Proponuję małą zabawę w zaproponowanie waszym zdaniem 5 najbardziej przereklamowanych filmów w top100 FW. Moja piątka:
1."Chłopiec w pasiastej piżamie"
2."Wróg u bram"
3."Nietykalni"
4."Ip Man"
5."Róża"
Po większej ilości głosów podliczy się punkty. 1 miejsce - 5 pkt, 2 miejsce - 4pkt itd.
ale dlaczego ? Moim zdaniem film jest ujmujacy ukazujacy interesujaca , ciekawa historie nie przereklamowany jak wszystkie filmy moim zdaniem o holocauscie no z wyjatkiem listy shindlera
Myślę że jesteś niesprawiedliwy, bo historia z 'Zielonej mili' jest naprawdę ujmująca, niepospolita i nie sądzę żeby można było ją wrzucić do worka ckliwych aczkolwiek pustych, 'dla mas'.
Problem polega na tym, że jest za wysoko w rankingu, nie mówiąc już o tej kuriozalnej pozycji nietykalnych. U nas królują w ścisłej czołówce same wyciskacze łez, poza Ojcem Chrzestnym i Skazanymi(nie należy on do moich ulubionych filmów, ale przynajmniej nie jest to aż takie irytujące). Na IMDB w pierwszej 6 jest wreszcie film akcji i ma drugą co do ilości liczbę głosów, tylko Skazani mają więcej, brawo! Nie ma też wyżej wspomnianych filmów oraz Forresta. A sporo filmów jest znacznie wyżej tam, gdyż u nas jest pełno "znafców kina" i hejterów, a tam nie.
Mroczny Rycerz, Stara Trylogia, Matrix, Terminator 2, Władca Pierścieni, Mroczny Rycerz Powstaje, Ostatni Samuraj, Indiana, Batman Początek, Avengers - te wszystkie filmy, które nie są dramacikami ani wyciskaczami łez, a również w swojej kategorii są świetne, tam są znacznie wyżej niż tutaj. Tam nie ma "mądrego" przekonania, że dramacik jest lepszy od filmu akcji...
Cóż, masz prawo do własnego zdania:) Ja tam jego wielkim fanem też jakoś nie jestem. Ale Nietykalni to i tak największe nieporozumienie tego rankingu:)
Eh, takim to się nic nie spodoba. Dla takich nie ma filmu idealnego, nawet oni sami nie potrafili by takiego wymyślić...
Akurat Forrest Gump jest NAJWYŻEJ dobry, na pewno nie wybitny ;] I jest ku temu MASA argumentów, a na czele jest to, że to ckliwy film o tematyce "każdy może osiągnąć wszystko". Nothing special.
Sto razy lepszy film niż książka. Jest genialny, a mówienie, że jest NAJWYŻEJ dobry jest świętokractwem
W czym lepsze od książki? W wycięciu połowy wątków?
I niby czemu jest świętokradztwem (przeglądarkom zdarza się podkreślać na czerwono wyraz, próbując dać Ci do zrozumienie, że język ojczysty nie jest Twoją mocną stroną)? Bo dostał kupe Oskarów? Bo wszyscy tak mówią? CHOCIAŻ jedno słowo uzasadnienia?
Co możesz zarzucić Chłopcu w pasiastej piżamie i Zielonej mili?Ranking naj .przereklamowanych z tych co widziałem(bez urazy to tylko moje zdanie):
1.Incepcja-wspaniały technicznie,ale fabularnie przekombinowany.
2.Służące-tendencyjny,bo przedstawia wszystkie białe kobiety jako idiotki,a czarne jako bohaterki.Generalnie też lekki,łatwy i przyjemny.
3.Róża-znużył mnie.
4.Gwiezdne wojny cz.4
5.Taksówkarz.
6.Pamiętnik
7.Skazani na shawshank.
gwiezdne wojny epizod 4!Co to w ogóle jest!nie żebym był trollem,ale powiedz czemu nie lubisz tej części
Filmy przereklamowane muszą przede wszystkim spełniać kryterium popularności. To czy się je lubi czy nie to już subiektywna ocena i każdy ma prawo do takiej. Gwiezdne wojny jak najbardziej mogą nadawać się na przereklamowany film gdyż nie ma chyba osoby na świecie która miałaby telewizor i nie widziała Gwiezdnych Wojen. Ja osobiście jestem fanem Gwiezdnych Wojen ;)
Zapomniałem o 1 tytule więc update:
1."Chłopiec w pasiastej piżamie"
2."Wróg u bram"
3."Mój przyjaciel Hachiko"
4."Nietykalni"
5."Ip Man
Nie chcę być złośliwy, ale tak samo "przereklamowane" są chociaż by filmy o super bohaterach np nowy batman.
Nie chodzi mi o ranking, ale o uznanie. Wielu ludzi (w tym założyciel tematu) uważa TDKR za arcydzieło, mimo to twierdzi, że chociaż by tacy Nietykalni są "przereklamowani".
I? Dlatego napisałem "waszym zdaniem", a nie "obiektywnie". Nomen omen "obiektywnie" ten film nie jest nr.3 w historii kina, a nawet nie top1000 prawdopodobnie.
Niestety nie ma go w top100. Może być twoim zdaniem przereklamowany, a moim nie jest, a "Nietykalni" jak najbardziej. Zresztą jak widać na razie parę osób podziela moje zdanie.
Kopia tematu na innym forum:
http://www.filmweb.pl/forum/filmy/Najbardziej+przereklamowane+filmy+w+rankingu+F W.,2075006#post_8866039
Mimo że jest świetna, to nie powinna być tak wysoko. Nawet pamiętam jak przez kilka-kilkanaście miesięcy po premierze była 6 czy 7.
1. Pamiętnik
2. Se7en
3. Gorączka
4. Katedra
5. Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
Ciekawy temat ;) No ludzie, gdzie my mamy w rankingu chociażby "Powiększenie" albo "Obywatela Kane'a"....
1. Król Lew(zabijcie mnie)
2. Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
3. Nietykalni
4. Służące
5. Katedra
BUAHAHHAHAHAHAHAHHAAHAHAHHAHAHAHHAH. Pięciolatek by zrozumiał. Zrozumiałem poza tym Mulholland które oceniłeś na 2/10, a to raczej trudniejszy film.
1. Pamiętnik
2. Seksmisja
3. Wróg u bram
4. Śniadanie u Tiffany'ego
5. Piraci z Karaibów: KCP (i tak z tej piątki to najlepszy film)
1. Pamiętnik
2. Chłopiec w pasiastej piżamie
3. Monty Python i św. Graal
4. Katedra
5. Ip Man
Ciekawy temat wiec sie go podejme(chociaz wszystkich filmów niewidziałem),a więc:
1.Pamietnik
2.Incepcja
3.Monty Python I Swiety Graal(mimo,że jestem miłosnikiem Python ów)
4.Prestiż
5.Piraci z Karaibów....
Niebrałem pod uwage dokumentalnych i krótkometrazowych filmów.
1. Służące
2. Róża
3. Gladiator
4. Pan od muzyki
5. Rain Man
W rankingu jest jeszcze "Frelse for dig og mig". Za cholerę nie wiem co to jest. Na imdb ma 5 głosów, a tutaj ponad 20.000
1. Zielona Mila
2. Gladiator
3. Chłopiec w pasiastej pidżamie
4. Forrest Gump
5. Szeregowiec Ryan