PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7700}

Mgła

The Fog
1980
6,5 12 tys. ocen
6,5 10 1 12245
6,3 24 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Mgła to jedno z jego średnich osiągnięć. Pierwsza połowa filmu trochę się zestarzała, z lekka przynudza, a nie najlepsze aktorstwo powoduje mało ciekawe wątki poboczne np. z romansem Elizabeth. Akcja nieco mozolnie się rozkręca, ale jest tajemniczo i coś wisi w powietrzu. Klimat jest niesamowity, ale tego właśnie oczekuje się od filmów Carpentera. Muzyka to największy plus tego filmu - kolejny geniusz reżysera, który sam skomponował ścieżkę dźwiękową. Melodia jest niepokojąca, elektroniczna i wpada w ucho. Efekty specjalne są bardzo dobre, nawet teraz po tylu latach nie można się do nich doczepić. Te ujęcia z mgłą i ukrytymi w niej duchami są niesamowite i pozostaną na długo w pamięci. Szkoda tylko, że tak na krótko się pojawia ta mgła i mało sceny z duchami...Niemniej jednak film wart obejrzenia. W 2005 zdaje się powstało remake i uwaga - mogło być lepsze niż oryginał, ale niestety ponownie twórcy wszystko spłycili i skopali. W nową wersję wpleciono wiele ciekawszych pomysłów (np. do miasteczka przybywa dziewczyna głównego bohatera, a nie nieznajoma jak w oryginale - tam było to mało wiarygodne), ładniejsze były zdjęcia i akcja była dynamiczniejsza, szybciej się rozkręcała, ale gdy ekran zalała CGI mgła to wszystko szlag trafił. A klimat, który początkowo nawet był momentalnie prysnął i film skończył się tak beznadziejnie jak wszystkie współczesne produkcje.

ocenił(a) film na 5
Goro_Gondo

Cóż podpisuje się pod tą wypowiedzią.Ostatnio oglądałem go po raz pierwszy choć zbyt młody nie jestem.I szczerze mówiąc zawiodłem sie,może i jest jakiś klimat ale film totalnie przynudza,a poza tym nawet te sceny zabijania są jakby niedopracowane.Także dla mnie duży zawód.

ocenił(a) film na 8
fauzi

1980 i budżet 1 000 000 $ czego oczekujesz

ocenił(a) film na 6
maciej2801

Wiem czego oczekiwać od Carpentera można.

ocenił(a) film na 5
maciej2801

Mozna oczekiwać więcej.Zobacz ile jest filmów jeszcze starszych a klimat wciąga jak cholera.

ocenił(a) film na 6
Goro_Gondo

taaak, coś Carpenter się nie popisał tym razem

ocenił(a) film na 8
Goro_Gondo

Jak dla mnie "Mgła" to jedno z największych osiągnieć Carpentera (mieści się na podium). Poniżej lista od (moim zdaniem) najlepszego do najgorszego. Tytuły są skrótowe, po angielsku:

1.AOP13
2.H
3.TF
4.TT
5.EFNY
6.SWM
7.TPOD
8.ITMOM
9.E
10.TL
11.BB
12.DS
13.VOTD
14.BTILC
15.MOH:P-L
16.C
17.S
18.TMOIM
19.EFLA
20.V
21.GOM
22.MOH:CB

ocenił(a) film na 6
Goro_Gondo

Ja bym powiedział że to jednak jedno z jego lepszych osiągnięć , lepszych iż Wioska przeklętych chociażby z lat 90-tych. I dla odmiany powuiem tak że mi własnie początek filmu bardziej się podobał niż rozwinięcie które niewiele już wnosi.