7,6 201 tys. ocen
7,6 10 1 200941
7,9 60 krytyków
Memento
powrót do forum filmu Memento

Kompletnie nie wiem skąd te ahy i ohy na forum, czy wy ludzie zbaranieliście?
To, żaden wielki film, o taki sobie przeciętniak film oparty na pomyśle człowieka co to nie ma pamięci krótkotrwałej + sensacyjka w tle (zabójstwa, bijatyki) brrrr ja nie wytrwałem do końca, ostatnie 30 minut przewijałem w końcu wyłączyłem. Reżyser chyba poczuł siłę tak silny jak Tarantino w "Pulp fiction" i chciał dodatkowo zakręcić akcje tworząc film "od tyłu". Jednak ta zaburzona chronologia przerosła jego - po prostu zbyt słaby produkt aby tak radykalny środek zastosować, w Pulp fiction zaburzona chronologia udała się, bo to bez tego byłby świetny film, tutaj jest po prostu tylko stroszenie piórek... oczywiście w zamyśle miało to tak wyglądać jakbyśmy czuli się jak ten bohater co to nic nie pamięta i tak jak on ciągle jesteśmy zaskakiwany - ale niestety to się nie broni.
Jednym słowem - strata czasu!
Może z dwa trzy monologi/dialogi są dobre, ale no ludzie opamiętajcie się to nie powód do zachwytów.

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

Zaburzona chronologia przerosła imo Ciebie a nie reżysera. Mi film oglądało się świetnie, bez chwili znudzenia, ciągle kombinując kto mówi prawdę a kto próbuje wykorzystać głównego bohatera. Przewijając końcowe pół godziny mógł umknąć Ci główny motyw i sens filmu. Moim zdaniem ten obraz to coś więcej niż jak ty to nazwałeś sensacyjka... Poznajemy historię człowieka który nie może pogodzić się z przeszłością, dążącego do zemsty której być może i tak nie zapamięta... mógłbym napisać więcej ale nie chcę robić spoilerów.

Film zdecydowanie wart obejrzenia!

użytkownik usunięty
kyle_reese

''sensacyjka w tle (zabójstwa, bijatyki) brrrr do końca, ostatnie 30 minut przewijałem w końcu wyłączyłem''

żal mi ciebie

a to że piszesz że ten film nie zaskakuje w ciągu seansu, to najwyraźniej przykład tego że nie uważnie oglądałeś i po prostu pogubiłeś się w fabule. i jeszcze to zestawianie Memento obok Pulp fiction cię kompletnie pogrąża.

poza tym ten film nie jest porostu puszczony od tyły, ale ty przecież nie obejrzałeś go do końca to skąd więc możesz wiedzieć jak naprawdę rozgrywa się w nim akcja

ocenił(a) film na 3

Panowie chyba za dużo naoglądaliście się batmanów, nocnych rycerzy, prestiżu, lejdis, wojn polsko ruskich itp. chłamu.
To zaburza percepcje i stępia zmysły, albo też bałwochwalczo podchodzicie do wszystkiego co stworzył Christopher Nolan (to charakterystyczne dla nastolatków).

Głęboko wam współczuje.
ps. film nie jest też fatalny - zgoda (warsztat filmowy na przyzwoitym poziomie), ale mi on po prostu nie podszedł.

użytkownik usunięty
kyle_reese

Prestiże i batmany to doskonałe rzemiosło, powinieneś pozostać przy psychologicznych, filozoficzno egzystencjalnych dramatach obyczajowych albo chociaż nauczyć się rozróżniać role niektórych produkcji :(

użytkownik usunięty
kyle_reese

skończ już tą błazenadę i nie wypowiadaj się więcej na tematy o których nie masz pojęcia bo takie spostrzeżenia tylko cię kompromitują

kyle_reese

hehe kurva, co za taboret z ciebie buhehehehe

ocenił(a) film na 8
kyle_reese

Oczywiście, spójrz sobie w takim razie na ocenę chociażby Prestiżu czy Mrocznego Rycerza. Rozumiem, że coś może ci się nie podobać, ale nazywając to chłamem ośmieszasz sam siebie, bo jesteś w tym przypadku ewenementem, ponad 100.000 widzów obejrzało jak to nazywasz "chłam" zwany prestiżem i oceniło go średnio na 8,1 - to oznacza, że film jest dobry i tyle! Ja rozumiem, że może mi się nie podobać, ale nie piszę takich pierdół. Jeśli takie filmu przerastają Twoje umiejętności percepcji, to ich po prostu nie oglądaj, lepiej włącz sobie coś prostszego zamiast krytykować zdanie innych a nie film (co też w dużej mierze świadczy o twoim poziomie).

użytkownik usunięty
kyle_reese

więc te 3.0 to tak dla równowagi? bo Ci film nie podszedł?
lejdis i prestiż w jednej linii? chyba Ci ta wydumana awangarda do łba uderzyła ciut za mocno

ocenił(a) film na 8
kyle_reese

Po pierwsze: może nie zrozumiałeś tego filmu, bo przewinąłeś te ostatnie 30 minut? ;] Po drugie jest to faktycznie film akcji, ale zrealizowany w bardzo ciekawy i oryginalny sposób. Okej - sam motyw zemsty na mordercy swojej rodziny może i najbardziej ambitny nie jest i za to 8/10, niemniej zdecydowanie ciekawszy niż filmy typu Szklana Pułapka. Może i mniej efektów, ale pomysł i realizacja świetna. Mało jest niestety innowacji w tym gatunku, a właśnie ten film przełamuje szablony typowych produkcji pokazując nam nareszcie coś innego niż niezniszczalnego bohatera, który tępi zło i już od samego początku wiadomo, że i tak wszystko się dobrze skończy.

użytkownik usunięty
bbbosa

''Po drugie jest to faktycznie film akcji''
- wskaż mi w którym momencie tego filmu był sceny akcji?

ocenił(a) film na 8

Nie chce mi się rozpisywać, ale chociażby scena ucieczki, nie będę się wdawał w szczegóły, bo spojlery będą. Czy zawsze film akcji musi być filmem typu tych z Sylwestrem Stallone czy Arnoldem Schwarzeneggerem?

użytkownik usunięty
bbbosa

scena ucieczki trwała jakieś 15 sek. i ty nazywasz Memento filmem akcji?

ocenił(a) film na 8

Powiedziałem, że to przykład jest, nie chce mi się sprawdzać ile trwała dokładnie ta scena, nie będę się wdawał w dyskusję, po prostu od razu przyznam Ci rację, bo będzie dla mnie prościej niż rozwodzić się na 10 stron i kłócić - różni ludzie mają różne pojęcie na ten temat zapewne, dla wielu wszystko co ma mniej pościgów, strzelania i krwi niż np. Człowiek Demolka filmem akcji nie jest. :)

kyle_reese

przekombinowany i sztyczny???
-byc moze, ale jesli tak to tylko, dlatego ze glowny bohater jest chory, ma trwaly uraz glowy i nic nie pamieta, jak powszechnie wiadomo takie osoby sa nieobliczalne, zagadkowe i ceizko je zrozumiec, moze walsnie dlatego zle odebrales ten film, po prostu go nie rozumiejac :p OBEJRZYJ JESZCZE RAZ, ZROZUM GO i wtedy oceniaj

użytkownik usunięty
paschalina

wydawał mu się sztuczny być może dlatego że główny bohater miał zafarbowane włosy