Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Mam mieszane odczucia co do tego filmu. Z jednej strony pretensjonalna przewidywalna opowieść z przemocą w roli głównej. Z drugiej zaś , no właśnie, uniwersalny obraz dzisiejszych szkół. Bardzo dobrze pokazuje jak to upodlenie prowadzi ludzi do większego upodlenia. Czy współczuć losu tych dwóch czy potępić, że nie znaleźli odwagi, by się postawić. Ale czy w obliczu zagrożenie, noża na na gardle ktoś z nas potrafiłby racjonalnie mysleć. Ot przewrotność natury ludzkiej. Dobrze zagrane, muzyka i realizacja tez ok. Trochę jednak całość dla mnie przejaskrawiona.

ocenił(a) film na 9
arealista

Tylko jeden z nich nie znalazł odwagi by się postawić, może nie chciał pogarszać swojej sytuacji, scenę końcową można było ukazać z większym zaskoczeniem. Przemoc jest w roli głównej, bo film obrazuję współczesne szkoły, w których uczniowie mogą wszystko.
Bardzo dobrze ukazana postawa dziewczyny Kaspara, która nie potrafi stanąć po odpowiedniej stronie, tylko dla tego, że stałaby się wrogiem i pośmiewiskiem reszty klasy. Rewelacyjny film 9,5/10

arealista

"Przejaskrawiony" to dobre określenie dla tego filmu. Mimo że fabuła jest całkiem realistyczna, było kilka ważnych niedociągnięć, które wg mnie znacząco wpłynęły na całość.
Dziwił mnie bardzo brak nauczycieli w szkole (sic!). Poza lekcjami jakoś wyparowywali? Mało prawdopodobne. Dzieciaki zdane były cały czas na siebie, budynek właściwie do nich należał. Scena końcowa to już w ogóle apogeum samowolki, spacer po szkole "w godzinach szczytu" ze spluwą w ręku wydawał się być codziennością sądząc po reakcjach. Film z dużym potencjałem, gdyby nie kilka luk byłoby 9.

andziuwa

Myślę, że to jest częsta postawa nauczycieli nie widzieć nie słyszeć-sami nie wiedzą co mają zrobić, jak postąpić często sami się boją. wiadomo, że korytarze nie są puste na przerwach ale niedawny przypadek gdzie w szkole na korytarzu gdzie byli nauczyciele gimnazjalistka ugodziła nożem koleżankę wskazuję, że to czy byli tam nauczyciele na tych korytarzach czy nie wielkie w sensie wiarygodności miałoby znaczenie.