Nieśmiertelni

Maléfique
2002
5,8 731  ocen
5,8 10 1 731
Nieśmiertelni
powrót do forum filmu Nieśmiertelni

5/10 - żadna rewelacja

użytkownik usunięty

NIEŚMIERTELNI to film grozy nagradzany na wielu festiwalach w Europie. Mimo jego sławy film nie trafił do szerokiejh dystrybucj iw zbyt wielu krajach, choć właśnie teraz (po latach) ukazał się u nas na DVD.
W sumie bardzo dobrze, że SPI postanowił wydać ten słynni i oryginalny tytuł.

W zasadzie trudno nazwać NIEŚMIERTELNYCH horrorem - to kino grozy z elementami fantasy oraz filozficznymi ambicjami.
Film zrealizowana w małym pomieszczeniu, z udziałem tzrech bardzo odbrze grającyc aktorów i za pomocą bardzo skormnych środków.
NIEŚMIERTELNI to kino klimatu i tajemnicy.

Nie jest to seans nudny, ale jednak jest też to iflm zbyt mało wciągający. Wiele zastosowanych tutaj pomysłów nie do końca się sprawdza. Zapewne też wielu odbiorców obrazu ostentacyjnie odtrzuci dość ekscentrycznych i mało sympatycznych bohaterów. Mnie osobiście to akurat nie przeszkadzało- tym bardziej, że aktorska robota jest tutaj bardzo dobra.

Film na początku intryguje, ciekawi, ale na końcu robi się i nudnawo i banalnie. Rozczarowuje właśnei banalne zakończenie, które dobitnie ukazuje, że NIEŚMIERTELNI to film w który zbyt dużo było wyimaginowanych artystycznych ambicji a za mało treści.

Nie jest to seans dla każdego widza, nie jest to też seans w pełni staysfakcjonujący -ale warto sioęgnać po film choćb yze względu na jego popularnosć.

ocenił(a) film na 7

Zgadzam się. Film ten ma ciekawy klimat, ale sama intryga jest na tyle zwichrowana, że w ogóle się nie klei. Zakończenie, powiem wprost, słabe.

ocenił(a) film na 5
marcus77

W pełni się zgadzam.Film nie nuży-to jego jedyny plus-mimo minimalistycznej
realizacji nie ma momentów nudy. Gra aktorska na dobrym poziomie,fajny
klimat-za to czegoś w tym obrazie brak. Nie wzbudza większych emocji i mimo
poruszania ciekawego tematu magii pozistawia go wysoce niewykorzystanym-a
szkoda,bo można było z tego scenariusza wyciągnąć coś głębszego i
mocniejszego. Moja ocena mimo kilku plusów 5/10.