Monachium

Munich
2005
7,4 59 tys. ocen
7,4 10 1 58619
7,2 32 krytyków
Monachium
powrót do forum filmu Monachium

na czym polegał dramat całej akcji. Poszliście do kina oczekując sensacyjnej rozwałki? efektów specjalnych,niesamowitej akcji? A tu nic.... Pomimo zjadliwej krytyki Akademia przyznała temu filmowi aż 5 nominacji do Oscara i mimo, że raczej nie zdobędzie żadnej statuetki to już jest wielkim wygranym. To nie jest temat dla ograniczonych. Dajcie sobie spokój "krytycy", nigdy tego nie zrozumiecie.

ocenił(a) film na 10
quanah_2

Kogo atakujesz? Nie zauważyłem żeby ktoś krytykował ten film. Na mnie zrobił wielkie wrażenie.

czosnu

nie zauważyłeś?????? przecież co drugi komentarz jest krytyczny

ocenił(a) film na 10
quanah_2

A niech się plują. Szkoda nerwów na takie pustaki.

czosnu

Powiadasz ze ten komu sie nie podoba film jest pustakiem. Gratuluje argumentu.

ocenił(a) film na 8
quanah_2

zgadzam się ! Monachium to bardzo wzruszający film...

quanah_2

Ja oczekiwałem dramatu /jakiegokolwiek, psychologiczne też lubię/, a zobaczyłem ładnie zrobiony film sensacyjny. W porównaniu z pozostałymi filmami kandydującymi do Oscara był słaby. Nominacja o wiele bardziej należała się "Spacerowi po linie", "Wiernemu ogrodnikowi", a nawet "Wyznaniom gejszy", bo były najlepiej zrobionym filmem od strony technicznej /za co innego do Oscara dla najlepszego filmu były nominowane wszystkie trzy części "Władcy Pierścieni"?/ albo "Historii przemocy", której reżyser powinien zastąpić Spielberga.
"Monachium" jest dla mnie filmem typu "blah".
Uwielbiam z kolei "Listę Schindlera", to wg mnie jeden z najlepszych filmów w historii kina.

Howler

Chciałbym jeszcze dodać, że zauważyłem, że film zadaje pytania o sens zemsty, ale większa jego część to po prostu film sensacyjny z domieszką dreszczowca. Nie mam pojęcia, co miały znaczyć fragmenty, w których Avner ma w myślach obrazy wydarzeń z Monachium. Wizyta u "Papy" w środku filmu była chyba jednym z najlepszych pomysłów w tym filmie.
Nie mówię tego dlatego, że byłem przygotowany na arcydzieło. Prawdziwe arcydzieło Spielberga, "Listę Schindlera", zobaczyłem dopiero po "Monachium".

ocenił(a) film na 1
quanah_2

Jak dotąd na zajadliwą krytykę rzekomo krytykujących pozwolił sobie jedynie autor tego komentarza...
Od siebie dodam tylko tyle, że ryzykiem jest tworzenie filmów opartych na autentycznych tragediach i w tym wypadku twórcom się nie udało. Wybór tematu miał z pewnością więcej wspólnego z zyskiem niż chęcią przybliżania tragicznych faktów. Jak dla mnie porażka.

ocenił(a) film na 8
quanah_2

A mnie film się podobał.Może dlatego że to troche moja powiedzmy tematyka, jestem ppozytywnie zaskoczona bo rzeczywiście jak pisze autor tego tematu wiele osób krytowało "Monachium".