PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186513}

Niemy krzyk

The Silent Scream
1984
5,0 1,3 tys. ocen
5,0 10 1 1309
1,0 3 krytyków
Niemy krzyk
powrót do forum filmu Niemy krzyk

Stronnicza bzdura

użytkownik usunięty

Ten film oglądałem w II klasie gimnazjum (w wieku 14 lat) na lekcji religii i moje spostrzeżenie to:
- jest ogromną kpiną pokazywanie takich filmów w szkołach publicznych, jeśli polski Kler chce karmić dzieci taką -tfurczością- to niech dzieje się to w salkach katechetycznych a nie w szkołach, z zasady- niby wolnych ideologicznie. Wątpie czy ten film zmieni kogolwiek pogląd na aborcję, a napewno narazi dzieci na solidną porcję stronniczej makabry, której autentyczność jest wielce wątpliwa.
Ale nie ma na co liczyć- ja oglądałem ten film w szkole za kadencji (niby)lewicowego SLD, a teraz kiedy rządzi Brunatny Roman będzie to pewnie pozycja obowiązkowa...

Binula

Oto wypowiedź osoby, która potrafiła to ująć lepiej ode mnie.

Autorem "Niemego krzyku" jest lekarz – doktor Nathanson – który po latach działalności na rzecz prawa do aborcji i po wykonaniu kilku tysięcy zabiegów przerwania ciąży zmienił poglądy i stał się cennym nabytkiem dla ruchów zwalczających prawo do aborcji. Film przedstawia zabieg przerwania ciąży oglądany na monitorze aparatu USG.

Z komentarza widz dowiaduje się, że pokazany płód cierpi, ucieka przed narzędziem lekarskim, krzyczy z bólu i strachu. Filmowi wielokrotnie zarzucano manipulację i fałszerstwo. Zrobił to m.in. prof. Beaulieu, któremu autor filmu wytoczył proces o zniesławienie. Prof. Beaulieu wygrał jednak sprawę, co świadczy o tym, że udowodnił prawdziwość swych zarzutów.

"Niemym krzykiem” zainteresowała się również organizacja Planned Parenthood (Planowane Rodzicielstwo), która zwróciła się do siedmiorga ekspertów, wśród których byli profesorowie ginekologii, położnictwa i neurologii, z prośbą o opinię na jego temat. Przyjęli oni stanowisko, w którym zarzucili filmowi pięć "nieścisłości medycznych" oraz trzy “stwierdzenia fałszywe lub przesadne". Poniżej przytaczamy za Biuletynem Stowarzyszenia NEUTRUM (nr 2/1993) jego pełny tekst. [A.S.]

Nieścisłości medyczne w „Niemym krzyku"

„12-tygodniowy płód odczuwa ból". W tym stadium ciąży mózg i system nerwowy są jeszcze na bardzo wczesnym etapie rozwoju. Zawiązek mózgu składa się ze szczątkowego wzgórza i rdzenia kręgowego. Większość komórek mózgowych jeszcze się nie rozwinęła. Bez kory mózgowej nie można otrzymywać ani odczuwać bodźców bólowych. Ponadto eksperci stwierdzili, że nawet wcześniaki urodzone po 24-25 tygodniach ciąży o wiele słabiej reagują na ból niż donoszone noworodki.

„12-tygodniowy płód wykonuje świadome ruchy". W tym stadium ciąży każdy ruch płodu jest refleksem ruchowym, nie zaś świadomym ruchem. Aby istniała świadomość, musi istnieć kora mózgowa oraz mielina rdzenia kręgowego, których w tym wypadku nie ma. Odruch bez cierpienia stwierdzamy na przykład u noworodków bez mózgowia. Innym takim odruchem jest u płodu ssanie palca.

Nadaktywność jest odruchową odpowiedzią płodu na ruchy macicy i jej zawartości spowodowane wtargnięciem narzędzia lekarskiego lub ultradźwiękami przekazywanymi poprzez powłoki brzuszne. Taki sam typ odpowiedzi mogłyby wywołać bodźce zewnętrzne.

