uposledzone dziecko:/

ocenił(a) film na 9
Syrinx

Jesteście kumplami, a może braćmi? - bo na męża i żonę to mi nie wygląda. Za bardzo się kochacie.

jak45

bez takich!!! ja na debili pokroju hanibala jestem uczulony ale na forach sprawiaja ze jest zabawnie ;)

Syrinx

Człowieku skąd sie biora tacy smutni ludzie jak ty?