Mulan

2020
5,7 41 tys. ocen
5,7 10 1 40629
5,0 34 krytyków
Mulan
powrót do forum filmu Mulan

3/10

ocenił(a) film na 3

Słaby. Jedyne co go potencjalnie broni to to że był wyprodukowany na rynek chiński. Jeśli jednak nie mieli takiego zamysłu to jest to całkowita porażka Disneya. Film nie wiadomo dla kogo. Dla dzieci ten film jest nudny, dla nastolatków nudny i mało dowcipny, dla dorosłych nudny i fabularnie bez sensu. Jeśli ktoś jest fanem kreskówki to zawód po tym filmie jest wielokrotnie większy niż fanów animowanej wersji "Króla lwa".

Czy warto iść do kina - nie warto, chyba że chce się zobaczyć jak Disney psuję kolejny gwarantowany pomysł na film aktorski.

ocenił(a) film na 6
balto14

Napisałeś, że film jest "fabularnie bez sensu", ale taka jest właśnie Chińska legenda sprzed 1500lat, owszem Disney zmienił detale, jednak rdzeń fabuły pozostał niezmienny.

ocenił(a) film na 3
Dominiqueboy

Nie wydaje mi się aby Disney 1:1 zekranizował chińską legendę. Tak czy inaczej film dla dorosłych jest fabularnie bez sensu, nie spotkałem osoby która chciałaby go zobaczyć drugi raz. Osoby mające sentyment do filmu animowanego odrzuca od nowej wersji, a osoby które nie mają tego sentymentu uważają że film jest co najwyżej taki sobie.

ocenił(a) film na 6
balto14

Najstarsza znana legenda o Mulan była zapisana w formie ballady, ludowej pieśni, którą datuje się na czasy panowania północnej dynastii Wei (386–535). Istnieją różne jej warianty – w ustnych przekazach, jednak rdzeń fabuły pozostaje niezmienny: Hua Mulan, córka utytułowanego żołnierza, zdecydowała się przebrać za mężczyznę i podjąć wojskowej służby, wyręczając od obowiązku schorowanego ojca, dla którego walka wiązałaby się ze śmiercią.

ocenił(a) film na 3
Dominiqueboy

I ten rdzeń jest i w starej animowanej wersji i w nowej aktorskiej. Przy czym wersja animowana była bajką dla dzieci i wiele można było jej wybaczyć. Nowa wersja została wyprodukowana na potrzeby dorosłego widza. Możliwe że w Chinach trafił on w gusta widzów. W moje nie. I nie chodzi o sam rdzeń legendy tylko o jej przedstawienie.

ocenił(a) film na 6
balto14

Zgadza się, to nie jest film dla typowego dorosłego Europejczyka, a raczej dla Chińczyka.. Ja dlatego tak wysoko oceniłem, ponieważ mieszkałem pewien czas w Chinach i polubiłem te ich legendy i ten klimat.. ale z tego co pamiętam, to w oryginalnej legendzie, Mulan strzegła pilnie swojej tajemnicy przez całe 12 lat swojej służby na wojnie, gdzie zdobyła stanowisko oficerskie.. dopiero koledzy z wojska, chcąc odwiedzić swojego dowódcę w domu, nakryli tam kobietę - właśnie Mulan, podczas jakiś domowych prac, dopiero wtedy jej płeć wyszła na jaw.. także Disney, sporo faktów przekręcił ;)

balto14

"film fabularnie bez sensu" - dla osób które jeszcze pamiętają co to honor, biorą życie za rogi i potrafią być lojalni w tym świecie bez żadnych zasad i wartości film bardzo przyjemnie się ogląda

ocenił(a) film na 3
brzask_8

Oglądałoby się przyjemniej gdyby fabuła miała więcej sensu.