6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82755
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia
użytkownik usunięty
panna_migotka87

Trzęsienie - niepokój - chaos - niestabilność uczuć - ulotność chwili - zagubienie egzystencjalne - lęk przed życiem - strach przed zbliżającym się końcem - szaleństwo...

ocenił(a) film na 4
panna_migotka87

Mnie nie przekonał, a spodziewałam się wiele po filmie i opiniach nie tylko na Filmwebie. Rzeczywiście wszystkie w.w. stany ukazano w tym dość nużącym i ciagnącym sięw nieskończoność filmie. Film faktycznie jest dość gorzki i oryginalny, co nie znaczy, że musi się od razu spodobać. Dla mnie przeciętny 4/10

panna_migotka87

To po prostu styl Von Triera.

Mi osobiście się podoba. Przez to film jest bardziej żywy. Nie mam tego wrażenia "oglądania ludzi w pudełkach".

panna_migotka87

Von Trier kręcił zgodnie z Dogmą 95- manifestem artystycznym, który założył wraz z innymi duńskimi reżyserami. Jednym z jego założeń było właśnie tzw. kręcenie z ręki, bez użycia statywu.

ocenił(a) film na 10
majkaholub

To już raczej nie Dogma 95 bo od kilku filmów łamie większość jej zasad, po prostu w ten sposób uznaje za najlepszy by pokazać to co istotne, uczucia i emocje postaci.

elloko90

To nie tak, że łamie zasady. Dogma została stworzona by odejść od schematu - a nie po to by tworzyć kolejne sztywne ramy.

ocenił(a) film na 10
GregoryHouse

Masz po części racje, ale chyba nie po to pisał ten 'manifest' i w dodatku wyłuszczył konkretne zasady które musi spełniać aby film mógł używać terminu Dogma 95 by go łamać ;) Ale fakt, Lars z każdym filmem(lub trylogią) robi zupełnie coś nowego i wydaje się mi iż już po Idiotach zarzucił pomysł aby się trzymać zasad które sam wymyślił.

majkaholub

Von Trier bardzo by się zdziwił, gdyby się dowiedział, że "Melancholię" kręcił zgodnie z postulatami Dogmy 95.

ocenił(a) film na 10
panna_migotka87

operator był pijany

ocenił(a) film na 10
zarazzapomnelogin

pił, bo musiał, weź tu człowieku bez statywu film nakręć :P

ocenił(a) film na 7
panna_migotka87

Z tego też powodu musiałem zrezygnować z filmu po 15 min. , gdyż można dostać oczopląsu. Debilny pomysł.

ocenił(a) film na 8
k1krist

Takich kolosalnych bzdetów, to jeszcze nie czytałem. Ludzie... Dajcie spokój. Może jeszcze zechcielibyście nanieść poprawki do scenariusza? Film ogląda się tak znakomicie, że gdyby nie te kuriozalne wpisy tutaj, to przenigdy nie zwróciłbym uwagi na ujęcia celowo kręcone z ręki. Nawet ich nie kojarzę, a to znaczy, że były idealnie zgrane z zamysłem całej fabuły i poszczególnych scen.

ocenił(a) film na 10
deeper_darkside

No tak, sztukę albo rozumiemy, lubimy albo nie. Tylko skąd w zwykłym odbiorcy ten nagly przypływ umiejętności aktorskich, reżyserskich?

użytkownik usunięty
Aizal

To wynika jedynie z faktu, że odbiorcy, wbrew pozorom, mają oczy i widzą, że coś jest nie tak jak w znanym i wpajanym im schemacie (czyt. "aaaaaaaa obraz mi skacze a przecież mam nową plazmę, musi być coś nie tak z tą kopią [tutaj wkracza Zdziwienie] Jednak nie, to nie kopia, to spisek hodowców krów w usa; damn, od razu powinnam/powinienem się zorientować, wstyd mi za siebie i za całą ludzkość).

panna_migotka87

Po prostu - jeśli ktoś nie umie napisać scenariusza, nie zna się na reżyserii, a nawet nie umie trzymać prosto kamery - nie powinien brać się za kręcenie filmów. A ten kretyn znowu musiał się popisać.

ocenił(a) film na 9
Apostle_Viljar

No jasne. Kubrick robił za to za długie ujęcia, Bergson jest nudny, a Kurosawa ma dziwne filmy.
To, co robi Von Trier może się nie podobać - ba, bardzo często się faktycznie nie podoba, ale co jak co, reżyserem jest dobrym. Ma pewien artystyczny zamysł i go sobie realizuje - są ludzie, którzy lubią jego filmy, na przykład ja. Ale jeśli ma się świadomość, że poprzednie filmu tego reżysera nam nie leżały, po prostu - nie oglądać, a nie odżegnywać od czci i wiary.

ocenił(a) film na 6
Sheisha

większość pewnie nie oglądała żadnych wcześniejszych filmów tego reżysera a i pewnie nawet nie wiedziała przed obejrzeniem filmu kto nim jest ...

panna_migotka87

Film cholernie nudny. Nie mogłam wytrwac do połowy.