Nie wiem czy wiecie ale wycieto wazna scene walki orp dragon. Dalem 9, bo moj wujek byl na nim dzialonowym.
Nie pamietam czy wycieto czy porzucono krecenie. Gdzies to wyczytalem ze 4 lata temu.
No widzisz "nie nakręcili" a "wycieli" to jest całkiem inna para kaloszy. Sprawa ostrzelania niemieckich czołgów wieczorem 6 czerwca przez ORP Dragon jest nie do końca jasna. Ja się spotkałem z kilkoma wersami tego wyszarzenia. A w książce w oparciu kturej nakręcono ten film nie jest napisane kto konkretnie ostrzelał kontratakujące niemieckie czołgi. Może sprawę by rozwiał wgląd do dziennika okrętowego ORP Dragon ale ja nie mam takich możliwości.
Jeśli ten bojkot to prawda to głupio zrobiła ale ta Polonia. Na dzień dzisiejszy nie ma 100% pewności ze ORP Dragon ostrzeliwał nimieckie czołgi w dniu 6 czerwca. W tej sprawie jest więcej pytań niż znanych potwierdzonych faktów. kiedyś była strona na kturej był raport sporządzony chyba przez kapitana oktetu jakiś tydzień po dniu D. niestety strona od jakiegoś czasu już nie działa. Ale z tego co pamiętam to pod data 6 czerwca wymienione cele to baterie nabrzeżne. Ostrzeliwanie czołgów w głębi lądu było pod data 8 czerwca. Nie ma pewności co do daty , miejsca jak i jednostki którą miałby Dragon ostrzeliwać. Należało by zbadać dzienniki okrętowe ORP Dragon jak i innych okrętów działających w tym rejonie.
no i co twym wyjątkowego. Kilkadziesiąt niszczycieli krążowników i pancerników ostrzeliwało w tym dniu rożne niemieckie baterie wiec czemu niby mieli by się skupiać na ORP Dragon ?
Bo bylo to wazne wydARZEnie, uratowal brytyjski desant. A czemu pokazali francuski okret?
Oj nie przesadzaj. to było ważne ale nie decydujące o locie brytyjskiego desantu.
". A czemu pokazali francuski okret?"
Bo był opisany w książce na podstawie kturej powstał film.
Według nie to est jakiś ubzdurany niesmak. Niepokazano również okrętów Norweskich, Holenderskich czy Kanadyjskich. Alianckie lotnictwo również praktycznie w tym filmie nie istnieje ale jakoś nikt się na to nie oburza. Tylko ty się uczepiłeś tego Dragona chociaż to nie był jedyny Polski i okręt biorący udział w inwazji.
Wiem, rozzumiem, ale ciekawostka jest np jedyna zywa torpeda ktorz przezyla, wybalastowanie okretu... Moj wujo na nim plywal i szkoda ze pominieto udzial okretu. Ale trudno, film jest swiaetny.
Tylko że trafienie Torpedą Neger miało miejsce miesiąc po dniu D a ten film opowiada tylko o tym jednym dniu. W dniu 6 czerwca 1944r w Normandii wydarzyła się masa interesujących i ciekawych rzeczy ale nie ma ich w filmie bo wszystkiego się nie da zmieścić.