Monachium

Munich
2005
7,4 59 tys. ocen
7,4 10 1 58619
7,2 32 krytyków
Monachium
powrót do forum filmu Monachium

Uważam ten film za wspaniały. Sprowokwał mnie do zastanowienia
jak to możliwe, że człowiekowi logika patriotycznego obowiązku podpowiedzieć może coś takiego jak "wpadnij w amok", "zostań mordercą", lub podobne.

To oczywiście także temat wywiadu i każdy wywiad będzie starał się ograniczyć wiedzę o jego działaniach. Wcale nie zdziwiłbym się gdyby taki kontekst miały niektóre komentarze na tym forum, podające sztucznie brzmiące argumenty przeciwko filmowi. Jednak z pewnością miała ją krytyka z jaką spotkał się ten film w branży filmowej. Mam nie tylko wrażenie, że z tego powodu tylko Speilberg mógł pozwolić sobie na autorowanie tego film, lecz zatważa wręcz pytanie dlaczego nikt wcześniej nie spojrzał na sprawy konfliktu bliskowchodniego w ten sposób, choć ma to kapitalne znaczenie dla pokuju na bliskim wschodzie: jak obejrzą ten film Izrealczycy, lub Palestyńczycy ? Normalny człowiek powie, że nie chce mieć z tą walką nic wspólnego.

Możemy tylko spekulować kto jest kim. Mnie wydaje się, że ojciec z Paryża to Rosja, Kto jest piękną Holenderką nie wiem, lecz można pomyśleć, że to wywiad niemiecki.

zlisiecki

Nie do końca - nikt! Jest film z 1986 r. ( w zasadzie mini-serial) bardzo podobnie ilustrujący akcję odwetową Izraela - ze świetną rolą Stevena Bauer'a, który wcielił się w Avnera.

Filmy te są bardzo podobne do siebie, wizualnie trochę inne - starszy moze nie robi takiego wrażenie inscenizacyjnego bo w latach 80-tych nie musieli za dużo kombinować, żeby wyglądało na lata 70-te.

http://www.filmweb.pl/Miecz+Gideona,1986,o+filmie,Film,id=97157