6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82755
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Tak jak w temacie. Film dla smutasów i pesymistów. Mi jako wiecznie uśmiechniętemu człowiekowi kompletnie nie przypadł do gustu "przekaz" autora...

Tak najkrócej jak się tylko da... napiszem wam. Otóż życie jest zbyt piękne i krótkie by zaśmiecać sobie głowę pierdołami jakimi niesie ten film.

ocenił(a) film na 10
ryba84

Jak widzę życie jest również za krótkie na naukę ortografii i gramatyki. Ale niestety traci wtedy na urodzie. Nieco.

użytkownik usunięty
ryba84

Życie jest piękne, powiadasz?
Dla kogo? Dla świni, którą zjesz na obiad? Albo dla robaka, którego rozdeptałeś/aś w drodzę do pracy?
To nie jest film dla pesymistów, tylko dla ludzi wrażliwych. A wrazliwość najczęściej koreluje z wiedzą oraz inteligencją.

ocenił(a) film na 10
ryba84

Powiedziałbym, że ten film jest dla realistów. Ośmielam się zauważyć, że wieczny uśmiech na facjacie musi być przerażający.

ocenił(a) film na 8
Kiedys

Dla realistów? dobra a więc odrzuć wszystko co miałkie i puste i czekaj na koniec świata :)
zarazzapomnelogin widzę że nie wyłapałeś napisanego z przymrużeniem oka sława "napiszem" :)
momopyszczek "naprawdem" jestem z Ciebie dymny... mało kto dzisiaj martwi się o biedne zwierzątka, naprawdę. Szacun :) to powoli rozjaśnia mi tą całą...

użytkownik usunięty
ryba84

Nie martwię się "biednymi zwierzętami", ale dostrzegam ich dramat.
Tak samo dostrzegam dramat ludzi, którzy muszą się notorycznie sztucznie uśmiechać, aby nie zwariować w tym zimnym świecie.

ocenił(a) film na 8

a teraz to już nie wiem o czym piszesz :)

użytkownik usunięty
ryba84

To olej mój wpis;)

ocenił(a) film na 10
ryba84

no tak- jak się mruży oczy przy pisaniu to różne błędy się popełnia. Ale miałam na myśli co innego:)

ocenił(a) film na 10
ryba84

na pewno nie jest to film dla ryb ;) więc spływaj waść wstydu oszczędź ;)

ocenił(a) film na 8
ryba84

Ten film to jest właśnie...życie. Jak dla mnie niezwykłe, poruszające, europejskie kino..i po raz kolejny klasa Larsa von Triera:) ale to moja opinia, nikt nie musi się z nią zgadzać..Uwielbiam filmy, które na bardzo długo pozostają w mojej pamięci..pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 9
ryba84

rybo tak oceniać ten film mogą tylko osoby, które miały to szczęście i nigdy nie doświadczyły problemu depresji. Myślę, ze ktoś kto sam się z nią boryka lub ktoś z jego otoczenia w mniejszym lub większym stopniu doceni ten film. Cieszę się, że jesteś życiowym optymistą, ale powiedzieć "smutasowi i pesymiście" żeby się nie martwił i uśmiechnął to jakby powiedzieć alkoholikowi żeby od zaraz przestał pić.

użytkownik usunięty
ryba84

Z tego co piszesz John jest Twoim odpowiednikiem w filmie. Jak najbardziej popieram to by być w życiu szczęśliwym, ale pod warunkiem że nie dzieje się to kosztem ignorancji, wypierania prawdy, wiary w to, że pędząca w naszym kierunku "planeta" mimo faktów i wyliczeń naukowców jakoś nas ominie. Bardzo łatwo jest być szczęśliwym wypierając myśli o swojej słabości i nietrwałości oraz ludzi którzy nas otaczają. Ale takie szczęscie szybko może runąć jak domek z kart.

użytkownik usunięty

Niestety się chyba mylisz.
Szczęście zbudowane na ignorancji ma bowiem bardzo silny fundament, mianowicie "brak myślenia". Ludzie są bardzo konsekwentni w tym, aby wypierać swoją zdolność myślenia, szczególnie wtedy, gdy chodzi o sprawy "ostateczne". Dokladnie w tym miejscu zaczynają królować różnego rodzaju iluzje, których człowiek się kurczowo i instynktowo trzyma.
Pozdrawiam