Na Zachodzie bez zmian

All Quiet on the Western Front
1930
7,7 4,8 tys. ocen
7,7 10 1 4826
8,2 6 krytyków
Na Zachodzie bez zmian
powrót do forum filmu Na Zachodzie bez zmian

"Na zachodzie bez zmian" to film z 1930 roku, ale zdecydowanie nie wygląda na tyle. Wygląda dużo lepiej od "Ścieżek chwały" i "Mostu na rzece Kwai" z 1957. Może niektóre elementy trącą myszką jak np. sceny śmierci, ale reszta palce lizać. Największe wrażenie robią zdjęcia autorstwa znanego z "Portiera z hotelu Atlantic" Karla Freunda i dopiero zaczynającego "Arthura Edesona". Świetne wykorzystanie przestrzeni, okien, kilku planów i ruchu kamery do pokazania lokacji i przemieszczania się między nimi. Świetnym przykładem jest scena przejścia od wiwatującego na cześć żołnierzy tłumu do klasy z uczniami. Tematycznie film nadal jest aktualny, ale nie będę poważał tego co już napisali na fw inni.

malysz369

Dlaczego zatem tylko 6/10?

ocenił(a) film na 6
Alex_Tyler

Zastanawiałem się nad wyższą oceną, jednak w porównaniu do bliższych wiekowo nam filmów "Na zachodzie bez zmian" nie wypada już tak kolorowo. Stanowiące o sile tego obrazu elementy są w nich zazwyczaj standardem. W 1930 roku był to wyczyn. Choć jak to często u mnie bywa pewnie z ponownym sensem podwyższę notę.

ocenił(a) film na 6
Alex_Tyler

Zastanawiałem się nad wyższą oceną, jednak w porównaniu do bliższych wiekowo nam filmów "Na zachodzie bez zmian" nie wypada już tak kolorowo. Stanowiące o sile tego obrazu elementy są w nich zazwyczaj standardem. W 1930 roku był to wyczyn. Choć jak to często u mnie bywa pewnie z ponownym sensem podwyższę notę.