Ponadto eksperci od echografii i techniki filmowej stwierdzili, że zdjęcia zabiegu robiono umyślnie w zwolnionym tempie, aby przy normalnej projekcji powstało wrażenie nadaktywności płodu.

"Echografia pokazuje otwarte usta płodu". Usta płodu nie mogą być zidentyfikowane bez żadnych wątpliwości na obrazie przekazywanym za pomocą ultradźwięków. Określenie pokazywanego obrazu jako otwartych ust płodu jest subiektywne, a interpretacja dr. Natansona błędna. Jego wniosek nie jest wiarygodny.

„12-tygodniowy płód wydaje niemy krzyk”. Krzyk wymaga obecności powietrza w drogach oddechowych. Choć prymitywne ruchy oddechowe istnieją już w późniejszym okresie ciąży, płód także w tym stadium nie może ani płakać, ani krzyczeć.

„Płód jest osobą". 12-tygodniowego płodu nie można w żadnym razie porównywać do ukształtowanego w pełni człowieka. W tym stadium istnieją jedynie zawiązki organów. Płód nie może żyć poza organizmem matki; jest niezdolny do świadomego myślenia.

Stwierdzenia fałszywe lub przesadne

„U płodów pokazanych na ekranie fale mózgowe istnieją od 6 tygodni". Chociaż zarejestrowano już impulsy elektryczne w 10 tygodniu ciąży, nie jest to porównywalne z prawdziwą pracą mózgu, która rozpoczyna się w trzecim trymestrze życia płodowego.

„Tętno płodu przechodzi ze 140 do 200 uderzeń na minutę, a więc nadmiernie wzrasta, co świadczy o reakcji płodu na śmiertelne zagrożenie". Pokazane w tym filmie tętno płodu w żadnym momencie nie ulega istotnej zmianie. Niezależnie od tego tętno wynoszące 200 uderzeń na minutę jest zupełnie normalne u płodu w tym stadium ciąży. Nieprawdą jest także stwierdzenie, że uderzenia serca przechodzą ze 140 do 200 na minutę: 140 uderzeń to tętno, które występuje dopiero w drugiej połowie ciąży.

„Bardzo wiele kobiet, które przerwały ciążę, cierpi na poważne i trwałe zaburzenia psychologiczne". Poważne problemy psychologiczne związane z przerwaniem ciąży występują rzadko. Większość kobiet mówi o doznaniu ulgi, chociaż niektóre miewają przejściowe depresje. Poważne zaburzenia psychologiczne zdarzają się częściej po porodzie niż po przerwaniu ciąży.

Binula

Tylko na to czekałem - nagłupszy argument jaki kiedykolwiek słyszałem - ze dziecko nie odczuwa bolu przy aborcji. Co to za argument! Dzisiaj 20 letniej osobie mozna podac trucizne ktora nie spowoduje bolu przy jej umieraniu.
"Poważne problemy psychologiczne związane z przerwaniem ciąży występują rzadko." jaaasne...
"12-tygodniowego płodu nie można w żadnym razie porównywać do ukształtowanego w pełni człowieka"
http://rugby.webpark.pl/plod.jpg ---> 12 tygodniowe dziecko (z niemego krzyku i do tego okresu jest dopuszczalna aborcja w Polsce)
Moze to dla jednych to mysz, pies, kaczka lub jakies inne zwierze. Ja jestem jakos przekonany ze to jest człowiek. Z mojej strony koniec tematu.

intervieri

Ach, tylko na to czekałeś- to po co była cała dyskusja?
A skąd wiesz, że kobiety mają problemy psychologiczne po przerwaniu ciąży? Znasz chociaż takie czy masz całą wiedzę z wikipedii?
Dziecko to dziecko, płód to płód, nie mieszaj pojęć. W Polsce aborcja jest dopuszczalna tylko i wyłącznie w szczególnych wypadkach, nie ma więc sensu podawania jej jako przykład. Koniec tematu? No cóż, a mi zarzucałeś brak argumentów. Pozdrawiam:-)

