6,9 83 tys. ocen
6,9 10 1 82755
7,6 51 krytyków
Melancholia
powrót do forum filmu Melancholia

Pierwszy raz brak mi słów aby określić ten film. Wiadomo, że kino niekonwencjonalne, ale normalny człowiek nie da rady obejrzeć tego filmu. Film nie trzyma się kupy, a scenarzysta chyba był naćpany. Ogółem totalne dno film bardzo kiczowaty i niespójny.

katja1410filmweb

Nie to co "Miłość w rytmie rap", nie?

ocenił(a) film na 6
katja1410filmweb

No trudno się ogląda, film nie dla każdego... Trzeba mieć cierpliwość do nie go i duży dystans. Film się trzyma kupy tylko jest bardzo ciężki do oglądania.

ocenił(a) film na 8
studiofilmowercp

primo: trudny nie jest, ale udawanie, że ma przesłanie jest smutną tragedią... "do nie go" - a co to niby ma znaczyć? o__O Dystans? Naprawdę lubię inteligentne filmy, ale ten to faktycznie jest imitacja filmu inteligentnego.

ocenił(a) film na 10
studiofilmowercp

Zgadzam się, że film nie dla każdego...w ogóle Trier nie jest dla wszystkich, jednak czuje niedosyt po Antychryście, który mnie zafascynował, w Melancholii brakowało mi wyrafinowania, jednak jestem mile zaskoczony grą Kirsten...mhhh bardzo ciekawy byłem zestawienia tychże dwóch intrygujących aktorek...ogólnie film się podobał, jednak zostawił niedosyt, ale chyba o to mu chodziło o poczucie niedosytu, uwielbiam jego filmy:)
A co do przedmówczyni Katja, prosiłbym o nie krytykowanie braku zrozumienia, ci nienormalni szanujący tego typu kino - wybaczają arogancję...Jednak niewątpliwie masz prawo do własnego zdania, jednak nie mogę zaakceptować stwierdzenia "kiczowaty", nie wiem czy oglądałaś wcześniejsze propozycje tegoż reżysera, ten był chyba najprostszy w przekazie...reszta zostaje milczeniem...Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Bacura

Witam , Kicz to mało powiedziane z całym szacunkiem , film usunąłem po obejrzeniu nie całej połowy , ten film na pewno nie jest dla każdego, wielka szkoda że jest polecany na stronie głównej. Podsumowując niespójny bełkot , irracjonalny , inteligentny ? jeżeli tak to jestem intelektualnym zerem , co więcej jestem z tego dumny .Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10

Grunt to czuć się dobrze, ze swoją głupotą. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
elloko90

Witam , niektórzy paczą na sracz wystawiony na widok publiczny i uważają to za sztukę dla mnie to jednak nadal sracz , cytując piosenkę " taką mądrość głupia ". Mam wrażenie że nie warto za wszelką cenę udawać inteligentnego, i doszukiwać się znaczeń tam gdzie ich nie ma lub podane w takiej formie pseudo intelektualnego przekazu. Fakt moja głupota jest piękna i idzie w parze z estetyką . Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10

Bez urazy ale aby stwierdzić, że coś nie ma znaczenia wypadałoby mieć przynajmniej ogólne pojęcie na temat historii, filozofii i mitologii europejskiej. Jasne, można uważać, że film wypełniony symbolami i obrazami jest bez znaczenia lecz problem nie tkwi w filmie lecz w tym, że nie posiada się wiedzy o świecie do której poszczególne symbole się odwołują.

I wiem, że obecnie apoteoza głupoty to bardzo popularne zjawisko ale wątpię by chwalenie się swoją niewiedzą, głupotą i brakiem wiedzy o podstawach na których opiera się europejska kultura było chwalebne.

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
elloko90

Jeżeli masz pojęcie o sraczu to gratuluje , twoim tokiem rozumowania każdy film jest przepełniony symbolami , nawet szczanie na polu golfowym ? zdajesz sobie sprawę co tak na prawdę napisałeś ? każdy film można interpretować na milion sposobów , zachowanie ,gesty , nawet mimikę nie tylko twarzy , zagłębiasz się w tym ale tak naprawdę nigdy nie będziesz wiedział na sto procent co tak naprawdę film niesie ze sobą . Nawet najlepsza gra aktora zdradza nie zamierzone cechy osoby , i oczywiście musisz mieszać w to historie bo inaczej by się nie dało musisz w końcu pokazać wyższość , na koniec odniosę się do twojego ost zdania jesteś taki mądry prawie światły rozumiesz "taką mądrość głupią " to taki mój sarkazm no ale ty to wiedziałeś zanim to napisałem . Mam szczerą nadzieje że się mylę i nie jesteś studentem filmówki , bo jak tak to Boże miej nas w opiece .

ocenił(a) film na 9
katja1410filmweb

Jakie to szczęście, że nie jestem normalnym człowiekiem, bo inaczej nie mógłbym obejrzeć tego filmu...