Justine postać która zdaje się być absolutem, posiadaczka wiedzy większej niż ówcześni
bohaterzy filmu. Zgłebiając jej umysł wywnioskowałem że należy stan jej psychiki
porównać do takiej sytuacji- Otóż czy jeżeli znam koniec filmu to czy oglądając go
posiadam w sobie chęć odkrywczą , cząstkę poznawczą, czy doszukuję się chęci
odgadnięcia prawdy? a może Karmiąc się nadzieją że jednak mimo wszelkich
wskazówek
zakończenie będzie inne? . Wszystko to marne bo jednak wiedza jaką nabyłem
niezależna od mej aprobaty
degraduje te wszystkie poziomy poznawcze na niższe szczeble wartości , jednocześnie
przy tym aplikując skrajne depresyjne odczucia obojętności i zezwolenia na tragizm
końcowy.
Jeżeli tak to wiem co czuje bohaterka tegoż filmu , bo któż wiedząc o nadchodzącym
końcu świata zachowałby się wzorcowo i należycie do zaistniałej sytuacji- nawet John
popełnij samobójstwo - latarnia racjonalizmu i stateczności , jako opiekun obu sióstr i
ojciec małego dziecka zachował się dość irracjonalnie pod koniec, ten obraz dość
mocno gryzł się z osobowością bohatera więc tutaj pozostawię ocenę dla innych osób.
Co do matki Gaby to tutaj napiszę krótko i treściwie - starsza kopia Justine
Najbardziej mi żal Claire , nie wiem co mam napisać tutaj na początku ułożona siostra-
pomagierka , stara się udźwignąć ciężar bycia opiekunem niezrozumiałej i
kontrowersyjnej matki, siostry popadającej w skrajne zachowanie oraz ojca
niedołężnego starca poległego na bitwie z chordami rozgoryczonej matki.
Autor filmu ukazał nam dwie skrajne opcje zachowań
Pogodzenie się ze sobą i końcem istnienia samego siebie w obliczu nadchodzącej
katastrofy
oraz bezustanną walkę oraz nadzieję na zyskanie każdego następnego dnia na rzecz
samego siebie (istnienia).Postawa buntu wobec faktu końca.
Dwie córki z jednego łona matki , zarazem dwie inne drogi i dwa inne cele. Tyle mam do
powiedzenia
Nadmienię że uczucie zagłady potęgowane jest otoczką braku pamięci ze strony bliskich
bowiem cały świat ulega zniszczeniu , według mnie ta myśl potęgowała dramatyczną
atmosferę tego filmu