Binula

A przecież ma być całkowity zakaz aborcji...
Jak najbardziej sie z tobą zgadzam binka1983. Dlaczego np zgwałcona 15-latka musi urodzic dziecko a para która nie może "zajść" w ciążę nie ma prawa do zapłodnienia in-vitro? W imię czego?

rbt14

W takim razie powiedz mi w czym dziecko tej zgwałconej 15 latki zawiniło zeby zostało wyssane? Ono ma zapłacić za błędy biologicznego ojca-zwyrodnialca?

intervieri

To jeszcze nie jest dziecko tylko zlepek komorek ktore w tym wieku matki mogą zagrozić jej zdrowiu i życiu. Poza tym jak takie dziecko w bedzie sie czuło jak sie dowie ze jest wynikiem gwałtu a nie miłosci rodziców? Ja w takim przypadku walna bym sobie kule w łeb chyba...

rbt14

jak już powiedziałam- jestem za legalizacją aborcji i każdy w miarę normalny człowiek jak przemyśli sprawę na spokojnie bez mydlenia oczu pseudomoralnymi bzdurami przyzna mi rację. Powyższym wyłączam się z tej bezsensownej dyskusji.

rbt14

Jak "zlepek komórek" moze zagrozic zyciu matki? Jak się bedzie czuło? :) Zatem najlepiej od razu zabić takie dziecko bo będzie miało złe samopoczucie w przyszłosci? Wow :) Rodziców się nie wybiera.

intervieri

Jeżeli Ty głęboką depresję nazywasz "złym samopoczuciem" to chyba każdy z nas prawie codziennie ma głęboką depresję. Może nie jestem zawodowym ginekologiem ale w wieku 15 lat prawie żadna ciąża a tym bardziej poród nie przebiega bez powikłań zarówno dla matki jak i dziecka. I żeby było jasne: ja jestem z legalizacją aborcji tylko w skrajnych przypadkach

rbt14

"Głęboką depresję" z powodu ojca ktorego się nigdy znało? Ludzie mają inne problemy z powodu których popadają w depresje. To moze od razu eliminujmy ludzi ktorzy popadli w depresje bo przecież lepiej kogos zabić niz ta osoba miałaby życ - choćby w depresji... Zastanów się co Ty w ogole piszesz. Jest sporo 16 letnich matek i zdecydowana większość ma się zupełnie dobrze.

intervieri

To może w ogóle nie potępiać gwałtów bo to jest przecież szansa na zapoczątkowanie nowego życia????????

rbt14

Gwałt trzeba potępiać ale nie można winić dziecka które w wyniku tego gwałtu zostało poczęte. Ukarany ma być winny czyli biologiczny ojciec a nie dziecko śmiercią, ktoremu to dziecko nikomu nic nie zawiniło...

intervieri

http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Sad-ja-skazal-bo-zostala-zgwalcona,wid ,10844210,wiadomosc.html?ticaid=577f9

Przeczytaj sobie to, co bedzie myślało to dziecko kiedy zapyta mamę o tatusia? Co będzie myślało jeśli dowie sie, że siedziała w więzieniu to zaszła w ciąże? Gdzie tu jest sprawiedliwość?

rbt14

Lepsze to niż śmierć! Nie wiem jak ty ale ja chciałbym żyć zamiast być wyssany przez rurkę z powodu tego iż musiałbym pokutować za barbarzyństwo mojego biologicznego ojca. Probujesz mnie przekonać chyba ze gwałt jest czymś złym - ja to wiem. Natomiast dziecko poczęte w wyniku gwałtu nie może za to odpowiadać. Tak trudno to zrozumieć?

intervieri

Ja swoje stanowisko przedstawiłem i w miarę jasno wyjaśniłem a co Ty z tym zrobisz to jest twoja sprawa. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
rbt14

.......................dzięki intervieri:-)