6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82755
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Nie rozumiem, jak to się stało, że reżyser pozwolił operatorowi kamery filmować "z ręki".
To tyle.

thuscomethusgo

Bo na tym polega cała doktryna kręcenia filmu tzw. z ręki - poczytaj manifest Dogma 95 to będziesz wiedział o co chodzi.

ocenił(a) film na 3
xAmebaX

Kieruję sie swoim manifestem, który stanowi, iż jeśli nie kręcę dokumentu lecz film katastroficzny będę uzywał statywu, mam nadzieję, ze wiesz już o co chodzi,

pozdrawiam

użytkownik usunięty
thuscomethusgo

Większość filmów Triera jest kręconych z tzw. ręki. Pomijając zasady Dogmy - to jego cecha charakterystyczna.

No tak, bo Lars jest jednym z współtwórców manifestu.BTW, Thuscomethus na tym polega cały urok kręcenia na takich zasadach filmów jednak obecne produkcje Larsa von Tiera odbiegają od założonych celów.. a szkoda.

użytkownik usunięty
xAmebaX

Jest to zabieg celowy, jeśli ktoś nie potrafi tego zrozumieć to tak będzie to oceniał...

W rzeczy samej!

ocenił(a) film na 9
xAmebaX

To prawda, co nie znaczy, że ułatwia to odbiór.
Wymaga oswojenia się z takim sposobem filmowania.
Ja np. oglądając „Przełamując fale” (był to mój pierwszy film Triera), opuściłam w trakcie seansu kino, czego z reguły nie robię. Opuściłam nie dlatego, że film mi się nie podobał, ale dlatego, że nie mogłam znieść rozdygotania obrazu.
Po wyjściu z Melancholii (pierwszy film Triera dla mojego męża) mąż mój stwierdził, że momentami musiał zamykać oczy – z uwagi na filmowanie z ręki.
Ja z kolei nie zwróciłam już na to uwagi. Oglądało mi się gładko.
Jestem pewna, że gdybyśmy nie byli w kinie razem, mąż mój wyszedłby z kina.

Klitajmestra

Jesli chodzi o pierwsze wrażenia odwołuje się do "Idiotów"... sorry wyłączyłam go w trakcie, bo nie mogłam znieść wszystkiego w tym filmie - jednak! Czuję się strasza i dojrzalsza o pare lat i jest inny odbiór a filmowanie z tzw. ręki uważam za pójście w dobrą a zarazem dobrową innowację(to już nic nowego) w kinie europejskim!

ocenił(a) film na 3
xAmebaX

Idiotyzmem jest łączyć początkowe, zwolnione sceny z "chaosem" filmowania z ręki.
Idiotyzmem jest też próbowac oddać nastrój melancholii i depresji przy pomocy takiego filmowania.
Panie v. Trier to film długometrazowy a nie wiadomości wieczorne!

thuscomethusgo

Idiotyzmem jest to że, wywyżasz się czyms ponad coś - to że masz inny pogląd czy spojrzenie nie wyklucza tego jak został stworzony ten film i jak będą realizowane kolejne - cóż pozostaje Ci nie oglądanie kolejnych produkcji Tiera.. no bo po co? skoro Twoje dąse są dziewne nie zasadne.

ocenił(a) film na 3
xAmebaX

To , ze mam własne zdanie to nie wywyższanie się tylko posiadanie pewnych gustów estetycznych, w ramach których, Melancholia to film zrealizowany niechlujnie, o którym nikt nie będzie pamiętał.
/prócz xAmebaX/;)

thuscomethusgo

A z tym to Ci przyznam rację, Ciebie na pewno zapamiętam ;)