6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82755
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Justine postać która zdaje się być absolutem, posiadaczka wiedzy większej niż ówcześni
bohaterzy filmu. Zgłebiając jej umysł wywnioskowałem że należy stan jej psychiki
porównać do takiej sytuacji- Otóż czy jeżeli znam koniec filmu to czy oglądając go
posiadam w sobie chęć odkrywczą , cząstkę poznawczą, czy doszukuję się chęci
odgadnięcia prawdy? a może Karmiąc się nadzieją że jednak mimo wszelkich
wskazówek
zakończenie będzie inne? . Wszystko to marne bo jednak wiedza jaką nabyłem
niezależna od mej aprobaty
degraduje te wszystkie poziomy poznawcze na niższe szczeble wartości , jednocześnie
przy tym aplikując skrajne depresyjne odczucia obojętności i zezwolenia na tragizm
końcowy.
Jeżeli tak to wiem co czuje bohaterka tegoż filmu , bo któż wiedząc o nadchodzącym
końcu świata zachowałby się wzorcowo i należycie do zaistniałej sytuacji- nawet John
popełnij samobójstwo - latarnia racjonalizmu i stateczności , jako opiekun obu sióstr i
ojciec małego dziecka zachował się dość irracjonalnie pod koniec, ten obraz dość
mocno gryzł się z osobowością bohatera więc tutaj pozostawię ocenę dla innych osób.
Co do matki Gaby to tutaj napiszę krótko i treściwie - starsza kopia Justine
Najbardziej mi żal Claire , nie wiem co mam napisać tutaj na początku ułożona siostra-
pomagierka , stara się udźwignąć ciężar bycia opiekunem niezrozumiałej i
kontrowersyjnej matki, siostry popadającej w skrajne zachowanie oraz ojca
niedołężnego starca poległego na bitwie z chordami rozgoryczonej matki.
Autor filmu ukazał nam dwie skrajne opcje zachowań
Pogodzenie się ze sobą i końcem istnienia samego siebie w obliczu nadchodzącej
katastrofy
oraz bezustanną walkę oraz nadzieję na zyskanie każdego następnego dnia na rzecz
samego siebie (istnienia).Postawa buntu wobec faktu końca.
Dwie córki z jednego łona matki , zarazem dwie inne drogi i dwa inne cele. Tyle mam do
powiedzenia
Nadmienię że uczucie zagłady potęgowane jest otoczką braku pamięci ze strony bliskich
bowiem cały świat ulega zniszczeniu , według mnie ta myśl potęgowała dramatyczną
atmosferę tego filmu